У хорватському Ловрані увічнять пам'ять Івана Франка

IMG_8564_1625134505_1620x1080_1_0
Фото: ЛОДА.

Сьогодні, 1 липня, у Львівській облдержадміністрації обговорили питання встановлення пам’ятного знака у місті Ловран, що на півночі Хорватії, з присвятою 165-річчю від дня народження Івана Франка та з нагоди 30-ої річниці Незалежності України.

Про це повідомляє ЛОДА.

У ЛОДА зазначають, що це – ініціатива голови Львівської облдержадміністрації Максима Козицького та Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Хорватія Василя Кирилича.

Вже створено робочу групу, у складі якої – начальник управління будівництва ЛОДА Роман Калагурський, заступник директора департаменту з питань культури національностей та релігій Тетяна Плугатор, директор Львівського національного літературно-меморіального  музею Івана Франка Богдан Тихолоз, скульптори Володимир та Василь Одрехівські. Керівник групи – заступник голови ЛОДА Іван Собко. У повідомленні пресової служби відомства зазначено, що проєкт напрацьований, і називають його вартість – 300 тисяч гривень.

«Це спільний міжнародний проєкт, – цитує прес-служба ЛОДА Івана Собка. – Наша сторона відповідає за розробку самого знака, а його встановлення, постамент та благоустрій забезпечать меценати міста Ловран». Чиновник також повідомив, що облдержадміністрація підготувала всі необхідні документи, які будуть подані на розгляд бюджетної комісії Львівської облради, і додав, що не має сумніву щодо того, що депутатський корпус підтримає таку важливу культурну та дипломатичну ініціативу, тим більше, що вона має й історичне підґрунтя – 1909 року Іван Франко оздоровлювався в Ловрані.

Після схвалення проєкту депутатами облради розпочнеться підготовка пакету документів для оголошення тендеру на «Прозоро».

Варто додати, що посол України у Хорватії на початку поточного року обговорював питання встановлення пам’ятного знака Франку у Ловрані з мером Бояном Сімонічем і досягнув домовленості, про що є відповідний допис на сайті Посольства України у Республіці Хорватія: «19 січня 2021 року під час зустрічі Посла Василя Кирилича з мером міста Ловран Бояном Сімонічем досягнуто домовленості про увічнення пам'яті Івана Франка у Ловрані, в якому він лікувався 1909 року. Як згадував син Франка – Андрій, який супроводжував батька до Ловрана, «батько повернувся з Ловрана значно здоровішим та активнішим». Увічнення пам’яті Франка заплановане на серпень 2021 року в рамках відзначення 30-ої річниці Незалежності України».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: