Україна за рік має віддати кредиторам $10 мільярдів

Податковий борг
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Національний банк попередив, що графік боргових виплат України в найближчі роки буде залишатися напруженим.

Про це сказано у Звіті про фінансову стабільність, пише сайт «Мінфін».

«Протягом наступних дванадцяти місяців лише валютні виплати уряду та НБУ за державним і гарантованим державою боргом перевищать $10 млрд. У гривневому сегменті ринку погашення основного боргу та відсотків у другому півріччі перевищать 130 млрд грн», — йдеться в ньому.

Пік виплат за валютними боргами припадає на вересень 2021 року, коли Україна має віддати кредиторам більше $3 млрд.

Нацбанк вважає, що в таких умовах пауза у співпраці з Міжнародним валютним фондом становить ризик для макроекономічної стабільності.

«Україні вкрай важливо мати постійний доступ до міжнародного офіційного фінансування. Програма МВФ для країн, які мають низький рейтинг, є певним страховим полісом і гарантією того, що період виплат буде пройдено гладко, з мінімальними ризиками для макроекономічної та фінансової стабільності», — йдеться у звіті.

Як зазначається, за нинішніх умов Україна може залучати ресурси на міжнародних ринках капіталу навіть без програми з МВФ, хоча й за вищою ціною.

«Проте робити середньо-і довгострокове планування державних фінансів, виходячи з припущення, що ринки завжди будуть сприятливими для країн із неінвестиційними рейтингами, не слід», — сказано у звіті.

Нацбанк також радить не дуже сподіватися на додаткову емісію спеціальних прав запозичення, за якою Україна може отримати близько $2,7 млрд.

«Існує висока вірогідність, що ці кошти надійдуть після періоду пікових виплат у вересні, немає й однозначної відповіді про можливість їх використання для фінансування дефіциту бюджету», — пояснили в Нацбанку.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: