За 20 мільйонів доларів на Львівщині побудували завод (фоторепортаж)

IMG_1870

Тут  виготовлятимуть кормові добавки для відгодівлі тварин, а майже сотня людей зможуть отримати робочі місця.

У Буську, на вулиці Січових Стрільців, 1, з'явився завод «FEEDNOVA»: тут  виготовлятимуть кормові добавки для відгодівлі тварин, а майже сотня людей зможуть отримати робочі місця.

Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

Такий завод також — перший в Україні незалежний майданчик, який прийматиме та перероблятиме сировину від аграрних підприємств регіону.

«Підприємство зводили майже два роки, а самому проєкту — близько п'яти, у нього вклали 20 мільйонів доларів США», - зазначає інвестор проєкту Ігор Ліскі.

З його слів, тут перероблятимуть відходи тваринницького походження, а також виготовлятимуть високоякісні протеїнові домішки, які застосовуються у фармацевтиці та косметології, а також pet food, себто корми для тваринок і комбікорми для сільськогосподарських тварин. Окрім цього, продукти переробки сировини другої категорії слугуватимуть клієнтам у якості високоефективних органічних добрив або можуть бути використані для виробництва біодизеля.

«Для України це (такий завод - ред.) — окрема історія. по-перше, це вирішує екологічне питання, бо є можливість переробити відходи. Новацією для країни є й те, що переробка сприяє циркулярній економіці (протеїн перероблять, не викидаючи чи закопують). З іншого боку йдеться про вартість, адже продукція йде на експорт», - розповідає Ліскі.

І додає, що продукція, яку виготовлятимуть на буському заводі, є затребуваною в усьому світі і вже на неї рясніють замовлення з Європи, зокрема Німеччини, а також азіатських країн. З особливих переваг виробництва, каже інвестор, також є й наразі єдиний в Україні комплекс біофільтрації — коли друга черга очистки повітря відбувається через біофільтр і мікроорганізми, які в цьому задіяні, роблять повітря максимально чистим.

«Україна була єдиною «білою плямою» на мапі Європі, де є розвинутий агросектор, але зовсім немає відповідної індустрії. Були, звісно, окремі проєкти, якщо йшлося про внутрішню переробку такої сировини, втім окремого автономного підприємства не було», - пояснює Ігор Ліске.

Як пояснив директор компанії «FEEDNOVA» Андрій Загородник, з липня запускають дві повноцінних лінії виробництва, загальною потужністю 65 тонн тонн на добу. Система і графік за першою лінією передбачатиметься як 6/24, на другу чергу збільшується потужність до 220 тонн сировини, яку перероблятимуть за добу, однак у розслабленішому графіку — 18/6. Сировину доставлятимуть із трьох сусідніх областей.

«За результатами аналізу сировинної бази, ми зрозуміли, що Буськ у радіусі 150 кілометрів став епіцентром, що забезпечує виробництво 200 тоннами відходів. Частково також ми виходимо за межі Львівщини: йдеться і про Хмельницьку, і Тернопільську, і Волинську область, але, за статистичними підрахунками, є профіцит (надлишок) цієї сировини, тому не бачимо серйозної проблеми, аби надати своєчасний сервіс для майбутніх клієнтів», - зазначив Андрій Загородник.

Він також розповів, як відбуватиметься виробництво сировини.

«Після того як сировина поступає в бункера, вона проходить через металодитектор, переходить через систему магнітів і вже в чистому вигляді, без зайвих домішок, потрапляє до варичного котла. Тут він нагрівається до 130 градусів і водночас стерилізується близько пів години, після цього йде випарювання і висушування продукту просто з котла. Згодом напівготовий продукт йде під прес. Високпротеїнові добавки - м'ясокісткове борошно в структурі є прямим замінником сої або інших протеїнових структур рослинного походження», - говорить директор заводу.

 

Після відпресування борошно охолоджується, йде на додатковий помол, розсіювання та упакування.

Зі слів очільника Львівської облдержадміністрації Максима Козицького, нині область входить у шістку українських областей із залучення івестицій та у вісімку щодо легкості у ведені бізнесу, тому розвиток підприємництва на Львіщині є одним із ключових критеріїв, що визначають область, як сильний і розвинутий регіон з високою інвестиційною привабливістю.

Перша лінія має запрацювати з 5 липня. Робочою мають забезпечити спершу близько 60 працівників, до кінця року штат мають збільшити до ста осіб, а пізніше — до півтори сотні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: