У Львові провели тренінг з інклюзії для вчителів

IMG_d2_166

Що спадає вам на думку, коли ви чуєте про «інклюзивну освіту й фізичне виховання»?

Що спадає вам на думку, коли ви чуєте про «інклюзивну освіту й фізичне виховання»? Для початку, мабуть, питання на кшталт: чи мають діти з особливими потребами шанс отримати якісну освіту, попри те, що вони «інші» чи наскільки добре підготовлені вчителі фізичної культури, щоб навчати дітей з обмеженими можливостями?

Понад мільярд людей, близько 15% світового населення, живуть із певною формою інвалідності. Щодня вони, як правило, стикаються з різними формами дискримінації та соціальної ізоляції.

Діти з обмеженими можливостями можуть повноцінно адаптуватись у суспільстві, і інклюзивний спорт допомагає їм у цьому.

4-6 липня міжнародний благодійний фонд Parimatch Foundation організував триденний офлайн-тренінг «Введення в інклюзивне навчання на уроках фізичного виховання» для львівських вчителів. 64 вчителі отримали сертифікати та планують відкрити п’ять інклюзивних груп для дітей вже наступного навчального року!

Катерина Білоруська, президент міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation:

«Із нашого досвіду, щоб систематично вносити якісні зміни в систему освіти і продуктивно розвивати, у тому числі інклюзію, необхідна синергія зусиль бізнесу, некомерційного сектора і держави. Тільки з таким підходом можна чогось добитися. Поодинці тут 100% не впоратися.

Тому для фонду дуже важливі партнери місцеві органи влади, інші НГО, соціально-відповідальний бізнес. Така співпраця підтримує нас і допомагає реалізовувати наші ініціативи.

І зараз ми збираємо навколо себе коло таких небайдужих людей, які здатні створити необхідну синергію для досягнення результату. Тренінг з інклюзії для вчителів у Львові важливий етап цього процесу.

Інклюзія тема не проста і дуже широка. Ми багато про неї говоримо, тому що важливо, щоб суспільство про неї знало якомога більше. Коли ми починали з нею працювати, то зверталися до тих організацій і до тих людей, які вже працювали з інклюзією. Це допомогло нам сформувати уявлення про реальні потреби дітей з інвалідністю.

Тому що, з одного боку, кожен із нас чув про цю проблему, але це досить поверхневе знання. І тільки після того, як ми дійсно розібралися в цій темі, ми стартували наш проєкт у рамках програми “Так, я можу!”».

Цифри, факти, учасники

Тренінг у Львові висвітлив дуже великий обсяг інформації. Учасники ознайомились із важливими темами: введення в інклюзивне тренування, створення умов для соціальної адаптації людей з інвалідністю, рухлива гра як засіб інтеграції дітей в інклюзивному класі.

Спікери поділилися своїм досвідом про візуалізацію для освітян у сфері фізичної культури, емоції та стилі поведінки задля ефективної комунікації, види ресурсів для інклюзії у волонтерстві.

Висвітлили також більш конкретні та практичні засади інклюзивних уроків:

  • Скелелазіння. Розвиток інфраструктури для скелелазіння в школах.
  • Соціалізація гравців інклюзивної команди засобами та методами флорболу.
  • Інклюзія в флорболі, світова практика.
  • Адаптивний фітнес на уроках фізичної культури в інклюзії.

Галина Мельник, вчитель фізичної культури СЗШ №7 м. Львова:

«Програма тренінгу була дуже цікавою, насиченою і корисною для вчителів фізичної культури. Адже більшість із нас прагне розширити свій педагогічний досвід та сформулювати навички успішного навчання дітей з особливими потребами. Також тренінг допоміг краще ознайомитися з методикою викладання фізичних вправ, спортивних та рухливих ігор для таких дітей, бо кожна дитина, незалежно від стану здоров'я, фізичних чи інтелектуальних особливостей, має право на одержання освіти, якість якої не повинна відрізнятися від загальної якості освіти.

Завдяки тренінгу з професійними тренерами в мене тепер є розуміння, як правильно мотивувати дітей з особливими потребами до спорту. Ми, вчителі, набрались досвіду, як стимулювати дітей з особливими потребами до уроків фізичної культури, і досягти високого результату, адже їм потрібна не лише духовна гармонія, а й фізична підготовка, яка допоможе їм ефективно діяти в повсякденних та екстремальних ситуаціях. Вже як мінімум п’ять таких інклюзивних груп буде відкрито найближчим часом учасниками тренінгу.

Під час тренінгу спікерами було доступно викладено як теоретичний, так і практичний матеріал, який неодмінно стане корисною родзинкою для вчителів фізичної культури під час уроків з особливими дітьми.

 Я отримала хороший заряд енергії для втілення своїх задумів. Враження позитивні! Трішки з іншого боку подивилась на речі. Сподобався стиль викладання інформації.

Тренінг базувався на практичних підходах, що і є великим плюсом. Я отримала унікальний досвід для себе! Щиро дякую організаторам і тренерам міжнародного благодійного фонду Рarimatch Foundation, які розробили програму «Введення в інклюзивне навчання на уроках фізичного виховання» та діляться з нами, вчителями фізичної культури, професійним досвідом».

Олена Вікторівна Коваленко, директор СЗШ №67 м. Львова:

«Проведення тренінгу з інклюзії це дуже важлива ініціатива для нашої школи. В епоху новітніх технологій у сучасній освіті це навчання з методики проведення інклюзивних уроків фізичної культури актуально, бо в школі навчаються учні з нозологіями, і кількість таких дітей щороку збільшується.

Тренінг реалізується за підтримки Parimatch Foundation, ЦПРИПП м. Львова та управління освіти ДГП ЛМР. Це спільний проєкт відповідає часу та транслює дітям актуальні ідеї спорту. Спікери молоді, креативні, запальні, демонструють різні методики, які, я впевнена, будуть впроваджуватися на уроках у програмах інклюзивних тренувань, адаптуючись для потреб кожної дитини. Це були чудові три інформаційно насичені дні.

Однозначно будемо продовжувати співпрацювати разом із Parimatch Foundation надалі. Потрібно завжди бути у пошуку, самонавчанні, самореалізації та самоаналізі. Завдяки фонду ми зможемо брати участь у нових проєктах та реалізовувати їх у нашому закладі».

Євгенія Сливка, старший викладач кафедри освітньої політики Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти:

 «Я працюю безпосередньо з вчителями фізичної культури займаюся підвищенням їхньої кваліфікації. Тож тренінг був мені корисний для того, щоб розширити свої професійні навички і зрозуміти, в якому напрямі потрібно розвивати мою діяльність в інституті для реалізації інклюзивної освіти.

Для себе особисто зрозуміла, що потрібно надалі впроваджувати методики інклюзивного навчання для всіх категорій вчителів, незалежно від того чи вже вони працюють з дітками з особливими освітніми потребами, чи ще ні. Тому що рано чи пізно така ситуація може скластися і для них.

 На даному етапі, коли інклюзивна освіта починає робити лише свої перші кроки у нас в Україні, зокрема на Львівщині, важливо, напевно, забезпечити масовість, промоцію необхідності цієї освіти, розповідати про особливості соціалізації дітей з особливими освітніми потребами для широкого загалу слухачів.

Однак уже є вчителі, які безпосередньо працюють з цими дітками. Для них, мабуть, було б доцільніше запропонувати якесь більш конкретне навчання, діяльнісне за їхніми цільовими групами. Загалом вдячна за можливість бути частинкою спільноти й долучитися до ініціаторів, які займаються і впроваджують інклюзивне навчання в Україні».

Чудово, що наші освітяни поступово усвідомлюють, що особливості розвитку деяких дітей не повинні заважати їхньому повноцінному життю та комунікації з оточенням. А інклюзивний спорт в житті дітей з інвалідністю — це не лише потреба фізичної активності, природна для кожного, а й чудовий потенціал спілкування з однолітками та гармонійної соціалізації. Наш обов’язок забезпечити таку можливість у сучасних школах, і нові інклюзивні групи для дітей з особливими освітніми потребами, що відкриються завдяки цьому тренінгу найближчим часом, — це значний крок уперед!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: