На Львівщині очікують зростання неінфекційних хронічних захворювань

ковід
фото з архіву редакції.

Кількість звернень до лікарів значно зменшилася у зв'язку з пандемією.Через це медики прогнозують зростання випадків виявлення неінфекційних захворювань у занедбаному стані.

Про під час брифінгу розповіла директорка Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська.

За її словами, впродовж останніх тижнів ситуація з пандемією в Україні стабілізувалася, тому прийшов час звернути увагу на інші захворювання.

«Аналіз даних за минулий рік вказує на те, що  кількість звернень до лікарів щодо хронічних захворювань, серцево-судинних, онкологічних, різко знизилася. У зв’язку з цим, медики прогнозують у 2021-2022 роках наростання хронічних захворювань в їх термінальних стадіях або фіксування занедбаних випадків хворіб», - розповіла Мар’яна Служинська.

Вона додала, що така ситуація склалася не тільки у Львівській області, але й в Україні загалом. Тому Центр громадського здоров’я розробив профілі громадського здоров’я для кожної з областей України, в яких вказуються основні тенденції захворюваності, які зберігаються на певній території.

«Якщо говорити про Львівську область, то у нас достатньо стабільна ситуація з інфекційними захворюваннями, ВІЛ-інфекція, СНІД, вірусні гепатити. Але насторожує те, що у порівнянні з іншими областями, на Львівщині є достатньо низький рівень звернення пацієнтів за медичною допомогою до сімейних лікарів і близько 69% пацієнтів, які захворіли, вважають, що хвороба пройде сама і вони не потребують консультації лікаря. Така ситуація може призвести до виникнення ускладнень. Коли ми аналізували показники захворюваності за минулий рік, то відзначили, що різко знизився рівень виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях. Передбачаємо збільшення кількості занедбаних випадків у цьому році. Окрім того, фіксуємо зниження кількості госпіталізацій з хронічними серцево-судинними захворюваннями, що теж свідчить про ймовірне збільшення кількості звернень до лікарів вже із занедбаними випадками цих хвороб. Тому закликаємо усіх не нехтувати профілактичними оглядами та обстеженнями стану свого здоров’я у сімейного лікаря», - розповіла Мар’яна Служинська.

Медиків також турбує зростання захворюваності на цукровий діабет, що може бути пов’язано з коронавірусом.

На Львівщині налічується 60 тисяч хворих на цукровий діабет, з них 12 тисяч змушені щодня приймати інсулін. Значна кількість хворих на коронавірус отримували специфічну терапію і якщо говорити про цукровий діабет, то ця  терапія загострювала захворювання і приводила до декомпенсації цукрового діабету. Також багато людей перенесли коронавірус, не знаючи про це. А це небезпечно, бо може призвести до виникнення діабету. При цьому, люди можуть не знати про свою хворобу. Особливо це стосується діабету другого типу, який розвивається місяцями, інколи довше ніж пів року. У тих, хто займався самолікуванням, діабет можна виявити вже під час ускладнень, а вони можуть  бути доволі важкими. Хронічні ускладнення можуть призвести до інфаркту, інсульту, сліпоти, хронічної хвороби нирок, діабетичної стопи, а гострі ускладнення – до коми. Всім, хто переніс ковід не перебуваючи в лікарні, потрібно звернутися в поліклініку і визначити рівень цукру у крові, бо ми зараз спостерігаємо високий рівень захворюваності якраз у тих, хто переніс коронавірус. У групі ризику люди з надмірною вагою та серцево-судинними захворюваннями. Це також пацієнти, які звертаються до стоматологів з парадонтозом, чи дерматологів зі свербіжжю – це теж можуть бути перші прояви надмірного рівня цукру в крові», - розповів експерт департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з ендокринології  Юрій Вендзилович.

Медики кажуть, що різко знизилося виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях.

«Буде збільшення кількості занедбаних онкологічних захворювань. Також є зниження рівня госпіталізації з хронічними серцево-судинними захворюваннями. Це будуть пацієнти, в яких буде досить важкий перебіг захворювань», - підсумувала Мар’яна Служинська.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: