На Львівщині закликають допомогти онкохворим дітям, ставши донором тромбоцитів

donating-blood-696x464

Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день донора крові. ВООЗ вирішила призначити цей день, щоб сприяти добровільному і безкоштовному донорству крові.

Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день донора крові. ВООЗ вирішила призначити цей день, щоби сприяти добровільному і безкоштовному донорству крові.

У Львові на честь Всесвітнього дня донора крові учасники Благодійного фонду «Із янголом на плечі» у Львівському обласному центрі служби крові влаштували акцію на підтримку онкохворих дітей та молоді.

«Фонд зареєстрований у 2017 році році і опікується дітьми з онкогематологічними, орфанними та іншими важкими захворюваннями. При онкогематологічних захворюваннях періодичне вливання тромбоконцентрату є життєво важливим. Тому одним з напрямків діяльності фонду є пошук донорів тромбоцитів. Ми співпрацюємо з медиками вже кілька  років, з нашими донорами працюють чотири координатори по чотирьох групах крові», – розповів директор фонду Юрій Федечко.

«У нашому Центрі отримують лікування дітей з онкопатологією, і таке лікування призводить до періодів, коли організм нездатний виділяти необхідну кількість клітин крові. В ці періоди дуже вчасно здійснити замісну терапію. Саме тоді ми звертаємося до центру служби крові за препаратами. Щоби вчасно зреагувати на такі важкі моменти, часто звертаємося до благодійного фонду», – розповіла лікар-гематолог відділення гематології та інтенсивної хіміотерапії ЗУСДМЦ Христина Бодак.

Як розповіла координатор напрямку донорства у БФ «Із янголом на плечі» Лариса Кісь, у базі фонду є вже 300 донорів тромбоцитів.

«Тільки з початку цього року для 42 дітей 130 донорів здали кров та тромбоцити. Але  коронавірус вніс свої корективи – якщо ти хворієш, то не можеш здавати, якщо зробив щеплення або перехворів, то місяць не можеш здавати. Саме тому нам необхідно, щоб до нас долучалися молоді люди, ставали донорами і допомагали дітям. Хочемо закликати людей віком від 18 до 45 років, якщо вони хотіли бути донорами, але не мали нагоди чи причини, або задумувалися над цим, зайти на нашу сторінку у Фейсбуці, де є вся інформація, адміністратори, які вам все пояснять і розкажуть. Поки що дуже слабка популяризація донорства – мало про це згадують, а люди завжди готові відгукнутися, просто їм потрібна інформація», - розповіла Лариса Кісь.

За словами донора Андрія Рака, щоби здати кров або тромбоцити, не потрібно багато часу, але це може врятувати чиєсь життя.

«У мене як у багатьох людей донорство почалося з того, що близькі чи рідні потрапляють у халепу і треба допомогти. Це був перший досвід і після цього я дізнався про фонд з «Янголом на плечі». Коли я усвідомив, наскільки це просто і важливо, я цим захопився і тепер я є частиною цього фонду. Це не страшно і не боляче. Якщо ми говоримо про здачу червоної крові – це займає від пів години до години. Здача тромбоцитів більш тривала – вона займає від години до півтори години. Донорів, які здають тромбоцити, називають золотими, бо сам тромбоцит золотистого кольору, а також тому, що якщо кров можна зберігати довше, то тробмоконцентрат живе 5 діб. Запас зродити не можна і донор має бути в «бойовій» готовності. Тому ці люди настільки цінні», - розповів донор.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: