80 років тому на Галичині відбувалися масові розстріли

5

Сьогодні, 23 червня, 80 років тому відбулися масові розстріли політичних в'язнів у тюрмах Західної України.

Загальна кількість жертв у Львові невідома, але за оцінками німецького історика Кая Штруве, вона коливається між 2358 і 2752.

Спочатку вбивали за звичайним НКВСівським способом — пострілом у потилицю у спецкамері. Проте фронт швидко наближався і людей почали розстрілювати масово — з автоматичної зброї у камерах підвалів через дверцята для передачі їжі. В останні дні — кидали до камер гранати, деякі з цих камер довелося замурувати і ексгумацію провели вже взимку.

Трупи розстріляних в'язнів у камері в'язниці на Лонцького. м.Львів, 1 липня 1941 р. Деякі такі камери німцям довелося замурувати, щоб уникнути епідемії. Повторну ексгумацію провели в лютому 1942 р., коли вдарили морози. Архів ЦДВР

У самому Львові було три в'яниці: №1 — на Лонцького, №2 — Замарстинівська та №4 — Бриґідки. Тюрма №3 знаходилася у замку Золочева, що близько сімдесяти кілометрів від Львова — сюди відправляли в'язнів, коли львівські тюрми були переповнені (у тюрмі на Лонцького за ліміту 1500 осіб перебувало 3638 в'язнів).

У тюрмах Львівщини станом на 22 червня 1941 року було 5424 в'язні. Більшості інкримінували злочини за статтею 54 карного кодексу УРСР, тобто контрреволюційну діяльність, їх називали причетними до ОУН, шпигунами, диверсантами.

Львів'яни шукають серед розстріляних своїх рідних у подвір'ї в'язниці № 1. м.Львів, 3 липня 1941 р. Архів ЦДВР

Згідно з один з документів тих часів, частину в'язнів повинні були евакуювати (5000 осіб), для цього було виділень 204 вагони потягів. Згідно з інструкцією НКВД СРСР від 29 грудня 1939 р., один вагон ешелону вміщував тридцять депортованих осіб, отже, вказаних вагонів вистачало б на евакуацію 6800 в'язнів. Проте евакуювали лише 1822 із 5000 запланованих.

3602 людини залишились у тюрмах Львова. А куди поділися ешелони — документи мовчать.

Самі ж екзекуції розпочалися 22 червня – розстріляно засуджених до смертної кари. Із проміжного звіту начальника тюремного відділення УНКВС Львівської області Лермана відомо, що станом на 24 червня у тюрмах Львова та Золочева було розстріляно 2072 особи.

26 червня затвердили розстрільні списки — ще 2068 осіб підлягали знищенню. Їх вбили протягом 24-28 червня.

Таким чином у Львівській області було розстріляно 4140 в'язнів. Проте підрахунки не узгоджуються: залишилося у тюрмах 3602 особи, а розстріляли більше.

Читайте також: Створення бази ДНК воїнів УПА допоможе зберегти пам’ять про цих людей, – антропологиня

У більшості випадків навіть не викладали звинувачень, проте упевнено називали причетними до ОУН, шпигунами, диверсантам, тобто особами, котрих належить розстріляти.

Підготувала Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: