Як українські полярники зустріли Мідвінтер (фото)

142873127_1578295215713683_2944518138594491960_n
Станція "Академік Вернадський"

Цього року на головне свято полярників українській команді випала негода – надворі було похмуро, сильний вітер, хурделиця, станцію постійно засипало снігом, а акваторію забило кригою.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Через негоду довелося відмінити змагання на вулиці, зокрема футбол та спортивне орієнтування. Але зимівники планують обов’язково провести їх щойно розпогодиться.

Утім змінити найголовніший звичай, що є «посвяченням» у справжні полярники, – купання в океані – не змогла навіть жахлива погода. Тож гарно розігрівшись прибиранням снігу та дочекавшись «віконця» між хуртовинами, вся команда швиденько по черзі таки занурилася в крижану воду (у цей час її температура становить близько -1,5 градуси, однак через високу солоність Південного океану вода за такого «мінусу» не замерзає).

Деякі зимівники зробили спеціальні костюми для купання, наприклад, бейскомандер Богдан Гаврилюк, для якого це був вже дев'ятий Мідвінтер на станції, перетворився на пірата. Крім того, чоловіки занурювалися в краватках, що теж є традицією.

Набратися сил перед «посвяченням» у крижаній воді полярникам допоміг сніданок від бейскомандера. За ще британським звичаєм раз на рік – саме на Мідвінтер – кожен учасник замовляє очільнику експедиції на сніданок свою улюблену страву. За допомогою помічників Богдану вдалося виконати всі «забаганки», серед яких були різні млинці, омлет тощо.

Хоч з вуличними змаганнями цього разу не склалося, проте низка чемпіонатів всередині станції відбулася. Вони зазвичай починаються за кілька днів до Мідвінтера, а на свято визначають та нагороджують переможців. У 26-й УАЕ пощастило новачкам: першість в більярді здобув дизеліст Олександр Книжатко, у дартсі всіх обійшов геофізик Ян Бахмат, а в міні-гольфі та підтягуваннях найкращим став механік Олександр Милашевський. Усі вони зимують в Антарктиді вперше. Хоча ще не закінчився турнір з шахів, тож цілком можливо, що ця перемога дістанеться комусь з «бувальців».

Завершилося свято, як і належить, урочистою смачною вечерею, врученням бейскомандером сертифікатів «справжніх полярників» та відзнак переможцям і найактивнішим учасникам змагань.

Мідвінтер – це свято середини зими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: