Куба, Тайвань, а тепер й Україна: чому Зеленський хоче відмовитися від співпраці з МВФ

5db3927--------
Фото з відкритих джерел.

На днях президент України Володимир Зеленський заявив, що не можна торгувати реформами за гроші.

На днях президент України Володимир Зеленський заявив, що «не можна торгувати реформами за гроші».

Після цього депутат від «Слуга народу» Данило Гетманцев сказав, що Україна хоче відмовитись від співпраці з МВФ.

«Міжнародний валютний фонд — це міжнародна фінансова установа, яка надає кредити країнам, що перебувають у глибоких структурних кризах. Отримання кредиту від МВФ — це свідчення того, що Україна знаходиться у кризі й що з цієї кризи треба виходити», – сказав Данило Гетманцев.

«Якщо голова профільного парламентського комітету робить такі заяви, то він або повністю не орієнтується в стані державних фінансів і принципах міжнародної співпраці з нашими партнерами, або просто свідомо працює на шкоду Україні», – прокоментував цю новину економіст Андрій Новак.

Міжнародний валютний фонд — це спеціалізована інституція при ООН, основними завданнями якої є міжнародна фінансова співпраця, кредитування, розширення світової торгівлі.

«Основна діяльність МВФ зводиться до сприяння економічній глобалізації та зменшенню безробіття у світі. У випадку України кредити від МВФ є фінансовою основою проведення реформ. Існує помилкове твердження, що саме завдяки МВФ країни стають довічними боржниками та не можуть далі ефективно діяти у світовій економіці. Це далеко не так, і проблема полягає в ефективному використанні коштів», — Єгор Брайлян, історик, журналіст.

Президент України вважає, що несправедливо висувати до України такі ж вимоги, як до інших держав, оскільки Україна восьмий рік перебуває у стані війни та змушена по-іншому обирати пріоритетні сфери для проведення реформ. Питання полягає в тому, що після фрази про восьмий рік війни, Зеленський згадав війну з олігархами,. Річ у тім, що вимогою МВФ є реформа судової системи та боротьба з корупцією. Тому тут не зрозуміло, яким реформам заважає МВФ.

Що Україна отримала від співпраці з МВФ

«Співпраця з МВФ для України сьогодні – це не ярмо, а рятівне коло, без якого обійтися найближчим часом ми не зможемо», – Андрій Новак.

За період від вступу України у Фонд в 1994 році по сьогоднішній день ми отримали 35 мільярдів доларів.

Завдяки співпраці з МВФ Україна змогла перейти від планової економіки до вільного ринку торгівлі, це дозволило мати повну волю на міжнародному ринку. Фонд створює орієнтири для капіталовкладень і виробництва, забезпечує ефективний розподіл обмежених ресурсів серед альтернативних споживачів.

Найбільше транші від МВФ Україна отримала в період з 2008 по 2013 рік, тоді Фонд передав нам 14 мільярдів доларів, на жаль, український уряд не вирішив низку питань, пов'язаних із дефіцитом бюджету та девальвацією гривні, тому отримати кошти в повному обсязі не вдалося.

Після втечі президента Януковича, зміни влади, анексії Криму Росією та початку конфлікту на Донбасі Україна звернулася до МВФ про термінову фінансову допомогу.

Що буде у разі відмови від співпраці з МВФ

«Що чекає на Україну, якщо раптом повністю припиниться робота з МВФ, зрозуміти нескладно. Від неї відвернуться й усі решта фінансових та економічних партнерів. З вересня у нас починаються великі боргові платежі, які ми повинні здійснити для обслуговування зовнішнього боргу, а без нових валютних вливань, у тому числі від МВФ, силами лише державного бюджету ми не зможемо в повному обсязі це зробити. А це означає дефолт державного бюджету», — Андрій Новак про відмову від співпраці з МВФ.

Альтернативи

Якщо говорити про альтернативи у випадку відмови від співпраці, то їх є кілька.

«У разі припинення співпраці України з МВФ існує декілька альтернатив. Насамперед це поступовий відхід від долара як основної валюти. Замість цього буде збільшуватися вплив Китаю та відповідно юаню. У 2014 році країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка) створили Новий Банк Розвитку з капіталом у 100 мільярдів доларів. Значну частину коштів Новий Банк Розвитку вкладає в розвиток зеленої енергетики», — Єгор Брайлян.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: