Коронавірус стає хронічною хворобою, а нова хвиля епідемії може початися восени

_1623040217_613x321_3_0_nw

У Львівській ОДА очікують, що нова хвиля коронавірусної інфекції може початися вже наприкінці літа або на початку осені.

Про це під час брифінгу розповів директор департамент охорони здоров’я Орест Чемерис.

За його словами, попри те, що впродовж останніх тижнів в області спостерігається покращення та стабілізація ситуації з коронавірусом, не можна забувати про карантинні обмеження.

«Попри цю ситуацію, що ми маємо, ще рано говорити про повне повернення до звичного життя. Пацієнти продовжують поступати у лікарні і стан їх є досить важкий. Це молоді люди, які за всіма показами мали б уражатися найменше. Ми бачимо, що деякі країни світу починають констатувати збільшення кількості хворих на коронавірус, що зумовлено різними мутаціями. І це означає, що у разі послаблення чи скасування карантину, ми можемо спостерігати аналогічну ситуацію і у нас на Львівщині», – каже Орест Чемерис.

Збільшення кількості хворих на коронавірус, на думку Ореста Чемериса, може призвести до чергової хвилі епідемії. У Львівській ОДА кажуть, що нова хвиля Covid може накрити Україну і зокрема Львівщину наприкінці літа чи на початку осені.

«Найімовірніше, ми матимемо чергову хвилю зростання захворюваності. Не виключено, що це буде до кінця літа, на початку осені. З початком осіннього періоду, початком навчального року, завершенням відпусток зростає мобільність населення. Також у цей час є нашарування сезонних захворювань. Тому зараз  маємо максимально сконцентруватися і цей проміжок використати для вакцинації. Вже неодноразово оптимісти казали, що ковіду більше не буде, але він повертався. І якщо проаналізувати минулі хвилі, то можемо побачити, що кожна наступна була набагато важчою за попередню», – наголосив Орест Чемерис.

Тим часом експертка департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації з пульмонології Надія Рудницька розповіла, що коронавірус уже стає хронічною хворобою.

«Коронавірус нікуди не подівся. Люди, які захворіли, вважають, що коронавірус уже минув і дуже довго сидять вдома, замість того, щоб звернутися до медиків. У лікарні вони поступають у вкрай важкому стані. Зараз лікарі мають «передишку» і можуть звернути більше уваги на тих пацієнтів, які вже перехворіли. У світі вже існує такий термін як «long covid», це ті пацієнти, які перенесли коронавірус, і він перейшов у хронічну форму. Це пацієнти, які попри те, що виписані зі стаціонарів, залишаються кисневозалежними і потребують подальшого лікування. Вони мають великі пневмофіброзні зміни у легеневій тканині і медики докладають зусиль, щоб ці процеси не перейшли у склероз, і пацієнти не стали людьми з інвалідністю», – розповіла Надія Рудницька.

За її словами, такі пацієнти є і на Львівщині.

«Точної статистики ми не маємо, але сімейні лікарі знають про цих пацієнтів і ми вже беремо їх на лікування. Раніше такої змоги не було, бо стаціонари були переповнені пацієнтами з гострим перебігом хвороби», - додала експертка.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: