Григоріанський календар для УГКЦ: переходити чи не переходити

96e51cbad45fdb504432967f3be2e6c4

Українська греко-католицька церква в Італії проголосила перехід на григоріанський календар.

«Проголошую перехід усіх українських громад Апостольського екзархату в Італії на григоріанський календар з 1 вересня 2021 року, з початку Індикту, тобто Нового літургійного року», – йдеться в декреті Апостольського екзарха Діонісія.

Чи не призведуть подібні переходи окремих екзархатів до розколу в УГКЦ, ІА Дивись.info запитала у релігієзнавця, начальника відділу релігій та національностей у департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Дмитра Горєвого.

«Звичайно, це до розколу не приведе, тому що і до цього переходи були. Наприклад, парафії у США, які жили за григоріанським календарем. Зокрема це Українська греко-католицька церква у Вашингтоні. Тобто і Різдво, і Великдень святкуються разом із західним світом.

Загалом є три календарі: григоріанський, за яким живе Римо-католицька церква; новоюліанський, у якому більшість свят, окрім Великодня, збігаються із західним календарем і юліанський, або старий стиль, за яким живуть більшість церков в Україні. Тому, вважаю, що до розколу це не призведе і буде так, як було. За кордоном парафії УГКЦ служать за іншим календарем, і це цілком нормальна практика різноманітності. І до речі, переходи окремих адміністративних структур УГКЦ – це саме та модель, про яку я говорю. Тобто коли ми кажемо про перехід, не варто зациклюватися на тому, що має перейти або вся Церква, або не перейти. Ні. Може бути впроваджена така собі церковна децентралізація, коли на рівні окремих єпархій, екзархатів, деканатів чи навіть окремих парафій самі вірні обиратимуть переходити або ні. Тому що ідея переходу, наприклад, позитивно сприймається на Галичині через близькість до західного світу, культурні зв’язки та трудових мігрантів. Але на півдні чи сході ставлення до переходу на григоріанський календар геть інше. І ось для того, аби убезпечитися від таких розколів, соціальних розривів, не треба всіх рівняти під одну гребінку», – каже Дмитро Горєвой.

Довідка

Григоріанський календар був запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII і нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт.

Григоріанський календар розроблено на заміну юліанського — окрім високосних років кожного четвертого року, він має поправки кожного 100-го та кожного 400-го років для більш точної передачі тривалості року – періоду оберту Землі навколо Сонця.

Згідно з нововведенням папи, одразу після 4 жовтня 1582 року настало 15 жовтня (в Італії, Франції, Іспанії, Португалії та Речі Посполитій, зокрема й значною мірою на території України).

В Україні до відліку за григоріанським календарем перейшли у 1918 році; його дати в перехідний період називали «за новим стилем».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: