Як на Львівщині лікують людей, залежних від наркотиків

2019-06-10-news2-1

26 червня відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом.

У світі понад 35 мільйонів осіб страждають від розладів, пов’язаних з вживанням наркотиків.

Про те як надається допомога таким людям на Львівщині, розповіли у поліклінічному відділенні Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень.

«Значну роль в боротьбі з наркотичною залежністю відіграє профілактика вживання психоактивних речовин. Сьогодні ця тема стосується кожної країни. Цивілізоване суспільство давно намагається знайти більш ефективні методи боротьби з незаконним розповсюдженням наркотиків – соціальні, політичні, медичні та правові, тому ми сьогодні про це говоримо», - пояснила заступниця директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Шурпяк.

Як розповіла директорка Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирослава Кабанчик, за оціночними даними, у Львівській області тільки ін’єкційних споживачів опіоїдів нараховується 11 тисяч осіб. Вживання наркотиків у будь-якому віці може призвести до залежності, але чим раніше людина спробувала наркотики, тим більшою є ймовірність розвитку залежності.

«Зараз існує більше 400 нових видів синтетичних наркотичних препаратів, які викликають залежність вже після другого-третього вживання. Залежність – це складний стан здоров’я, який формується різними детермінантами. Ми лікуємо пацієнтів за принципом «єдиного вікна». В нашому закладі надається мультидисциплінарна допомога. Окрім наркологів, в нас є інфекціоніст, фтизіатр, пульмонолог, хірург, сімейний лікар, психолог та інші спеціалісти. Надається інтегрована допомога не лише пацієнтам, а й членам їх сімей. У нашому закладі пацієнти можуть пройти перший, мотиваційний етап реабілітації, який триває 28 днів. Заклад є першим робочим місцем для людей, які вийшли з узалежненого стану», - розповіла  Мирослава Кабанчик.

«Про проблеми наркотичної залежності треба говорити не лише до дня боротьби з цією недугою, 26 червня, а набагато частіше. Ми надаємо послуги підтримуючої терапії. Завдяки такому лікуванню наші пацієнти мають можливість працювати та створювати свої сім’ї. Вони не несуть загрози суспільству. В них є шанси стати успішними, як і в будь-якої іншої людини. Сьогодні споживач наркотичних засобів це не приречена особа, як це було раніше і якої всі сторонилися. Сьогодні в нашій організації працюють люди, які приймають замісну терапію і живуть повноцінним життям. Ці люди кожен день приймають ліки, але не отримують ейфоричного задоволення і не мають проблем з психікою чи нервовою системою. У них немає «ломки». Потрібно розвінчувати міфи, які заважають суспільству належно сприймати таких пацієнтів», - розповів голова правління БО «100%Життя» Дмитро Тигач.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: