Це подія, до якої наша команда готувалася давно, – львівські лікарі про пересадку серця

201247830_916979138866572_1560335617747771096_n
Фото з Фб ЛОКЛ

У ніч на 9 червня команда кардіохірургів Львівської обласної клінічної лікарні пересадила пацієнту серце.

Трансплантація відбулася без допомоги фахівців з Інституту серця.

Донором став 56-річний чоловік з Пустомитівщини, якому діагностували смерть головного мозку внаслідок крововиливу. Його родичі дали згоду на пересадку органів. Єдина державна інформаційна система трансплантації обрала реципієнтів, які перебували на листі очікування в  Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова. Реципієнтом серця став 44-річний мешканець Соснівки.

Оперативне втручання тривало близько чотирьох годин, сама пересадка – менше ніж півтори години.

У Львівській обласній клінічній лікарні про трансплантацію повідомили 15 червня.

«Стан пацієнта залишається досить важким і невизначеним, але маємо позитивну динаміку», – каже лікар-анестезіолог ЛОКЛ Ярослав Кондрацький.

Складний післяопераційний період лікарі пояснюють ще й супутніми захворюваннями пацієнта, в якого легенева гіпертензія.

Бригаду кардіохірургів, яка провела пересадку серця, очолював Дмитро Бешлей.

«Пацієнт обов’язково буде приймати щодня ліки, які запобігають відторгненню органа. За статистикою, пересаджене серце добре функціонує від 12 до 15 років», – зазначив кардіохірург.

Під час трансплантації серця була застосована нова методика, яка суттєво знижує ризик відторгнення органів. Станом на сьогодні в Україні немає наукових публікацій щодо використання такої ж методики.

«Це подія, до якої наша команда готувалася давно. Не обов’язково бути першими, головне – робити ці речі якісно. Велика подяка родичам донорам, які зважилися на таке непросте рішення», – додав лікар-анестезіолог Ярослав Кондрацький.

Крім того, було пересаджено ще дві нирки. Одна з операцій також відбулася в обласній лікарні.

«У стінах Львівської обласної клінічної лікарні сталася справді доленосна подія. Після 22 років у медзакладі відновлено посмертну трансплантацію нирки», – сказав Ростислав Жук, судинний хірург, головний позаштатний експерт з трансплантології ДОЗ ЛОДА.

Реципієнтом став 40-річний мешканець Волині. Операцію з пересадки другої нирки провели у Клінічній лікарні швидкої допомоги.

«Шлях, який довелося здолати до проведення в стінах лікарні операції з пересадки серця, був дуже тривалим. У Львові понад 60 років розвивається каріохірургія. Особливо інтенсивно цей розвиток відбувався в останні роки. Це пов’язано з тим, що до колективу прийшли молоді люди, а також з відкритістю інформаційного поля та можливостями навчатися за кордоном», – каже завідувач кардіохірургічного відділення ЛОКЛ, головний позаштатний експерт з кардіохірургії ДОЗ ЛОДА Віталій Аверчук.

За його словами, ті, хто провів операцію з пересадки серця, тривалий час готувалися до цього: вивчали літературу, набиралися досвіду, брали участь в операціях тощо.

«Треба віддати належне й іншим медичним установам, тому що ми мали проблеми з підбором репицієнта. І це питання було вирішено на дуже високому моральному рівні, коли суспільство дозріває до того, що заради життя людей треба забути про якісь особисті інтереси і робити кроки назустріч один одному. Звичайно, величезна подяка родині донора, адже це неабияка річ, коли люди розуміють, що життя має тривати. Родина дала дозвіл на пересадку органів. І це надзвичайно великий моральний крок вперед», – наголосив Віталій Аверчук.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: