Чим корисна картопля та як її обрати

58a4c8f873591-4a1daf_1200-14840

Картопля для українця як другий хліб. Її вживають вареною, тушкованою, запеченою, дехто навіть сирою полюбляє похрумтіти.

Цей продукт вирощують майже на кожному городі, але багато кому доводиться купувати овоч. Здавалось би, нічого важкого у виборі картоплі немає, але певні нюанси все ж існують.

Хто, коли та як відкрив картоплю світові

Вперше дізналися про цей овоч індіанські племена. З того часу минуло понад 8000 років. Першовідкривачі одразу внесли її у свій щоденний раціон, навіть більше – вони поклонялися цьому продукту. Коли бульба потрапила на інші континенти, європейці далеко не відразу її оцінили. Спочатку навіть використовували квіти рослини для створення букетів, а на плоди не звертали уваги, бо вважали, що вони отруйні. У Росію бульбу привіз Петро Перший, але в раціон активно почали вводити лише в ХІХ столітті.

Сьогодні купити картоплю з доставкою дуже просто. Не потрібно навіть іти в супермаркет – усе під рукою в Foodex24. Замовити можна навіть чищену й миту. Асортимент вас здивує.

Переваги та недоліки регулярного вживання

Овоч цей достатньо калорійний – у ньому багато крохмалю. Тому з обережністю їдять картоплю люди, котрі прагнуть схуднути чи дуже ретельно слідкують за своїм раціоном. Але дієтологи запевняють, що, використовуючи правильний рецепт, можна смачно попоїсти та не набрати зайвого. «Найбезпечнішою» вважається варка у «мундирі» та запікання в духовці без жиру.

Бульби різного сорту мають високий глікемічний індекс. Це означає, що овоч надзвичайно швидко передає енергію організму, що може порушити обмін речовин. Це небезпечно для діабетиків, адже позначається на рівні цукру в крові. Але тут також можна пристосуватися, обираючи правильні рецепти.

Реальною небезпекою при вживанні картоплі є соланін. Ця речовина міститься в овочі, котрий тривалий час зберігався на сонці й почав зеленіти. Вживати в їжу такий не можна, адже це здатне спричинити порушення нервової системи, спровокувати розвиток раку. Варто пам’ятати, що утворення зеленої шкірки – це результат неправильного зберігання продукту.

Що стосується переваг, то їх у картоплі надзвичайно багато, основні:

  • користь для організму. Вона калорійна, але містить також надзвичайно багато вітамінів, мікро-, макроелементів. Тому важливо декілька разів на тиждень готувати страви з цим овочем;
  • велика кількість клітковини, білка та мінімум жирів. Багато корисного є в шкірці, тому за можливості ретельно мийте бульбу та готуйте не очищуючи;
  • високий вміст калію. Продукт корисний для людей, котрі мають хвороби серця. Також бульби варто споживати, якщо необхідно отримати легкий сечогінний ефект. І це ще не все: овоч має антибактеріальні властивості. Парами, утвореними після варіння, можна робити інгаляції.

Соком, вичавленим із сирої картоплі, вдасться лікувати гастрит, виразку шлунка, боротися з деякими іншими хворобами шлунково-кишкового тракту. Але це варто робити тільки після консультації лікаря.

Як обрати смачну бульбу

У сезон варто купувати молоду картоплю – у неї дуже тонка шкірка, яка містить менше крохмалю в складі. Не вживайте овочі зеленого кольору – у них почав утворюватися небезпечний соланін. Якщо є можливість, огляньте бульби перед покупкою. На них не повинно бути гнилі, виразок, наростів та будь-яких пошкоджень.

Варто споживати не тільки класичний овоч білого кольору – надзвичайно корисні червоні та жовті сорти. У них особливий, солодкуватий смак та безліч вітамінів. Червоні містять менше крохмалю, тому повільніше розварюються. Їх смак та вигляд доволі незвичний, але варто періодично їсти й такі сорти.

* Реклама 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: