На Львівщині перенесли нафтопровід, щоб уникнути екологічної катастрофи

труби

На Львівщині завершили перенос нафтопроводів «Броди – Держкордон.

На Львівщині завершили перенос нафтопроводів «Броди – Держкордон».

Про це розповіли у ЛОДА під час брифінгу.

Йдеться про виніс нафтопроводів «Броди – Держкордон» І-ої та ІІ-ої черг в обхід с. Розгірче на ділянці км 157 – км 16 .

Як пояснили у відомстві, це зроблено, щоб не допустити до масштабної техногенно-екологічної катастрофи та виведення з ладу Стрийського водозабор.

Про потребу перенесення почали говорити ще у 2006 році, а проєкт розпочали 2008-го.

Втім, завершили його лише зараз.

«У 2009 році роботи вже були завершені на 95%. 10 років люди займались паперовою роботою, яку можна було б закінчити за рік, що ми й зробили. Я не бачу проблеми у реалізації таких проєктів, якщо є спільне розуміння компанії, держави, адміністрації. Сьогодні все зроблено, компанія може успішно працювати, а люди навколишніх територій жити у безпеці», - розповів голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Як розповіли представники «Укртранснафти», нафтопровід «Броди – Держкордон» збудований ще у 1960-их роках і потребував модернізації. Крім цього, він проходить неподалік річки Стрий із наближенням до русла та у межах другої зони санітарної охорони Стрийського водозабору прісних підземних вод, який забезпечує питною водою частково Львів, а також Трускавець, Моршин, Стрий та Дрогобич. Загальна чисельність споживачів, які забезпечуються питною водою з водозабору, понад 500 тисяч. Згідно з проведеними «Укртранснафтою» розрахунками, при пошкодженні магістрального нафтопроводу у річку Стрий вище по течії від водозабору могло потрапити до 1500 тонн нафти.

«У зв’язку з тим, що нафтопровід побудований у 1961 році і введений в експлуатацію у 1962 році за цей час він зносився, а ми завжди стараємось модернізувати ті об’єкти, які можуть мати вплив на навколишнє середовище. Сьогодні вже нафта прокачується по новій гілці, а стара гілка не несе небезпеки для навколишнього середовища та Стрийського водозабору»,-  розповів заступник генерального директора у Західному регіоні АТ «Укртранснафта» Ігор Піта.

Загальна довжина кожної нитки збудованого нафтопроводу склала 11,7 км. Траса прокладена здебільшого по вододілах, що практично виключає ризик пошкодження нафтопроводу під дією природних чинників та забруднення водних об՚єктів.

Завершення проєкту стало можливим завдяки уряду, який своєю постановою погодив окремий порядок прийняття в експлуатацію нового нафтопроводу.

«Безпечне  та стале транспортування нафти є одним з основних принципів діяльності «Укртранснафти». Ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб забезпечити надійну та безпечну експлуатацію транспортування нафти»,-розповів радник заступника генерального директора АТ «Укртранснафта» Олег Гладчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: