У Львові таки об’єднають лікарні

мед7
ілюстративне фото

Депутати Львівської міської ради погодили концепцію розвитку галузі охорони здоров’я на території Львівської міської територіальної громади.

За ухвалу, яка передбачає реорганізацію медзакладів, проголосували 54 депутати. Вона дає старт реорганізації дев’ятьох лікарень Львова, які об’єднають у три територіальні медичні об’єднання:

  • ЛТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» – до нього увійдуть лікарня швидкої допомоги, 8-ма лікарня, міська дитяча клінічна лікарня. Тут надаватимуть всю ургентну (невідкладну) допомогу;
  • ЛТМО «Лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги» – до складу увійдуть 1-ша лікарня імені Князя Лева, 4-та і 5-та лікарні, «Госпіс». Тут будуть всі типи відновного лікування;
  • ЛТМО акушерства та гінекології об’єднає в себе 1-ий пологовий будинок і 3-тю лікарню.

Проєкт ухвали прийняли з правками, які погодили депутатські комісії.

«Ми створюємо три комунальних некомерційних підприємства – Львівські територіальні медичні об’єднання, і починаємо процедуру реорганізації шляхом злиття. Також пропонуємо утворити комісії з припинення, головою кожної комісії з припинення буде чинний головний лікар закладу охорони здоров’я.

За результатами роботи комісій, пропонуємо внести низку змін до проєкту ухвали. Найперше, коли ми подавали проєкт ухвали до НСЗУ, то звернули увагу на те, що потрібно чітко прописати питання правонаступництва, і ми виконали ці вимоги. Також в пункті ухвали є зазначено про затвердження стратегії розвитку новостворених комунальних підприємств, яка має бути затверджена на виконкомі, за пропозицією депутатів. Пропонується також затвердити на сесії загальну стратегію розвитку медицини з врахуванням створення об’єднань. Типовий статут і типове положення має бути затверджене на сесії міської ради. Затвердження цих стратегій повинно передувати процедурі реорганізації і злиття. Також є технічні зміни: до кожного новоствореного об’єднання необхідно додати поняття «клінічна» лікарня, і доповнюємо пунктом про те, що управління охорони здоров’я має звернутися до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до розпорядження про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах, оскільки в цьому переліку є два наших заклади», - пояснила під час розгляду ухвали директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

За словами Гелени Пайонкевич, процедура ліквідації юридичних осіб існуючих лікарень розпочнеться вже наприкінці червня і триватиме від двох місяців до пів року.

Найближчим часом мають розпочати роботу комісії, які займатимуться такою ліквідацією. Кожну комісію очолить головний лікар існуючої наразі лікарні.

«Процедура реорганізації і злиття триватиме згідно з законодавством не менше двох місяців. Але з досвіду скажу, що ця процедура може зайняти як мінімум 4-5 місяців, а може й більше. Адже стоїть питання погодження з трудовими колективами, переоформлення ліцензій і переукладення договорів. Роботи у нас насправді багато», – сказала Гелена Пайонкевич.

Також депутати зобов’язали міське управілння охорони здоров’я разом із медиками й експертами розробити стратегії розвитку новоутворених територіальних медоб’єднань та подати їх на затвердження виконавчому комітету й сесії Львівської міськради.

Процедуру ліквідації юридичних осіб існуючих лікарень остаточно завершать тоді, будуть затверджені стратегії розвитку новостворених медичних об’єднань.

«Щодня до нас приходять відомості від НСЗУ. Від місяця до місяця до місяця  це невелике фінансування зменшується і нам починають ставити мінуси в наших договорах- це заборгованість, яка колись, ймовірно, за наявності коштів буде виплачена. Ситуація доволі критична. Якщо ми залишимося на тих позиціях які є, і нічого не будемо робити – перспектива може бути доволі плачевною. Добре що на фоні невизначеності у державі, місцеве самоврядування приймає потрібні рішення», - заявив після голосування керівник 4-ї міської лікарні Львова Чоловський.

Нагадаємо, Агентство США з міжнародного розвитку готове надати грант на оптимізацію госпітальної мережі, зокрема на розробку медичних стратегій.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: