Авангард і фемінізм – 5 книг, які варто прочитати влітку

Avangradne-mystetstvo

Зазвичай літо – не лише пора відпусток і відпочинку, але й час, коли можна надолужити згаяне або пропущене.

Наприклад, взятися за книжки, які не вдалося прочитати раніше, а вже їх автори не змусять шкодувати за витраченим часом.

Мирослав Шкандрій. Авангардне мистецтво в Україні, 1910-1930: пам’ять, за яку варто боротися. – Х.: Фабула, 2021

Авангардне мистецтво в Україні, 1910–1930: пам'ять, за яку варто боротися |  Видавництво Фабула

Ця книжка знайомить читачів з українським авангардом, а також показує, яким саме був досвід цілого покоління, що охоплює довоєнні роки в Парижі та інших столицях Західної Європи, хаос 1917-1922 років і кінець радянських 1920-х, час, коли лідер українських футуристів «палив свій «Кобзар» і період «реабілітації» Шевченка. Так само автор повертає українським авангардистам українське обличчя, викрадене колоніальним минулим, адже чимало митців, які вважали себе українцями, народились і працювали на території України, нині відомі у світі як представники російської чи європейської культури. «Дещо парадоксально, що митці з України стають відомими, але рідко коли звертається увага на їхнє коріння й ідентичність, – нагадує автор. – Цей аспект інтерпретативної матриці щодо них не застосовується, чого не скажеш, до прикладу, про Бурлюка та Малевича, які ідентифікували себе українцями, а також про Соню Делоне, Олександру Екстер, Олександра Архипенка та Володимира Татліна, які заявляли про зв’язок між їхніми роботами та українським натхненням». Тож Україна у цій книжці вкотре постає мультинаціональною країною з багатою культурою, яка надихала сміливі мистецькі порухи, при цьому автор досліджує життя і творчість митців 20–30-х років ХХ століття, зокрема Давида Бурлюка, Казимира Малевича, Івана Кавалерідзе, Дзиґи Вертова, Вадима Меллера, Михайла Бойчука.

Наталка Сняданко. Перше слідство імператриці. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2021

Перше слідство імператриці by Наталка Сняданко

Починається цей роман, наче у Гашека, із замаху, але наразі скоєного на цісаря Франца Йозефа, і продовжується оповідь від 1856 року у Відні і Зальцбурзі до нашого сьогодення. За сюжетом, щодо рідкісної скрипки, на якій грав ще Моцарт, і яку зазвичай за кордон не вивозять, було зроблено виняток для фестивалю у Львові, але ніхто навіть не припускав, що це стане важливою ланкою у цілому ланцюжку моторошних подій. Несподівано для всіх і самої себе легендарна австрійська імператриця Сіссі успішно розслідує не лише таємничий замах на власного чоловіка, але і цілий ряд інших загадок. Таким чином, новий роман відомої за документальними матеріалами життя і пригод імператорської родини занурює читача в карколомну детективну історію з політичним підтекстом. Додаткової інтриги цій історії, нагадаємо, надає двоплановість сюжетної розповіді, завдяки якій події середини ХІХ століття несподівано гостро відлунюють у Львові початку третього тисячоліття.

Ірина Жураковська. Твоя М. – Чернівці: Видавництво 21, 2021

Від ватри у печері – до епохи квантової фізики: бути жінкою. У«Видавництві  21» вийде новий роман Ірини Жураковської « Офіційний портал Чернівецької  міської ради

Цей роман про дві такі несхожі, але все-таки подібні долі присвячений пошукам дороги до себе, і тривають вони від початку двотисячних до майже нашого сьогодення. Саме протягом цього часу твориться сучасна історія, формуються характери і розбиваються серця. За сюжетом, вінничанка Марина їде до Парижа офіціанткою, тікаючи від батька, який ніколи не вірив у свою дочку, а німкеня Марія – навчатися у тому ж місті в університеті, оскільки більше за все прагне займатися наукою і грати на скрипці. Будні в обох дівчат різні, але доля, як виявилося, спільна – обидві зазнали сексуального насильства (Марина ще в Україні, Марія вже в Парижі), обидві розчарувалися у близьких і друзях, обидві прагнуть справжнього кохання. У випадку з українкою, яка згодом вивчилася на лікарку, а потім ще й стала успішною менеджеркою, все ускладнюється ще й тим, що своє кохання вона знайшла під час Помаранчевої революції, яка продовжилася Майданом, але все одно мусила повернутися в Париж, коли її рідна країна палала у вогні Революції. Шляхи героїнь, здається, ось-ось перетнуться, адже, навіть після повернення додому, де Марина змінює професію, а Марія одружується і народжує дитину – обидві знову і знову опиняються в Парижі, втрачаючи все і знову відроджуючись до життя і кохання.

Делія Овенс. Там, де співають раки. – Х.: Віват, 2021

Віват» на Книжковому Арсеналі: Історія світу, Netflix і культура інновацій

Цей роман – світовий бестселер, який продано загальним тиражем понад 10 млн в світі і перекладено на 46 мов. Крім того, у 2022 Sony Pictures його екранізує. Героїня історії Кая все життя спостерігає за безкраїми луками на узбережжі — маршами. Вона самотня посеред цієї дикої природи, їй доводиться в усьому покладатися лише на себе. Побоюючись, що її знов покинуть, Кая не підпускає до себе нікого й ховається від проблем, як це роблять раки, за якими вона любить спостерігати. Та на все свій час, і одного разу дівчина усвідомлює, що ладна розділити з кимось свій закритий від сторонніх очей світ. Той роман – про вихід із зони комфорту, пошук однодумців і дорослішання без втрати власної особистості, хай би якої думки про це було оточення. Книга вирізняється неймовірними та точними описами природи, адже авторка — дослідниця дикої природи, біологиня, докторка філософії, авторка популярних книжок про тваринний світ.

Ірина Грабовська. Леобург. – К.: КМ-Букс, 2021

Леобург by Ірина Грабовська

Ця дилогія — один з небагатьох творів у жанрі стімпанк в українській літературі. Крім звичних елементів стімпанку — ретрофутуризм, антураж кінця 19 століття, масштабна індустріалізація і тріумф парових машин, експерименти зі струмом і створення керованих монстрів — у цьому жанрі тісно переплітаються детектив, шпигунські пригоди, містика і альтернативна історія. За сюжетом цієї історії, отримавши у спадок старий маєток, головний герой Данило здогадувався, що його життя зміниться, але навіть уявити не міг наскільки. Адже будинок виявляється з секретом: з нього відкривається портал у паралельний світ — у місто митців і винахідників Леобург, де в небі пурхають невагомі літоциклетки і пливуть череваті дирижаблі, кудись у незвідане несуть своїх пасажирів стрімкі монорельси, парові механізми виконують хатню роботу… Проте над яскравим і на позір радісним Леобургом уже нависли чорні хмари: владу в місті захопив божевільний диктатор, а лещата зажерливих імперій, які хочуть підім’яти під себе останню обитель бунтарства, стискаються. Як вистояти в цій війні й урятувати чарівний Леобург, не втративши ні себе, ні свого кохання?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: