Разумков розповів, як будуть завершувати реформу децентралізації

IMG_1374

Завершення реформи децентралізації вимагає внесення змін до Конституції, а це натомість – домовленостей всередині фракції Слуга народу та з іншими політичними силами у Верховній Раді.

Про це під час брифінгу у Львові заявив голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

«У нас було два варіанти. Перший – це провести децентралізацію так, як це треба було зробити – спочатку внести зміни до Конституції, а після цього згори донизу завершувати реформу. Але ми зіштовхнулися з іншою проблемою – крайні місцеві вибори повинні були відбутися за новою системою. Для того, щоб це зробити, ми повинні були почати реформу по-іншому. Це була пропозиція профільного комітету.

Тому ми пішли цим шляхом – змінити те законодавство, яке можна, до того, як відбудуться вибори, щоби вони пройшли уже за новою системою, а далі провести зміни до Конституції. Сподіваюся, ми найближчим часом побачимо драфт цього закону», – розповів Дмитро Разумков.

За його словами, всі подальші кроки, такі як існування районних рад, формування виконкомів облрад та реформування облдержадміністрацій, можливі лише після внесення змін до Конституції.

«Якщо ми говоримо про районні ради, вони продовжують існувати, бо закріплені у Конституції. В подальшому їх функціонал буде відходити. Важлива роль буде залишатися в ОТГ. На рівні областей потрібно консолідувати серйозні можливості, щоб допомагати менш спроможним ОТГ. Формування виконкомів  облрад реформи ОДА - це обов’язково треба буде зробити. Іншого варіанту немає. Як це буде виглядати – це окреме питання. Воно буде точно дискусійне і непросте, тому що зміни до Конституції – це особливий процес. Це не простий закон, який може дуже змінитися до другого читання. Ми не зможемо змінювати закон між 1 і 2 читанням. Фінальний текст закону вноситься у парламент, голосується 226 голосами і скеровується до Конституційного Суду. Тут є окрема проблема, бо сьогодні не до кінця працює цей суд. Далі текст повертається із зауваженнями або без них, голосується знову 226 голосів і на наступній сесії вже потрібно 300 голосів.

Для того, щоби пройти цей процес, потрібно мати якісний документ і  домовленості всередині фракції Слуга народу та з іншими політичними силами, щоб отримати ці голоси. Бо пройти цей шлях і в кінці отримати 299 голосів, я думаю, що ВР не може», - пояснив Дмитро Разумков.

Читайте також: Разумков не проти поторгуватися з Росією за подачу води в окупований Крим

Нагадаємо, голова парламенту Дмитро Разумков перебуває на Львівщині з дводенним робочим візитом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: