Співак і воїн: п’ять років тому не стало легендарного Василя Сліпака

19029306_843603965794023_9219838950645127498_n

5 років тому, 29 червня 2016 року, близько 6 години, у районі смт Луганське від ворожої кулі калібру 12.7 мм, яку випустив снайпер з великокаліберної гвинтівки, загинув Василь Сліпак «Міф» - співак і воїн.

Унікальний голос

Василь Сліпак народився 20 грудня 1974 року у Львові. У віці дев'яти років він вступив до Львівської академічної хорової капели «Дударик» та співав там протягом 11 років. Закінчив Львівську консерваторію.

1997 року Василь Сліпак успішно пройшов конкурсний відбір до Паризької національної опери. Говорив він баритоном, а співав і баритоном, і меццо-сопрано, що було унікальним свого роду явищем. Завдяки своєму голосу українець почав успішну сольну кар'єру в Європі.

Майдан і волонтерство

Знаменитий співак активно займався волонтерством та благодійністю. Ще в 90-их роках, одразу після здобуття Україною незалежності, Сліпак і його брат Орест одними з перших приєдналися до руху «Віра та світло» – руху, створеного для допомоги людям з особливими потребами.

У момент акцій протесту на Майдані у Василя був контракт в Опері, через який він не зміг вилетіти до Києва.

Однак він став активним учасником Майдану в діаспорі: підтримав Євромайдан в Парижі, регулярно відправляв гуманітарну допомогу на київський, давав благодійні концерти.

Як «Міф» став легендою

З початком війни на сході України Василь створив благодійну організацію «Українське братство», у травні 2015 року соліст Паризької опери поїхав, як воїн-доброволець, воювати у складі Добровольчого українського корпусу (ДУК) на Донбас.

«Я пропустив Майдан, але війну не пропущу», – сказав він

За спогадами друзів Василя Сліпака, 9 травня 2015 року він виступив із прощальним концертом у Парижі, а 10 травня поїхав в Україну. Воював у ДУК «Правий сектор» під псевдо «Міф», бо найулюбленішою була його партія Мефістофеля в опері Шарля Гуно «Фауст». Наприкінці вересня він повернувся в Париж. Вдруге приїхав на фронт наприкінці травня 2016 року. Ще 27 травня виступав із концертом. Тоді, відповідаючи побратимам, на скільки приїхав, відповів: «Побачимо».

«Василь не планував повністю віддаватися війні. Просто був дуже активною людиною. Для нього важливо було знаходитися там, де він потрібен: на сцені та на війні», – згадувала подруга співака у Франції Анна Чесановська.

29 червня 2016 року 41-річний Василь Сліпак загинув від кулі ворожого снайпера. Ціною свого життя він врятував побратимів: українські бійці відбили атаку окупантів на селище Луганське Донецької області з боку Дебальцевого та перейшли в контрнаступ, потіснивши противника з двох укріплених позицій поблизу Логвинового.

Василь Сліпак похований у Львові, на Личаківському цвинтарі, поруч із багатьма іншими українськими бійцями, які на окупованому Донбасі віддали своє життя за Україну.

Напередодні роковин загибелі Героя України, оперного співака Василя Сліпака Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету «Василь Сліпак» номіналом 2 гривні. Ця монета продовжує серію «Видатні особистості України». На аверсі розміщений малий державний Герб України, праворуч від якого напис «Україна», у центрі на дзеркальному тлі – портрет Василя Сліпака, праворуч від нього – нотний рядок, а ліворуч напис: «Василь Сліпак «Міф». На реверсі монети на дзеркальному тлі зображений соловейко на стволі автомата, стилізовані гілки дерев.

У Японії молодіжний оркестр Йокогами під керівництвом диригента Тараса Демчишина дав концерт, присвячений пам’яті видатного українського оперного співака.

На вулиці Дорошенка у центрі Львова знаходиться мурал із зображенням Василя Сліпака.

Підготувала Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: