Держава повинна будувати економічний націоналізм, – Разумков

IMG_1372

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков перебуває з дводенним візитом на Львівщині, який він розпочав із зустрічі на концерні «Електрон».

Як розповів президент концерну Юрій Бубес, Дмитро Разумков – перший голова Верховної Ради, який прибув на «Електрон», щоб ознайомитися з його продукцією та вислухати спільні проблеми українських виробників.

«Щороку ми нарощуємо обсяг випуску продукції, розширюємося. Сподіваюся, що замовлень буде дедалі більше. Маємо надію, що ті законопроєкти, які ми розробили разом з депутатами та урядом, будуть проголосовані, бо вони є дуже важливими для українських виробників.

Ми сьогодні мали б більше випущеної продукції, якщо б були на нашому ринку в рівних умовах з іноземними виробниками. Не йдеться про якість, наша продукція відповідає всім європейським стандартам, але величезна підтримка власних виробників в інших державах зумовлює їхні переваги в ціні. Законопроєкти про локалізацію виробництва, про зміни до митного та податкового законодавства дадуть хоча б якусь преференцію для українських виробників. А це збільшення кількості робочих місць, рекапіталізація прибутків у розширення виробництва, оновлення обладнання та інноваційні технології.

У нас залишилися великі площі, які ми всі ці роки підтримували в стані готовності до відновлення виробництва. За останній рік ми випустили продукції на понад півмільярда гривень, а могли б  випустити і на мільярд, і на два, якщо б були замовлення», – розповів Юрій Бубес.

Дмитро Разумков натомість заявив, держава повинна будувати економічний націоналізм, і пообіцяв підтримати законопроєкт про локалізацію виробництва.

«Якщо 10 років тому складова промисловості у ВВП становила 30%, то зараз ледве дотягує до 20%. Ми зробимо для відродження промисловості те, що залежить від ВР. У квітні ми прийняли в першому читання закон про індустріальні парки. Закон про локалізацію виробництва пройшов перше читання і готується до другого. Він збільшує конкурентні можливості українського бізнесу під час державних  закупівель. Тобто якщо певний відсоток у цій продукції вироблений в Україні, то можливості отримати тендерні переваги збільшуються.

Сьогодні йдуть  перемовини з бізнесом, іноземними партнерами, фракціями. В цього закону є хороші лобісти – це комітет з економічного розвитку. Від себе можу пообіцяти, що коли цей законопроєкт потрапить до зали ВР, я не лише сам проголосую, але й  закличу усіх депутатів його підтримати. Держава повинна будувати економічний націоналізм.

На фоні ковіду і викликів, які стоять перед всіма країнами Європи, ми маємо концентрувати увагу на своєму бізнесі. Ми повинні створити економічні важелі, щоб український бізнес розвивався, щоб він повертався до галузі переробки, а не лише сировинно-експортного формату. Ми можемо виробити економічні вакцину. Заводи «Електрону» використовуються не на повну потужність. Спільними діями ми зможемо зробити так, щоб потужності цього підприємства використовувалися якщо не на 100, то на 90%», – заявив Дмитро Разумков.

Від Федерації роботодавців України, голові Верховної Ради передали коробку із підписами на підтримку законопроєкту про локалізацію виробництва. Загалом було зібрано 150 тисяч підписів на 4 тисячах підприємств.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: