Нова спроба: чи матиме успіх політичний проєкт ексрегіонала Колеснікова

f868c2ae8ed113c5cc5912b8b82a4dd2

Цієї неділі у Києві відбувся з'їзд нової політичної партії «Україна — наш дім».  

Цієї неділі у Києві відбувся з'їзд нової політичної партії «Україна — наш дім».

На з’їзді було понад 200 представників з усіх областей України, головою партії обрали бізнесмена і колишнього високопоставленого функціонера Партії регіонів Бориса Колеснікова.

Нагадаємо, Брис Колесніков - нардеп V, VІ, VII скликань від Партії регіонів. Працював в уряді  Миколи Азарова міністром інфраструктури та віцепрем'єром. Був відповідальним за проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Власник  АПК-ІНВЕСТ, ЗАТ «Конті», телеканалу XSport та хокейного клубу «Донбас». 

За словами Бориса Колеснікова, нова партія буде центристською і будуватиметься на соціал-консерватизмі. Він також запевнив, що партія не має будь-якої географічної прив'язки, зокрема не є партією  південного сходу і не  реінкарнацією Партії регіонів .

Зважаючи на наближеність Бориса Колеснікова до Ріната Ахметова, авторство нового політичного проєкту приписували саме йому. Втім, олігарх публічно відхрестився від нової партії.

Попри це, експерти переконані, що так чи інакше Ахметов таки буде причетний до проєкту, щонайменше надаючи в користування власні ЗМІ.

«Колесніков близький до Ахметова, вони давні друзі, але різні джерела свідчать, що все-таки це швидше проєкт самого Колеснікова. Треба розуміти, що в Ахметова можуть підтримувати різні проєкти в різних політичних таборах, умовно – від Яценюка і Ляшка до Колеснікова. Але думаю, що головний бенефіціар і рушійна сила цього проєкту – сам Колесніков. Це лише один з проєктів, який будуть  підтримувати в Ахметова. Яценюк – давня симпатія Ахметова, вже близько 10 років,  і це патріотичний табір, Ляшко – популістський, а ось у таборі російськомовних виборців поки що немає ефективного проєкту. Був Опоблок (там, до речі, був і Колесніков), але ми побачили, яка сумна доля була у цього проєкту на парламентських виборах», – каже політолог Володимир Фесенко.

«Важко сказати наскільки Ахметов особисто причетний до цього проєкту. Думаю, як мінімум, медіависвітлення за допомогою його ЗМІ цей проєкт має, адже їхні зв’язки не є таємницею. Крім цього, звичайно, сам Колесніков має певні політичні амбіції і він їх не приховує. Щодо того чи фінансує Ахметов цей проєкт, то на цьому етапі він не потребує значних затрат. Від того, як буде проходити розкрутка цієї політичної сили, від її медіа активності, реклами, кількості людей, які будуть залучатися, уже можна буде сказати чи цей проєкт фінансується олігархом, самим Колесніковим і його партнерами», – каже політичний експерт Олександр Мусієнко.

Щодо потенційних виборців, то насамперед новий політичний проєкт, погоджуються експерти, націлений на електорат ОПЗЖ.

«Можливо, Борис Колесніков хоче отримати частку електорату ОПЗЖ, а можливо, є розрахунки на частину електорату, яка торік відійшла від партії Зеленського. Тобто він хоче отримати виборців, які відійшли від цих політичних сил. Тому думаю, що зараз це певний ребрендинг, спроба створити щось схоже на ПР колишню, але так, щоб забрати частину виборців від ОПЗЖ. Свого часу Опоблоку це не вдалося, і зараз схожа ситуація. На даний момент я скептично оцінюю перспективи цього політичного проєкту перш за все тому, що там немає відомого авторитетного і популярного політичного лідера. Борис Колесніков є відомим в елітних колах. Для широкого загалу його прізвище мало що говорить. В ОПЗЖ є Бойко, а тут такого лідера немає. В Опоблоці робили ставку спочатку на Вілкула, потім – на Мураєва, але не спрацювало. От зараз їм треба знайти такого рейтингового лідера. Не знаю чи сам Колесніков спробує стати таким лідером, чи це буде хтось інший, але на цей момент це головне слабке місце цього нового політичного проєкту», – каже Володимир Фесенко.

«Я так розумію, що вже стартувала війна за спадщину Медведчука, і конкуренти вже почали боротьбу. Подивіться, як активно вже включаються певні гравці – той же Мураєв, Колесніков. Поступово будуть з’являтися інші, можливо, той же Бойко почне більш активно про себе заявляти, бо його не надто чути останнім часом. Можливо, через те, що він думає, як дистанціюватися поступово і переформатовувати ОПЗЖ чи створювати свій проєкт. Тобто всі відчули, що на цьому політичному полі може з’явитися вакуум. Звичайно, почав включатися і такий потужний гравець, як Ахметов і підключати людей, яким він довіряє і запускати такий проєкт. Думаю, що там засвоїли урок Опоблоку і зараз хочуть створити таку політичну силу центристського спрямування, яка була б перш за все для сходу, але і для центру і частково заходу, яка була б такою партією поміркованих прагматичних менеджерів-господарників, які не реагують на якісь гострі питання політичні, а виступають за розвиток економіки. Тобто зосередитися на цьому і не робити гострих політичних заяв. Не думаю, що Ахметов зацікавлений сваритися з владою, принаймні поки що, але думаю, що він зацікавлений у тому, щоб іноді покритикувати владу і зміщувати певні акценти, щоб не ухвалювалися рішення, які йдуть в розріз з його інтересами. І хоча думаю, що ініціатива щодо створення партії ухвалювалася раніше, але її створення збіглося з початком розгляду так званого антиахметівського законопроєкту. Потенційний електорат нової партії – здебільшого виборці ОПЗЖ. Медіа активність ОПЗЖ уже не та, трьох каналів уже немає, один з лідерів під домашнім арештом і ще більше нарощується цей маховик звинувачення у державній зраді. Сама доля ОПЗЖ під питанням, тому що там можливий розкол. І в передчутті цього йде така гра за спадок Медведчука. Також це певною мірою можу бути електорат політичних сил, які багато уваги приділяють питанням економіки», – вважає Олександр Мусієнко.

«Партія чітко заточена на так званий електорат «юго-востока». Іхня цільова аудиторія –  виборці, для яких медведчуківське ОПЗЖ надто радикальне, і вони за них не проголосують  А от Зеленський занадто ліберальний. У ньому вони вже розчарувались і більш за нього вже не проголосують. Як бачимо, електоральна ніша для партії досить велика. Ідеологія - соціальний консерватизм. Логічно, без соціального популізму жодна партія не бачить свого електорального майбутнього. На міжнародному рівні «нейтралітет»: ми не за Росію, ми не за США та ЄС. Україна – самодостатня країна, яка має дотримуватись нейтрального статусу і відігравати роль «моста між Росією та Заходом». Нічого не нагадує? Зважаючи, що Ахметов ніколи не воював проти жодної діючої влади, «вангую,» що вони займуть нішу такої собі конструктивної опозиції. Критика Зеленського буде. Але помірна. У перспективі ця політсила бачить себе як коаліційний партнер «Слуг народу» у наступному скликанні парламенту. Звісно, про це ще рано говорити. Але потенціал у цієї політсили досить непоганий. Чи вийде скористатись – покаже час», – написав у соцемережах політичний експерт Віктор Таран.

Володимир ГАЛЕЧИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: