З нагоди свята: чиновники розповіли, як на Львівщині підтримують фермерів

_1623760408_613x322_3_0_nw

19 червня, в Україні вже вдруге відзначатимуть День фермера.

На Львівщині ж святкувати розпочали вже сьогодні.

«Програма святкування поєднає теоретичну частину, де ми розкажемо про фінансові інструменти, які працюють для фермерів і, що дуже важливо, значно розширились цього року. Адже як у державному, так і у обласному бюджеті передбачено окремий напрямок, що стосується підтримки сімейних фермерських господарств», - розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

За її словами, практична частина святкування надасть змогу фермерам ознайомитись із впровадженням сучасних технологій щодо вирощування сільськогосподарських культур.

У межах заходів до Дня фермера також планується проведення виїзного семінару щодо розвитку фермерських господарств молочного напряму.

«Свято, запроваджене торік – це можливість привернути увагу до проблем фермерських господарств. Одним із ключових напрямів роботи профільного департаменту агропромислового розвитку є розвиток фермерського господарства. Саме через розвиток сімейних ферм є можливість впливати на показники сільгоспвиробництва у нашій області та вирішувати як економічні, так і соціальні питання», – розповів заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

Львівщина – одна із областей-лідерів за часткою сільського населення.

«Ця частка становить 39%. Відтак, ми мусимо орієнтуватись на наші ресурси і створення відповідних можливостей для цього населення. Серед них – розбудова, розвиток сімейних фермерських господарств, що дає можливість людям бути більш економічно незалежними та почуватись впевнено, працюючи у себе вдома. Урядом схвалена програма підтримки фермерів. Держава пропонує 15 програм та фінансових інструменти під егідою Міністерства агропромислового розвитку, крім того, є ще 4 нові програми, спрямовані на розвиток сільського господарства», – додав заступник голови ЛОДА.

«У державному бюджеті передбачено понад 200 млн грн на підтримку фермерських господарств, хоча вони можуть користуватися допомогою по інших напрямках. В обласному бюджеті це понад 1,5 млн грн. Відшкодовується частина вартості основних засобів, техніки, поголів’я ВРХ. Цього року запрацював напрямок дотації на поголів’я кіз, овець. Також будуть виділятися на рівні держави дотації для новостворених фермерських господарств на одиницю сільськогосподарських угідь. Якщо господарство має 5 корів, то це вже може бути зареєстроване як ФОП або юридична особа і отримувати кошти від держави. Цьогоріч є такий напрямок, як компенсація ЄСВ. Якщо сім’я зареєструвалася як сімейне фермерське господарство, держава компенсує у перший рік 90% ЄСВ, на другий – 80% і так впродовж 10 років. Це вагомий інструмент для того, щоби люди починали працювати офіційно і напрацьовували собі пенсійний стаж», – розповіла у коментарі Дивись.info Тетяна Гетьман.

Також потреби фермерів врахували у земельному законодавстві.

«Фермери, які зараз орендують землю або мають її на правах постійного користування – мають першочергове право на викуп цих ділянок. У випадку постійноого користування фермер може викупити цю ділянку з розтермінуванням на 10 років. Але після першого платежу він вже отримує право власності», - розповіла Тетяна Гетьман.

Станом на 1 січня цього року у Львівській області офіційно зареєстровано більше 1200 суб’єктів господарювання, з них 700 – малі та середні фермерські господарства, ще 280 – особисті фермерські господарства, які мають потенціал перетворення на сімейні ферми. Таких на Львівщині наразі є 35.

«Наше завдання, щоб кількість сімейних ферм у найближчі 2-3 роки подвоїлася. Люди позитивно реагують на приклади історій успіху. Наше завдання, щоб ці фермери демонстрували іншим, що це можливо – це бізнес і соціальна захищеність. Тобто якщо за два роки кількість сімейних ферм подвоїться, то це буде дуже крутий результат», – підсувала Тетяна Гетьман.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: