Йосип Олеськів – батько української еміграції до Канади

CjgwTHkWgAAoXbz

Перші українці до Канади прибули 19 вересня 1891 року пароплавом «Орегон», а першим ініціатором масової еміграції став Йосип Олеськів.

Після свого першого візиту до країни 1895 року, як професор агрономії, він був у захваті від можливостей для розвитку сільського господарства. Опісля його лекції «Про вільні землі» багато українських селян захотіло перебратись на безмежні простори Канади.

Перша хвиля масової еміграції тривала до 1914 (початку Першої світової війни). Охопивши близько 170 тисяч осіб, вона започаткувала формування української етнічної групи в Канаді та канадського регіонального варіанта української мови.

На сьогоднішній день у Канаді проживає понад мільйон емігрантів з України.

Біографія

Йосип Олеськів народився в Новій Скваряві, у родині греко-католицького священника, був четвертою і наймолодшою дитиною. Навчався в Львівській академічній гімназії, яку в 1878 року закінчив з відзнакою.

Навчаючись у шостому класі гімназії, Йосип знайомиться з Іваном Франком через брата нареченої письменника — Ольги Рошкевич.

Вищу освіту здобув у Львівському університеті, де спочатку навчався на юридичному, а згодом – філософському факультеті. Паралельно відвідував лекції з анатомії рослин, мінералогії та психології, студіював органічну хімію, геологію, ботаніку. У 1885 році стажується в Ерфуртському університеті.

У 1887 році став лектором у Вищій школі рільничій у Дублянах (сьогодні це Львівський державний аграрний університет).

Про особисте життя професора Олеськіва відомо дуже мало. Він був одружений з Йосифою Варапучинською. Близький друг сім’ї Іван Франко присвятив їм два оповідання: «Місія» і «Батьківщина».

Українська еміграція до Канади

Йосипа Олеськіва вважають ініціатором української еміграції до Канади у 90-их роках ХІХ століття. Дослідник життя та діяльності Олеськіва, професор Львівського університету ім. І. Франка С. Качараба зазначає, що масовий рух емігрантів з українських земель за океан розпочався наприкінці 60-их – на початку 70-их рр. XIX ст. Еміграційний потік галицьких селян первинно був спрямований в Аргентину, Бразилію, США.

Йосип Олеськів опікувався українськими емігрантами з Галичини до Канади у 90-их роках XIX столітті. Він не шкодував ні своїх життєвих сил, ні часу, ані коштів, щоби лишень допомогти українцям емігрувати. 1895 року Йосип Олеськів зустрічався з державними урядовцями Канади, досліджував клімат та землі цієї країни, побував на багатьох канадських фермах. Саме відтоді еміграція українців до Канади стала масовою. Йосип Олеськів створив комітет з питань еміграції, який здійснював фахове консультування селян. Канадський уряд надавав комітетові грошову допомогу впродовж 1898–1899 рр., а також дбав про духовне і культурне життя емігрантів. Стараннями цього комітету в 1897 році до українських емігрантів прибув священик отець Нестор Дмитрів. Понад шість років опікувався Йосип Олеськів українськими поселенцями в Канаді. Як підсумок, станом на 1903 рів в Канаді налічували 34 тисячі українських емігрантів з Галичини.

Про діяльність Йосипа Олеськіва газета «Свобода» 1895 року писала: «Серед наших багатьох патріотів справжнім великим і мудрим патріотом у Галичині є доктор Олеськів, професор сільського господарства в Педагогічній семінарії у Львові. Він справді свідомий українець, який на свої власні гроші прагнув дослідити еміграцію до Канади».

У праці «Про вільні землі» (Львів, 1895) Йосип Олеськів аналізував причини еміграції українських селян з Галичини. Ось деякі ідеї та висновки автора з цієї праці. Зважаючи на багатодітність у сім’ях, наявного земельного фонду явно недостатньо, щоби забезпечити їхнє існування. На більш ніж 5 мільйонів сільського населення припадало 4758730 га, серед них придатними до використання були трохи більше ніж 3 мільйони га землі. «Се значить, що родина господарска, зъ пяти душь зложена, має пересѣчно около три гектары ґрунту». Звідси його невтішний висновок: «Що найменше 90 на 100 всѣхъ рускихъ душь въ Галичинѣ не має з чого жити якъ не заробить на обшарѣ двốрскимъ». На відміну від США та Канади, впровадження в панських маєтках машин і найманої робочої сили на Галичині тільки позбавляє селян можливості заробити реальні гроші, примушуючи їх працювати фактично за вельми низьку плату.

Тому Олеськів застерігав охочих емігрувати: «Еміграція на поселенє вимагає всегда капіталу на загосподарованє, хоть бы тамъ в новомъ дали спорый кавалъ найлучшого ґрунту за дармо. Зубами ґрунту не вкусишь». Дослідник попереджав про небезпеку у всіх відношеннях еміграції до Бразилії, яка може завершитись фатально для багатьох її учасників.

1903 року внаслідок тяжкої довготривалої недуги Йосип Олеськів на 43-му році життя помер. Похований він у Львові, на Личаківському цвинтарі.

Могила Йосипа Олеськів.

Відомі канадські українці

Завдяки українській еміграції до Канади світ отримав багатьох видатних діячів, знаменитостей та спортсменів:

  • Білл Барилко — хокеїст, провів 5 сезонів у Національній хокейній лізі Канади.
  • Роберта Лінн Бондар — перша канадська астронавтка і перша лікарка-невролог, яка побував у космосі.
  • Дарія Вербова — канадська топ-модель.
  • Пол Винник — генерал-лейтенант Армії Канади, 14 липня 2016 призначений Командувачем Армії Канади.
  • Кетрін Винник — канадська кіно- і телеактриса українського походження.
  • Роман Гнатишин — юрист, генерал-губернатор Канади.
  • Вейн Грецкі — відомий хокеїст, тренер та співвласник клубу Phoenix Coyotes.
  • Пилип Коновал — єдиний українець-кавалер Хреста Вікторії, найвищої та найпочеснішої нагороди за мужність.
  • Юджин Мельник — мільярдер, засновник однієї з найбільших канадських фармацевтичних корпорацій, володіє хокейним клубом «Ottawa Senators» і Melnyk Racing Stables Inc.
  • Келлі Олійник — баскетболіст ліги НБА та збірної Канади
  • Любомир Романків — винахідник, науковець компанії IBM в галузі комп'ютерних технологій.
  • Джон (Іван) Сопінка — перший суддя Верховного суду Канади українського походження, автор кількох книг з права.
  • Едвард Стельмах — політик, прем'єр-міністр провінції Альберта.
  • Джеймс Темертей — видатний бізнесмен і філантроп.
  • Христя Фріланд — редакторка агентства «Рейтер», була керуючою редакторкою «Financial Times», авторка книжки «Продаж століття». У листопаді 2015 стала міністром міжнародної торгівлі Канади. 10 січня 2017 призначена міністром закордонних справ Канади та віце-прем'єрміністром.
  • Богдан Гаврилишин – економіст, громадський діяч, меценат, співзасновник світового економічного форуму у Давосі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: