Що означає заборона використання пластикових пакетів

MyCollages-7-667x500

1 червня прийняли закон про обмеження оббігу пластикових пакетів на території України

1 червня парламент ухвалив закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

Зазнечено, що йдеться не про заборону, а обмеження застосування пластикових пакетів. Закон обмежує кілька типів платику, передусім оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів, які заборонені у ЄС, адже ці пакети містять оксодомішки, які розсипаються на мікропластик.

Також обмежується обіг надтонких пакетів – це ті, які злегкістю потрапляють в невколишнє серидовище і спричиняють забруднення, завдачючи шкоди тваринам та іншим живим організмам.

Чому цей закон важливий для України, ІА Дивись.info запитала в голови Львівського осередку «ZERO WASTE» Ірини Миронової.

«Заклади торгівлі мають певний перехідний період, за який вони мають запропонувати зміни, в даному випадку цей закон рекомендує заміну на біорозкладні пакети. Тому наступним кроком в Україні має стати прийняття стандарту – що таке є розкладні пакети. В ЄС вже розроблені такі стандарти, і дуже важливо, щоби вони були також адаптовані в Україні.

Закон передбачає певний проміжок часу на його реалізацію, а саме: 9 місяців. Важливо також розуміти, що цей документ випереджає прийняття рамкового заходу про відходи, де би мала бути прописана розширена відповідальність виробників, щоб зобов’язати супермакети більш активно працювати над зменшенням пакетних відходів. Тому важливо, щоб наступним кроком  парламент розглянув рамковий закон про відходи», – сказала Ірина Миронова.

Додамо, що після завершення перехідного періоду заборонені пакети не можна буде розповсюджувати, вони підлягатимуть утилізації. За безоплатне розповсюдження пакетів передбачено штраф від 1700 до 3400 грн, за повторне порушення – від 3400 до 8500 грн.

Якщо ж суб'єкт порушить заборону на розповсюдження пакетів, сплатить штраф від 8500 до 17000 грн вперше, а за повторне порушення – від 17000 до 34000 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: