Скільки випадків шахрайства на ринку нерухомості є в Україні, - Асоціація рієлторів

шахраї2
Фото ілюстративне. З відкритих джерел

Станом на 2021 рік випадки шахрайства на вторинному ринку нерухомості складають лише 1,5-2% від загальної кількості угод.

При цьому кількість «шахрайських» угод за участю непрофесійних рієлторів становить трохи більше 0,4%.

Як передає ІА Дивись.info, про це на XXV Міжнародній конференції «Ринок нерухомості: передова практика» 10 червня повідомив Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

За його словами, шахрайство на ринку нерухомості є постійним явищем. І щоб цього уникнути, варто більш ретельно поставитися до вибору об’єкту нерухомості із залученням професійного фахівця.

«Зазвичай шахраї працюють без рієлтора. Професійний фахівець з нерухомості завжди знає, на що саме звернути увагу, відчує ситуацію на етапі проведення переговорів. Наприклад, АФНУ на спеціалізованих курсах для рієлторів приділяє особливу увагу роботі в виявлені шахрайських схем та їх запобіганню», - сказав він.

Експерт розповів про найпоширеніші шахрайські схеми на вторинному ринку нерухомості. Серед них: 1) занизька вартість об’єкта нерухомості (на 30% і більше), 2) угоди за підробленою довіреністю, коли власник може навіть не знати про продаж своєї нерухомості, 3) підробка паспортів власників житла, 4) підроблені судові рішення про визнання права власності на об’єкт нерухомого майна, 5) квапливість при продажі: намагання уникнути більш глибоких перевірок документів.

«Дуже часто шахраї в своїх схемах використовують підставних осіб, які проживають далеко за межами регіону, де знаходиться нерухомість, наприклад, у невеликих населених пунктах і селах. Потім такого «продавця» знайти вкрай важко», - зазначив Юрій Піта.

На думку експерта, для уникнення злочинців, громадянам варто звертатися за допомогою до сертифікованих рієлторів, котрі не лише знають про найбільш розповсюджені способи шахрайства, а ще й допоможуть зорієнтуватися, на що саме звернути увагу при виборі об’єкта нерухомості.

«Професійний рієлтор спроможний поставити кілька запитань, щоб швидко зрозуміти, ким насправді є «власник» житла. До того ж сертифіковані рієлтори в спеціальних групах в месенджерах швидко обмінюються інформацією про підозрілі об’єкти та сумнівних продавців, про нові шахрайські схеми тощо. Проте дуже важливим для запобігання вчиненню злочинів на ринку нерухомості є всебічне інформування населення про такі випадки і схеми через ЗМІ», - наголосив президент АФНУ.

На його погляд, зменшення ризиків на ринку нерухомості тісно пов’язане з кількістю звернень покупців, орендарів до рієлторів, з удосконаленням системи реєстрації прав на нерухоме майно, збільшенням відповідальності за вчинення злочинів, а також з рівнем професійної підготовки фахівців з нерухомості.

Він також висловив думку, що активізація злочинів на ринку нерухомості часто пов’язана із загальним економічним станом в країні. Так, приміром, під час економічної кризи 2008 року кількість випадків шахрайства порівняно з 2007 роком зросла на 30%, а в 2014 році після Революції гідності сплеск злочинів, пов’язаних з нерухомим майном, зріс майже на 50% порівняно с першою половиною 2013 року.

«Будь-які економічна чи політична колотнеча завжди збільшує ризик вчинення злочинів на ринку нерухомості. Проте там, де «працює» сертифікований рієлтор, відсоток шахрайських схем буде мінімальним», - підкреслив очільник АФНУ.

За його прогнозами, до кінця 2021 року кількість випадків шахрайства на вторинному ринку нерухомості навряд чи перевищить 1% від загального обсягу проведених операцій.

«В останні 5 років спостерігається динаміка зменшення кількості випадків шахрайства при продажі та здачі в оренду квартир. За цей час кількість злочинів зменшилася щонайменше на 35-40%. Натомість щороку на 15% зростає кількість угод, проведених саме із залученням професійних рієлторів. У найближчі 2-3 роки дана тенденція збережеться», - резюмував Юрій Піта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: