Нацбанк занесе усіх колекторів в єдиний реєстр

НБУ

Усі компанії, що надають в Україні колекторські послуги, мають зареєструватися в спеціальному Реєстрі колекторських компаній. Для цього вони мають відповідати низці вимог. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Про це повідомляє НБУ.

«Компанія повинна зареєструватися у Реєстрі, якщо має намір врегульовувати прострочену заборгованість, яка одночасно виникла за договором про споживчий кредит або іншим договором, визначеним Законом України «Про споживче кредитування» (статтею 3), та здійснюється в інтересах інших осіб відповідно до укладеного договору», — ідеться в повідомленні.

Фінансовим компаніям, що мають ліцензію на надання таких фінансових послуг як факторинг чи кредитування, потрібно буде подати скорочений перелік документів. А юридичним особам без ліцензій – повний пакет документів.

Банки, фінустанови, що врегульовують заборгованість у своїх інтересах, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та юридичні особи, що врегульовують питання заборгованості у комунальній сфері, не повинні реєструватись.

До 14 жовтня 2021 року триватиме опрацювання поданих документів. Після цього колекторські фірми, що не зареєструвались або не відповідають вимогам законодавства, не зможуть укладати договори з банками і фінустановами, а чинні договори з ними доведеться розірвати.

До дати початку процесу реєстрації НБУ планує встановити вимоги до ділової репутації колекторських компаній, їхніх власників та керівників, до прозорості структури таких компаній тощо. Зараз працює сторінка від НБУ з роз’ясненнями про реєстрацію колекторських компаній.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: