У мерії хочуть преміювати працівників, які повідомили про колег-корупціонерів

ratusha-696x489

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив порядок роботи з повідомленнями про корупцію, здійсненими викривачами у Львівській міській раді та її виконавчих органах.

Згідно із затвердженим порядком, працівник мерії має право анонімно повідомити в Сектор із питань доброчесності та запобігання корупції про корупційне правопорушення своїх колег, що працюють у міській раді, її структурних підрозділах та виконавчих органах, та комунальних підприємствах. У мерії також мають визначити окремих осіб, які будуть уповноважені захищати викривачів.

«Порядок – це інструкція, де зібрані всі основні вимоги законодавства із запобігання корупції, а також враховані роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції, і адаптовані під структуру міської ради, враховуючи те, що в нас є створений сектор з питань доброчесності і запобігання корупції, який приймає ці повідомлення, реєструє, розглядає, проводить попередню перевірку, рекомендує проведення службового розслідування.

Метою рішення є заохочення працівників ставати викривачами, позитивно сприймати цей термін, формувати культуру повідомлення про корупцію. Також – визначення уповноваженої особи з питань захисту викривачів у разі їх порушення, тобто зв'язок вже з правоохоронними органами, з Національним агентством, а також проведення роз’яснювальної роботи серед працівників, аби цю культуру підтримувати, формувати і заохочувати», - пояснила завідувачка сектору з питань доброчесності та запобігання корупції ЛМР Леся Гудима-Місеюк.

Міський голова Андрій Садовий заявив, що потрібно запровадити преміювання людей, які повідомить про корупцію у підрозділі.

«Скільки років я вже працюю міським головою, жодного випадку не пригадую, щоб когось посадили за корупцію. Нема такого. Бо від людини, яку спіймали на хабарі, якщо поліція чи прокуратура не візьме кошти, то візьме суд. Якби когось посадили на років з десять, то й був би результат. Не садять. Якщо людина працює у підрозділі і викриває можливі корупційні дії керівників, то вона повинна розуміти, що отримує. І це треба прописати. Я би дуже просив підняти це питання спільно з громадськими активістами на інший щабель. Адже такі факти корупції є і присутні у цьому залі також, про них знають, але мовчать. Думаю, ми підготуємо доповнення до цього рішення, це буде лише великий плюс, але треба все продумати, щоб це були реальні речі», – заявив Андрій Садовий.

Затверджений порядок зокрема передбачає, що отримане повідомлення від викривача у мерії мають перевірити протягом 10 днів або протягом 15-30 днів, якщо його надіслали анонімно.

Якщо факти, про які сповістив викривач підтверджуються, Сектор із питань доброчесності і запобігання корупції ініціює службове розслідування. Також керівник підрозділу, де працює корупціонер, повинен звернутися в поліцію, прокуратуру, НАЗК чи Держбюро розслідувань.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: