Чи готова Львівщина до відкриття купального сезону (фото)

IMG_1188

На озері Задорожньому відбулися навчання рятувальників, під час яких відпрацьовували взаємодію із службами, а також демонстрували способи порятунку людини, яка тоне.   

На озері Задорожньому відбулися навчання рятувальників, під час яких відпрацьовували взаємодію із службами, а також демонстрували способи порятунку людини, яка тоне.

«ГУ ДСНС у Львівській області спільно з департаментом цивільного захисту ЛОДА та водолазною службою провели навчання на водному об’єкті з метою підготовки усіх служб до початку купального сезону», – розповів Дмитро Протон, головний інспектор відділу з питань техногенної безпеки управління запобігання надзвичайних ситуацій ГУ ДСНС у Львівській області.

Дмитро Протон.

Станом на сьогодні від початку року на території Львівщини на воді вже загинули 14 людей, з них двоє дітей.

«Сумна статистика і за минулий рік – на воді загинула 51 людина, з них двоє дітей. Тому вкотре ГУ ДСНС у Львівській області застерігає, що потрібно відпочивати у від ведених для цього місцях з дотриманням усіх правил безпеки на воді», – зазначив Дмитро Протон.

Відповідно до обласного протоколу, на території Львівщини буде задіяно 23 водних об’єкти.

«Станом на сьогодні проводяться перевірки ДСНС разом з представниками органів місцевого самоврядування щодо готовності водних об’єктів до купального сезону. Якщо неготові, то орендарі отримують акт з виявленими порушеннями, де вказано, що до початку купального сезону вони мають бути повністю усунені», – зазначив Дмитро Протон.

За його словами, за безпеку відпочивальників відповідають орендарі, власники водних об’єктів. Однак за відсутність рятувального поста нікого навіть не оштрафують, адже це не передбачено законодавством.

Одне з місць, де є такий пост – це озеро Задорожнє.

«Здебільшого у місцях, де дозволяється купатися, має бути пляж з рятувальним постом. Щонайменше, там має бути три людини. Чим більший пляж, тим має бути більше рятувальників. Пляж на Задорожньому обладнаний найнеобхіднішими речами, адже порятунок людей – це дуже серйозна річ і до цього треба ставитися із великою відповідальністю. Це має бути човен, рятувальне коло, кінець Александрова – це двадцятиметровий шнурок, на одному кінці якого знаходиться поплавок. Має бути санітарна сумка з відповідними ліками, а також додаткові засоби. Крім того, рятувальники мають мати засоби зв’язку – рації, рупор тощо», – розповідає Олексій Салига, черговий на рятувальному пості.

Олексій Салига.

Рятувальник каже, що найголовніше на такій роботі – почуття відповідальності, адже від тебе залежить життя людини.

«Люди часто не дотримуються правил поведінки на воді. Наприклад, стрибають з пірсу, не розігрівшись чи не обстеживши дно. Можуть заходити у воду напідпитку або не стежать за дітьми. Більшість нещасних випадків на воді, десь приблизно 80%, стаються через алкоголь. Люди беруться перепливати водойму, втрачаючи контроль над своїми діями», – веде далі Олексій Салига.

І додає, що якщо пляж необладнаний, немає рятувальників, спочатку варто перевірити водойму, її дно, не запливати надто далеко.

Олексій Салина радить, якщо хтось тоне, а людина, яка бачить це, невпевнена у своїх силах, краще не ризикувати і не кидатися у воду, бо з рятувальника можна перетворитися на жертву.

«Насамперед треба дати сигнал тому, хто тоне, що ти йдеш на допомогу, щоби заспокоїти людину. Близько підходити не можна. Запливати слід ззаду. За потреби, якщо людина неспокійна, її треба вивести з цього стану – можливо, кілька разів вдарити. Доставити до берега. Якщо непритомна – надати першу домедичну допомогу і викликати відповідні служби», – зазначив Олексій Салига.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: