Львівська компанія «ГрінЕра Україна» вивозитиме сміття зі Стрия

1

Львівська компанія «ГрінЕра Україна» взялась вивозити сміття зі Стрий, а також впорядкує місцеве сміттєзвалище.

Львівська компанія «ГрінЕра Україна» взялась вивозити сміття зі Стрия, а також впорядкує місцеве сміттєзвалище.

Про це повідомив міський голова Олег Канівець під час брифінгу для місцевих ЗМІ щодо Стрийського полігону на ресурсах міської ради.

У місті Стрию склалась надзвичайна ситуація зі сміттям. Компанія, яка займалась забором і вивезенням ТПВ з міста, не своєчасно надавала послуги і контейнерні майданчики тонули у горах сміття. Управлінням житлово-комунального господарства неодноразово було складено акти порушень на підрядника ТзОВ «Комунальник-1», який не вивозив відходів із контейнерних майданчиків. Сам «Комунальник-1» вирішив розірвати договір з місцевою владою.

Тимчасовим виконавцем було призначено Стрийське МККП, яке через відсутність відповідної техніки уклало договір із підрядником – ТОВ «ГрінЕра Україна».

У перший тиждень компанія встановила 134 нових якісних пластикових контейнери об’ємом 1,1 м куб, у другий тиждень – ще 84. Всього заплановано 280 контейнерів та 52 контейнерні майданчики. «ГрінЕра» використовує європейські підходи, тому проводить низку змін у роботі.

Як  повідомляють у Стрийській міській раді, ситуація зі сміттєзвалищем була критичною та потребувала термінових рішень і вже на початку травня депутати затвердили підписання договору з ТОВ «Грінера Стрий» щодо управління Стрийським полігоном захоронення ТПВ. Компанія, яка взяла в управління полігон до кінця 2023 року, має забезпечити низку технічних рішень, щоби привести сміттєзвалище до відповідного стану.

«Зараз на сміттєзвалищі у Стрию хаотично розкидане сміття на території 15 га. Насамперед воно буде повністю згруповане та втрамбоване. Мають бути виложені схили під кутом 18°, все це має бути перешаровано і накрито шаром грунту до 30 см. Це робиться для того, щоб вода не попадала на сміття і не утворювала інфільтрат», – розповідає засновник компанії «ГрінЕра» Богдан Михалусь.

Щодо захоронення ТПВ на Стрийському сміттєзвалищі, депутати затвердили, що тимчасова ціна для Стрийської ОТГ залишилася незмінною – 165 грн за тонну, для прийому сміття з інших міст, буде застосовуватися середньозважена ціна на рівні 700 грн за тонну. Така вартість за тонну на ринку захоронення твердих побутових відходів станом на сьогоднішній день. Тобто Стрийський полігон прийматиме сміття з населених пунктів, які не мають власного полігону для захоронення  ТПВ за визначеною ринковою ціною.

Зокрема полігон у Стрию приймав сміття із Трускавця,  Другобича, Сколе, Східниці, Львова та з інших населених пунктів з-поза меж ОТГ.

Приклад Миколаєва

З квітня 2017 року по 2018 рік компанія «ГрінЕра» впорядкувала сміттєзвалище у Миколаєві. Місто було за крок до екологічної катастрофи. Сміттєзвалище функціонувало на Миколаївщині вже 50 років, там були завали сміття і неконтрольований вивіз відходів.

Компанія розробила проєкт рекультивації, виготовила паспорт полігону і провела необхідні дослідження. Згодом втрамбували сміття, виположили тіло полігону та накрили грунтом, відвели стічні води, щоби мінімізувати утворення інфільтрату. Цілодобова охорона, освітлення, відеоспостереження та зважування відходів дали змогу контролювати те, що відбувається на полігоні.

Під час виконання робіт на сміттєзвалище було дозволено вивозити 137 тонн на день. Після завершення впорядкування, «ГрінЕра» передала полігон у користування місцевому комунальному підприємству для експлуатації. Зараз це сміттєзвалище приймає відходи лише з Миколаївської ОТГ і ціна за тонну становить 1000 гривень.

Приклад Борислава

Нещодавно компанія «ГрінЕра Борислав» розпочала роботу з впорядкування Бориславського сміттєзвалища. Мета компанії привести сміттєзвалище до відповідних екологічних норм, показати приклад успішного господарювання та цивілізованого поводження із ТПВ. Полігон в управлінні компанії до кінця 2022 року.

На сьогоднішній день на Бориславському сміттєзвалищі проведено низку підготовчих робіт. Зокрема впорядковано під’їзну дорогу до полігону та викопано глибокі траншеї для відводу стічних вод, перекопано інші під’їзди до сміттєзвалища для контрольованого доступу, що унеможливлює несанкціонований ввіз твердих побутових відходів, змонтовано мережу освітлення та встановлено камери відеоспостереження, розміщено офіс та електронні ваги для зважування ТПВ.

«ГрінЕра Борислав» продовжує роботу на полігоні і вже станом на сьогодні є позитивні зміни.

Довідка про компанію

Компанія «ГрінЕра Україна» з кінця 2016 року надає комплексні послуги європейського рівня зі збору, сортування та утилізації твердих побутових відходів (ТПВ).

Збирає, сортує та  вивозить ТПВ з м.Львова, віднедавна – м. Стрия.

Втілила проєкт рекультивації полігону у м.Миколаїв, сьогодні впорядковує полігони у м.Борислав та м. Стрий.

У своїй роботі компанія використовує лише закордонний досвід. Засновник компанії Богдан Михалусь – львів’янин, який має закордонний досвід у поводженні з ТПВ більше 20 років. Понад 5 років впроваджує міжнародні практики галузі в Україні, зокрема у Львівській області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: