Штам «Дельта»: в Україні можуть знову посилити карантин

koronaviruso-testas-86936859
Фото ілюстративне. З відкритих джерел.

Поширення штаму коронавірусу «Дельта» може стати причиною нової хвилі COVID-19 та посилення карантину.

Про це під час брифінгу щодо епідситуації на Львівщині розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

«Найближчим часом ми будемо очікувати зростання захворюваності. Відтак, треба далі дотримуватись карантинних обмежень. Динаміка захворюваності впродовж останніх днів є досить спокійна, проте через поширення нових штамів коронавірусу, які вже є в Україні, є ймовірність посилення нових карантинних обмежень», – розповів Орест Чемерис.

За словами виконувачки обов’язків генерального директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталії Іванченко, штам  «Дельта» виявили у 92 країнах світу.

«Штам «Дельта» на 60% заразніший, ніж попередній. Раніше вважалось, що заразитись коронавірусом може людина, яка впродовж 15 хвилин перебувала в приміщенні з носієм COVID-19. Однак, якщо йдеться про штам «Дельта», то заразитись можна вже за 5-7 хвилин спілкування з хворим. Штам «Дельта» частіше уражає молодь та дітей. Є повідомлення про те, що в клінічних проявах переважають ураження органів слуху та шлунково-кишкового тракту. Також відомо виникнення важких тромбозів», – розповіла  Наталія Іванченко.

Вона наголосила зауважила, що навіть у цих випадках вакцинація захищає від важкого перебігу хвороби.

«Особи, які мають дві дози вакцини від коронавірусу, на 80% захищені від важких  проявів перебігу коронавірусної хвороби. Тому політика більшості країн світу спрямована на те, щоб якомога більше людей мали доступ до двократної covid-вакцинації. На сьогодні це єдиний метод захиститись від COVID-19 та запобігти його поширенню», – додала Наталія Іванченко.

Наразі ж епідеміологічна ситуація на Львівщині залишається стабільною. Про це свідчать невисокі показники кількості виявлених випадків захворювань на коронавірус упродовж останніх днів.

«Кількість пацієнтів, які потребують стаціонарної допомоги, коливається від 5 до 20, або ж до максимум 30 осіб. Станом на сьогодні ліжкова мережа області заповнена на 8,4%. Динаміка упродовж останніх днів достатньо спокійна, однак маємо пам’ятати, що вірус не зник, адже з’явились нові штами вірусу, що вже діагностують в інших країнах. Дотримання карантинних обмежень зараз є вкрай актуальним, оскільки на фоні такого відносного спокою люди часто забувають вдягати маски, дотримуватись соціальної дистанції, забувають і про гігієну рук», – заявив Орест Чемерис.

За його словами, у департаменті охорони здоров’я працюють над тим, щоби попри відносно спокійну ситуацію наростити темпи.

«Нова хвиля ковіду нас все-таки очікує. Тому важливо правильно до неї підготуватися, щоб вона минула якомога легше», - додав директор департаменту.

За останню добу на Львівщині провакцинували 1545 осіб. Загалом на Львівщині провакциновано 156337 осіб (одна доза – 12720, дві дози –28417). Зокрема вакциною  «Covieshield»  провакциновано – 38403 особи, «Astra Zeneca» - 38210, «Coronavac» - 50116 особи, «Pfizer» - 29608 осіб.

Львівщина і далі перебуває на четвертому місці за темпами вакцинації в Україні, після міста Києва, Дніпропетровської та Київської областей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: