7 давніх поселень України: місця, де можна відчути історію

2704035_800x600_DSC_5987a
Фото: Іgotoworld

У нашій країні, крім успішних міст і сіл, які розвиваються та прекрасно себе почувають, є поселення, що не витримали тяжкої ходи часу.

Міста Трипілля, античності, черняхівської культури, Русі та інших стародавніх цивілізацій, які залишили після себе те, що сьогодні ми називаємо артефактами.

Практично у всіх таких місцях плідно попрацювали археологи, відкривши нам залишки будівель. У деяких організовано музеї, заповідники, зведено реконструкції жител, храмів і стін. Поглянути є на що. Познайомимося ближче з частиною древніх поселень України.

Ольвія, Миколаївська область

Це античне місто височіло на березі Бузького лиману з 6 століття до нашої ери до 4 століття нашої ери. «Щасливий» (прямий переклад з грецької слова «Ольвія») град заснували вихідці з Мілету (Мала Азія) в ті часи, коли грянула велика грецька колонізація.

Місце було вибране з розумом, на зручному шляху з Греції в Європу, що дозволило Ольвії стати одним із найпотужніших полісів Причорномор'я. У його кращі дні ольвіополітами називали себе близько 20 тисяч осіб, що проживають на території приблизно 50-55 гектарів. Новий інтерес до Ольвії виник у середині 19 століття, коли територією, де стояло місто, впритул зайнялися археологи.

Того, що дістали з надр на сьогодні, досить, щоб захоплено застигнути перед працею ольвіополітів. Фундаменти, підвали, залишки житлових будинків, терас Верхнього міста, агори, святилища-теменосу, гідросистеми, оборонної стіни, гончарних майстерень, суду дикастерій. Є також античні склепи і музей із цікавими археологічними знахідками.

Відвідування: в Національному історико-археологічному заповіднику «Ольвія» нині проводять екскурсії. Як дістатися: автобусом із Миколаєва, Очакова, або пристати до організованих груп, які збирають на турбазах чи санаторіях Очакова, Рибаківки.

Березань, Миколаївська область

На цьому невеликому острівці, довжиною всього 800 метрів, розташоване перше античне поселення на території нашої країни. Борисфеніда, названа на честь річки Дніпро, була заснована вихідцями з Мілету наприкінці 7 століття до нашої ери. До того як увійшла в силу Ольвія, саме Борисфеніда була центром регіону.

Після розквіту «Щасливого» міста, поселення на Березані зменшується і поступово зникає з лиця землі. Зараз острів є частиною історико-археологічного заповідника Національної академії наук України «Ольвія». Тут можна побачити пам'ятник лейтенанту Шмідту, фундаменти будівель Борисфеніди, залишки стародавнього храму і більш сучасного форту.

Як дістатися: на катері з Чорноморської коси, з Рибаківки або Очакова.

Тіра, Одеська область

У славному граді Білгороді-Дністровському є не тільки Аккерманська фортеця, але і залишки стародавнього міста Тіра. Воно було засноване орієнтовно в 6 столітті до нашої ери поселенцями все з того ж Мілету і назване за іменем Тіраса (Дністра).

Місто було знищено готами в середині 1 століття до нашої ери. Пізніше його відновили римляни. Але це вже інша історія. Зараз тут можна побродити серед руїн і фундаментів будинків, перейнятися духом сивої давнини, зробити атмосферні фотографії руїн на тлі могутньої Аккерманської фортеці.

Як дістатися: електричкою або автобусом із Одеси.

Легедзине, Черкаська область

Давним-давно, ще в 4 тисячолітті до нашої ери, між Легедзиним і Тальянками процвітало велике поселення трипільської культури. Нині тут відкрито Історико-культурний заповідник «Трипільська культура», в якому можна не тільки подивитися, як жили наші далекі предки, а й доторкнутися до деяких трипільських жител руками.

Нехай вони представлені лише у вигляді реконструкцій в натуральну величину, все одно, це багато вартує. Плюс трипільський музей, де експонують посуд, знаряддя праці та полювання, прикраси та інші предмети цієї унікальної культури.

Як дістатися: на автобусі з міста Тальне.

Миколаїв, «Дикий сад»

Неподалік від сучасного Інгульського мосту в давні часи (приблизно 12 століття до нашої ери) розташовувалося укріплене кіммерійське городище, що займало до 6 гектарів. Відоме також як «українська Троя» і «місце проживання Конана-варвара».

Заново відкрите археологами в 1927 році, а регулярні дослідження почалися з 1990-го. Зараз тут проводять роботи з благоустрою історико-археологічного комплексу «Дикий Сад», періодично відбуваються реконструкції історичних битв, планується створення музею під відкритим небом.

Як дістатися: на поїзді до Миколаєва, із вокзалу до центру та Інгульського мосту і скверу Пушкіна.

Крилос, Галич, Івано-Франківська область

У 12–14 століттях на місці нинішнього Крилоса височів Галич – столиця гордого і могутнього Галицько-Волинського князівства. Зараз це серце Національного заповідника «Давній Галич», що включає в себе також сучасний Галич, Шевченкове, Більшівці, і простягнувся на 80 квадратних кілометрів.

У заповіднику можна побачити макет Давнього Галича, фундаменти старовинних церков, храми, які збереглися до нашого часу, руїни замку 14–17 століть, древню Княжу криницю, курган «Галичина могила», захопливі музеї і багато іншого.

Як дістатися: на автобусі або поїзді до Галича. Далі по заповіднику рейсовими автобусами, попутками або пішки.

Верхній Салтів, Харківська область

У 8–10 століттях тут розташовувалося місто, яке входило в Хозарський каганат і займало 120 гектарів. Першим його виявив звичайний учитель Василь Бабенко в 1900 році.

Зараз тут облаштовано Історико-археологічний заповідник «Верхній Салтів», де можна побачити знахідки періоду Салтівської культури. Посуд, знаряддя праці, зброю, частини верстатів, прикраси і ще масу всього.

Як дістатися: на автобусі з Харкова. Камені-свідки древньої епохи. Доторкнувшись до них, відчуваєш дух давно минулих культур, племен і народів. Подих минулого... Лише усвідомивши його уроки, можна зустрічати сьогодення і майбутнє. Мудрість століть, яка відчувається лише тут – серед стародавніх поселень, що давним-давно стали частинкою нашої з вами Історії.

Джерело: Іgotoworld

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: