В дорогу з Франком: у Львові презентували унікальний путівник

196738775_2936813546646132_6004132945881490093_n

У Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка представили оригінальний путівник туристичною Львівщиною, головним персонажем-мандрівником та гідом-екскурсоводом у якому є сам Іван Франко.

Минулої суботи з нагоди 105-их роковин смерті Івана Франка відбулось масове сходження на найвищу точку Львівщини – гору Пікуй. Тоді на вершині гори офіційно відновили пам’ятну дошку, яка засвідчує, що висоту 1408 м свого часу, а саме – у серпні 1888 року, підкорив сам Іван Франко.

Відтак, видання приурочили до відновлення пам’ятного знака на честь Івана Франка на горі Пікуй з нагоди 165-річного ювілею письменника. Таким чином хотіли показати Франка не «забронзовілого», а як людину, що активно займалася туризмом. Путівник адресований не тільки фахівцям у галузі франкознавства, музейництва і туризму, а й усім аматорам подорожей і здорового способу життя.

«ВУ книжці є репринтне відтворення унікального примірника франкової поетичної хроніки «В дорогу!» з автографами учасників знаменитої студентської мандрівки 1884 року, її сучасне коментоване відтворення, також є стаття Франка, яка не увійшла до найповнішого 50-томного зібрання його творів – «Верх Пікуя», унікальні мемуарні матеріали сина Франка Тараса про батька як мандрівника, це дуже маловідомі спогади, цікаві факти про Франка-мандрівника, топ-10 вершин Львівщини та поради туристам – правила поведінки на природі та безпека в горах», – розповів директор музею Богдан Тихолоз.

Співупорядниця путівника Наталія Тихолоз додала, що у ньому містяться невідомі тексти сина Франка, Тараса про батька-мандрівника

«Частина цих текстів друкувалася за життя Тараса Франка, а частина просто була в рукописах, машинописах, які зберігалися в Інституті літератури. Тарас Франко завжди наголошував на живому образі батька. Коли в радянський час йшла тотальна монументалізація, каменяризація Франка, Тарас постійно бунтував у такий спосіб, що писав ці тексти про батька-мандрівника, про те, що Франко любив ходити босим, коли виходив за місто. Це книжка, яка повертає нас до Франка живого, до того, яким він був. Ми довгий час мали справу з «радянським» Франком і сьогодні ми відчищаємо від цього нальоту, повертаємо те, що було цінним для його сучасників і дітей. А для дітей був дуже цінний той час, проведений разом, і ці мандрівки. Тому в книжці є топ-20 цікавих  фактів про Франка-мандрівника – як і де він мандрував», – розповіла Наталія Тихолоз.

Видання здійснено в рамках проєкту «Франкомандри +» за підтримки Українського культурного фонду та в рамках реалізації Програми розвитку туризму та курортів у Львівській області на 2021–2025 роки за підтримки Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради.

Тим часом у музеї розробляють 5 туристичних маршрутів, які будуть пов'язані з постаттю Івана Франка.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: