Чому щорічний пленер художників у Славському важливий для громади (фото)

194091881_1698626240525760_5069912628592257333_n

Гори, смерічки, полонини, місця для піших прогулянок влітку та лижні траси взимку – усе це, безумовно, спадає на думку при згадці про карпатський відпочинок у Славському.

А як щодо споглядання живопису або навіть участі у його творенні? Таке також можливе у селищі. Зокрема, завдяки щорічному пленеру художників, організованому місцевою родиною Оксани та Дмитра Ареф’євих.

Усе почалося зі знайомства подружжя із кількома митцями у 2007 році. Ті приїхали на відпочинок до Славського і, ознайомившись  з карпатською природою та гостинними людьми, вирішили, що приїдуть ще. Тільки наступного разу – вже більшою компанією. Так, рік за роком, навколо ідеї спільного відпочинку та творчості сформувалася ціла спільнота митців. При чому не лише українських. Протягом 14-річної історії планеру його відвідують художники та художниці з Словаччини, Польщі, Ізраїлю, Білорусі та інших країн.

Вони разом малюють, спілкуються, жартують, ходять на прогулянки, вчаться. Не дивно, що після такого плідного проведення часу народжуються неймовірні творчі ідеї, які виростають у прекрасні роботи, а їх творці, натхненні таким планером, продовжують спілкування і поза його межами.

Цьогоріч творити у Славському зібралося близько 15-ти митців з Сум, Києва, Львова, Ужгорода та інших куточків України.

Ірина Гресик із Запоріжжя – одна з них.

Окрім живопису, захоплюється східними країнами та їх культурами. Аж настільки, що, наприклад, перед пандемією повернулася з пленеру з Індії. А ще раніше – піднімалася в гори Непалу.

У рідному Запоріжжі пані Ірина організовує пленер «Хортиця крізь віки», а славський, який вважає одним з найкращих, відвідує з 2007-го року.

«Для чого художники взагалі їздять на пленери? Щоби набратися натхнення та навчитися новому. Для цього потрібні природа, правильне оточення та дух творчості. У Славському зібралося все. Гарна компанія художників, доброзичливі господарі, які люблять та цінують мистецтво і, звичайно, дивовижна природа Карпат», – каже Ірина Гресик.

Петро Сипняк, львівський художник та народний художник України – ще один «старожил» творчих зустрічей у Славському. Попри те, що митець працює тут над чималим полотном, не вважає, що славський пленер – це насамперед про роботу, а про дещо інше, що, безумовно, теж важливе у творчості.

«Для мене – це найперше релаксація. Відпочинок, задоволення від природи. Знаєте, якщо живеш в місті і постійно сидиш у майстерні, то вирватися кудись на тиждень чи два дуже добре. А сюди, у Славське, хочеться постійно. Тягне. Не тільки на пленер, а й просто так. Я можу приїхати на кілька днів будь-коли, помалювати і поїхати назад», – розповідає пан Петро.

У процесі пленеру приїжджі митці, окрім того, що надихаються природою, ще й знайомляться із локальною культурою, здобутками та видатними особистостями Славського.

Цьогорічний ХХІ пленер присвячений пам’яті Микола Устияновича – знаного українського письменника та громадського діяча. Він став першим місцевим священником, переселившись у Славське 1842 року. І одразу взявся за просвітництво славчан. Саме Устиянович створив першу школу для місцевих дітей.

Пані Оксана Ареф’єва підрахувала, що за 14-ть років існування пленеру, його відвідали близько 180-ти художників, а у світ вийшло понад 4 тисячі картин. У більшості з них в основі – карпатські краєвиди.

«У кожному місці, де працюють художники, вони вже мають своїх знайомих місцевих, які щороку чекають їх, – розповідає пані Оксана, – буває, бабусі та дідусі виходять і питають, чому торік когось з митців не було».

Славське, Кам’янка, водоспад Шипіт, Рожанка, Либохори завдяки пленеру залишаються на полотнах митців. Частина з них стає надбанням громади селища і ще довго тішить око туристів. А частина – потім мандрує світами, опиняючись у різних, не лише українських, галереях. А відтак Карпатським краєм милуються навіть у дуже віддалених від нього куточках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: