Декларації депутатів Львівської міськради — 2020

Без_назви-1.png.1200x630_q85_crop
Фото: ЧЕСНО.

Як найбагатші, так і найбідніші депутати представляють ЄС та «Самопоміч». Депутати декларують не лише активи в особливих валютах та за кордоном, але й соціальну допомогу на сотні тисяч гривень, коштовні подарунки.

В е-деклараціях депутатів Львівської ради можна знайти нерухомість на окупованих територіях, лісові ділянки, тисячі квадратних метрів унікальних будівель, а також відсутність зареєстрованого місця проживання. Також обранці Львова володіють коштовними машинами, годинниками, картинами та зброєю.

Рух ЧЕСНО проаналізував, що задекларували депутати Львівської міської ради 8-го скликання.

Найзаможніші серед ЄС та «Самопомочі»

Лідером за розміром задекларованих статків у Львівській міськраді є депутат від ЄС Олексій Різник, який задекларував понад 85 млн гривень. До статків Рух ЧЕСНО зараховує не лише грошові активи, але і внески до статутних капіталів підприємств декларантів та членів їхніх родин. У Різника половина статків — це відповідні внески.

Другим іде його колега по фракції Юрій Ломага з понад 57 млн гривень.

І Різник, і Ломага є бізнес-партнерами та адвокатами бізнесмена та депутата Львівської облради від ЄС Григорія Козловського.

На третій позиції за статками — новообрана депутатка від «Самопомочі» Анна Дідух. Її статки склали понад 27 млн гривень. Понад 25 млн з них складає внесок до статутного капіталу ТзОВ «Леодокфлоу».

Дідух на місцевих виборах 2020 року була обрана депутаткою Львівської районної ради, але стала депутаткою міськради замість Андрія Москаленка, що склав мандат і став заступником очільника Львова.

Номером чотири за статками серед депутатів став ще один представник ЄС — Сергій Івах. Він задекларував майже 23 млн гривень статків. Як і в колег по ТОПу, більшість його статків складають внески у статутні капітали.

Окрім депутатства та головування у депутатській комісії комунального майна, ресурсів та історичного середовища міськради Івах також обіймає посаду начальника управління майном спільної власності Львівської облради.

П’ятірку лідерів закриває депутат «Самопомочі» Роман Федишин з понад 20 млн гривень. Він єдиний у ТОПі, у кого основою статків є готівкові кошти, банківські накопичення та позики третім особам.

Майже всі депутати міськради тримають активи у гривні, доларах США та євро. Лише Андріян Гутник зі «Свободи» задекларував накопичення в інших іноземних валютах — британських фунтах стерлінгів та швейцарських франках.

Єдиним депутатом, що зберігає грошові активи за кордоном, є представник «Голосу» Андрій Курочка. Він тримає понад 16 тис. доларів у Федеральній кредитній спілці «Самопомочі» (Selfreliance FCU), що зареєстрована в американському місті Чикаго.

Хто з-поміж депутатів заробив найбільше?

За 2020 рік найвищі доходи задекларували депутати від ЄС, «Самопомочі» та «Голосу».

Найвищі доходи задекларував лідер і за статками — Олексій Різник з ЄС. У 2020 році він та його родина заробили майже 107 млн гривень.

З цих доходів понад 77 млн гривень — це заборгованість по зменшенню статутного капіталу чи зменшення статутного капіталу.

У коментарі Руху ЧЕСНО депутат Різник пояснив: «Існує підприємство. Суб’єкт має право як формувати статутний капітал, так його і зменшувати. Фактично було прийнято рішення щодо його зменшення. Є період часу, за який суб’єкт має його виплатити. На момент подачі декларації даний обов’язок ще не виконаний, або виконаний частково. У зв’язку з тим, що воно оплачено в неповному об’ємі, нема такого типу доходів, є класифікатор, в ньому це позначається як «інше».

Таким чином, йдеться фактично про борг підприємства перед депутатом.

Ще понад 17 млн гривень — це подарунки у грошовій чи негрошовій формі декларанту та його дружині від родичів та Ольги Глинчак-Кучерепи. Нотаріус Глинчак-Кучерепа також згадується в е-деклараціях Козловського в контексті операцій з нерухомістю.

У коментарі ЧЕСНО Різник пояснив, що мова не про подарунок від нотаріуса — справа в тому, що депутат декларує цей подарунок саме так, оскільки відповідний нотаріус посвідчувала правочин, і декларувати саме так зобов’язує закон та податковий облік. Це наслідок неузгодженості у трактуванні між НАЗК і податковими органами.

Є і серед доходів позиція «інше / інше» від Краківського ринку, Футбольної школи Мирона Маркевича на суму понад 621 тис. гривень.

У коментарі ЧЕСНО депутат додав: «Дохід виплачений по цивільно-правовим угодам. Від імені юридичної особи».

Колега Різника по фракції Ломага заробив понад 31,5 млн гривень. З них майже 23,5 млн гривень є заборгованістю по зменшенню статутного капіталу.

Серед його доходів також є неідентифіковані позиції «інше / інше» від уже згаданої Футбольної школи Маркевича та ПАТ «Львівобленерго» майже на 57 тис. гривень.

Суттєво менше за депутатів ЄС заробив представник «Самопомочі» Федишин — понад 12 млн гривень. Майже 11 млн гривень доходів складають дивіденди. Також у е-декларації Федишина вказані проценти, заробітні плати та пенсія.

Четверту та п’яту сходинки обійняли депутати «Голосу». Володимир Гаразд задекларував понад 5,8 млн гривень, а Віталій Троць — понад 5,2 млн гривень.

Основу статків Гаразда як забудовника складає дохід від відчуження нерухомості на понад 3,8 млн гривень. При цьому дружина депутата отримала від Сихівського відділу соцзахисту Львова допомогу у понад 20 тис. гривень.

Основу доходу голови фракції «Голосу» Троця складають понад 3,8 млн гривень доходу від зайняття підприємницькою діяльністю.

При цьому у е-декларації депутата є чотири види отриманої соціальної допомоги на понад 300 тис. гривень. Мова про допомогу дружині по вагітності та пологам (252 тис. гривень) та декларанту по частковому безробіттю від ТОВ «Холдинг емоцій «!FEST», допомогу ФОПу та матеріальну допомогу від Личаківського відділу соцзахисту Львова.

У коментарі Руху ЧЕСНО депутат Троць відзначив: «Я здійснюю діяльність у ресторанному господарстві. Як ФОП, як директор підприємства. Минулий рік виявився такий, що більшість року ми працювали в повних обмеженнях. І держава виділяла певні дотації та допомоги. Були по вісім тисяч, по скороченню режиму роботи найманих працівників від фонду зайнятості вся компанія подавалась і більше 500 людей, здається, отримали. Ніяких зловживань не було. А дружині допомога, то в мене народився син і це її допомога по вагітності».

Також від ТОВ «Холдинг емоцій «!FEST» допомогу по частковому безробіттю на понад 14 тис. гривень отримала ще одна депутатка «Голосу» Вікторія Христенко.
У е-декларації депутатки «Голосу» Марії Чижишин можна знайти понад 357 тис. гривень благодійної допомоги. Відзначається, що це «група осіб допомогла на операцію».

Депутатка «Самопомочі» Дідух також задекларувала 675 тис. подарунків у негрошовій формі від Оксани Корчагіної.

У коментарі ЧЕСНО Дідух відзначила: «Це моя мама. Вона подарувала мені минулого року квартиру, яку вона купила 12 років назад. Вони з батьком мені її подарували. При договорі дарування обов’язково потрібна оцінка цієї квартири, така процедура. Тому я її і вказала у грошовій формі».

Як виживали найбідніші депутати

За результатами декларування за 2020 рік, згідно з методологією Руху ЧЕСНО, є троє депутатів, чиї родинні річні доходи нижчі за прожитковий мінімум для всіх членів сім’ї. Для обрахунку ми брали середньомісячний прожитковий мінімум для різних категорій осіб, що складає 2078,4 гривні.

Так, родинні доходи у е-декларації депутатки ЄС Ольги Посипанко складають майже 23 тис. гривень — лише 46% від обсягу прожиткового мінімуму. Усі ці кошти — це допомога одиноким матерям та державна соцдопомога малозабезпеченим сім’ям. Поруч з тим у Посипанко в е-декларації понад 424 тис. гривень грошових активів у гривні.

Родина священнослужителя Дмитра Колесника з «Самопомочі» заробила 64,2% прожиткового мінімуму. Усі ці кошти — заробітна плата дружини депутата. Але родинні статки складають майже 2,7 млн гривень.

У коментарі руху ЧЕСНО депутат-священнослужитель Колесник на запитання про диспропорцію між статками та доходами відповів: «З 90-х років займався приватним підприємництвом, і в нас із дружиною були у власності сім фітнес-клубів. Кілька років тому ми все розпродали. У нас є збереження з того бізнесу. Статки накопичені за багато років успішної діяльності. За останні роки ми вирішили чимось таким офіційним не займатись. Я у приватному порядку привожу автомобілі з США, продаю, і це вже буде видно в декларації на слідуючий рік».

Родина Романа Дуди з ЄС заробила за 2020 рік майже 65% прожиткового мінімуму. Доходи склали заробітна плата та допомога при народженні дитини. Як і в колег-депутатів, родина Дуди має заощадження у понад 1 млн гривень.

Нерухомість у Криму, «безхатченко» Івах та лісова ділянка Пелех

Депутати місцевих рад не перший рік подають електронні декларації до НАЗК, проте деякі з них досі не навчилися робити це правильно.

Одним із порушень є те, що декларанти не зазначають у розділі про нерухомість жодного майна, яке править їм за житло. Закон зобов’язує це робити навіть тоді, коли людина не має у власності геть нічого, а проживає в чужій квартирі або будинку на правах користування (за гроші чи безоплатно).

Депутат від ЄС Івах знову не задекларував жодного житла чи об’єкту нерухомості.

У коментарі Руху ЧЕСНО депутат Івах відзначив: «У мене проживання за місцем прописки. Там, де є батьківська квартира. В мене відображено постійне місце прописки і проживання у декларації. Може, я щось неправильно оформив, мені треба подивитись. Скільки років подаю декларації, то так постійно вказую. Недопрацював, погоджуюсь. Я виправлю ситуацію, попрошу юриста».

Найбільше нерухомого майна у вигляді квартир чи інших будівель задекларували депутати ЄС: Остап Доскіч — майже 24 тис. кв. м, Олексій Різник — понад 4 тис., Олена Пелех — понад 2,7 тис., Юрій Ломага — понад 2,3 тис., Петро Адамик — понад 2,1 тис. кв. м.

Серед інших цікавих об’єктів нерухомості депутатів ЄС можна також помітити будинок, придбаний 2002 року на території окупованого Криму (Володимир Гой), ресторан пансіонату (Петро Адамик), 23 гаражі площею майже 472 кв. м. (Назарій Бербека), будівлю насосної, лабораторний корпус, будівлю пункту змазки, цех по волочінню дроту та скрутки струмопровідної жили, виробничий цех ремонту електродвигунів (Остап Доскіч).

Серед найбільших землевласників-депутатів голова фракції «Варти» Юрій Мартинюк з 8 га, Остап Доскіч з 5 га та Володимир Гринишин зі «Свободи» з 4,5 га.
Пелех задекларувала оренду 1 га лісової ділянки.

Коштовний транспорт, зброя, картини та годинники

Серед найдорожчих автомобілів депутатів ради Toyota Land Cruiser 200 та BMW X5 депутатів ЄС, «Свободи» та «Варти». Вартість авто Адамика — понад 2,4 млн гривень.
Юрій Мельник із «Самопомочі» задекларував автомобіль Tesla Model S на іншому праві користування власністю АО «Павленко і Партнери».

Депутати декларували автобус БАЗ (Наталія Сомик, ЄС), снігохід Skidoo, водний засіб Rotax, багі та квадроцикл Bombardier (Петро Адамик), квадроцикл Yamaha (Володимир Лесик, ЄС), водні засоби Brig та Tracker (Андрій Дячишин, «Голос»), мотоцикл (мопед) Honda (Оксана Маруняк, ЄС).

Також депутат Гутник задекларував зброю, зокрема карабін Blaser R8 та рушницю Benelli. Є зброя і в його колеги по фракції, секретаря ради Маркіяна Лопачака, що задекларував рушниці Steyr Mannlicher та Blaser.

Гутник також є поціновувачем мистецтва. У його е-декларації картини Олени Онуфрів, Івана Труша, Олекси Новаківського та Богдана Салія.

Серед дороговартісної власності у шести е-деклараціях можна помітити годинники.
Найпопулярнішою маркою є Hublot (є у депутатів Адамика, Гутника, Ореста Печенка з «Варти» та Лопачака). У Гутника, Дячишина та Печенка також є Breguet.

Видно і особливі смаки — Omega в Адамика, Rolex у Бербеки, Jaeger LeCoultre, Ulysse Nardin та Breitling у Гутника, Gеrald Genta та Daniel Roth у Дячишина, Dubey & Schaldenbrand у Лопачака та Chopard у Юрія Моравецького з ЄС.

Депутатка ЄС Уляна Пак задекларувала сережки з діамантами. А Адамик задекларував інвестиційну угоду вартістю понад 2,5 млн гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: