Львівська мерія підозрює одну з торгових мереж в ухиленні від сплати податків

DJI_0384

Департамент економічного розвитку ЛМР за дорученням міського голови, здійснив порівняльний аналіз виплати офіційної заробітної плати працівникам супермаркетів на території міста Львова та сплати податків.

Департамент економічного розвитку ЛМР за дорученням міського голови здійснив порівняльний аналіз виплати офіційної заробітної плати працівникам супермаркетів на території міста Львова та сплати податків.

Про це під час засідання виконкому розповіла директорка департаменту Ірина Кулинич.

«Ми провели аналіз праці і аналіз сплати податків нашими найбільшими мережами. Ми охопили 7 мереж, зокрема «Метро», «Ашан», «Сільпо», «Арсен», «АТБ», «Рукавичка» і «Близенько». Ми проаналізували інформацію за 5 місяців 2021 року, а також для порівняння взяли дані за 2020 та 2019 роки. Насамперед я б хотіла сказати, що всі мережі є платниками податків з доходів фізичних осіб у місті Львові, також є ті, що зареєстровані та є платником окремих видів податків. Ми розуміємо, що у цих мережах насамперед працюють мешканці міста Львова. Якщо говорити за звітний період, тобто за 5 місяців 2021 року, то у мережах «Метро», «Ашан», «АТБ» заробітна плата становить від 14 до 16 тисяч грн; «Сільпо», «Арсен», «Рукавичка» - від 10,5 до 11,4 тис. грн. Також ми з’ясували, що мережа магазинів «Близенько» має середню заробітну плату 5354 грн і сплату податку ПДФО юридичною особою», - розповіла Ірина Кулинич.

За її словами, мережа «Близенько» має близько 98 магазинів у Львові, де працює 820 робітників, але є можлива незначна похибка щодо чисельності, тому що це складно вирахувати.

«Ми не вперше проводимо такий розрахунок. Якби мережа «Близенько» сплачувала офіційно своїм працівникам хоча б 10 тисяч гривень, відповідно міський бюджет отримав би ПДФО – 8,2 млн грн за 5 місяців. Аналогічні дані є і за 2020 рік, тоді заробітна плата у мережі «Близенько» теж була найнижчою. Я б хотіла акцентувати увагу на цій ситуації, тому що вона не склалась нещодавно, а триває роками. Також ми проаналізували, скільки податків сплачують магазини аналогічні за площею – «АТБ», «Рукавичка» та «Близенько». І тут ми теж виявили, що насправді сплата податків є найнижчою у мережі «Близенько». За 2020-2021 роки ці мережі відкрили нові магазини, зокрема «АТБ» – 7 магазинів, «Рукавичка» – 16 та «Близенько» – 24. Тобто ми розуміємо, що динаміка є, але заробітна плата у працівників не підвищується. Хочу акцентувати, що мінімальна заробітна плата у 2021 році становить 6 тисяч гривень, але, на жаль, цю суму не виплачує мережа магазинів «Близенько». Також, проаналізувавши дві подібні мережі «Близенько» та «Рукавичку», ми виявили, що кількість магазинів «Близенько» майже вдвічі більша, але при цьому кількість тих, хто офіційно працюює, менша майже в 4 рази», - додала Ірина Кулинич.

Вона також заявила, що, відповідно до проведеного аналізу, за 5 місяців 2021 року та 2020 рік мережа «Близенько» не доплатила щонайменше 15 млн грн ПДФО.

«У Львові працює багато закладів торгівлі та мереж. Велика подяка тим, хто чесно працює, сплачує податки та працює в конкурентних умовах. Натомість є одна мережа у Львові, яка вважає, що в принципі вона може не платити податків. Тим самим вони виступають демотиваторами для інших мереж. Не може бути так, що в одному місті 90% мереж сплачують податки, а одна мережа – не сплачує. Яку ж пенсію будуть отримувати люди, які там працюють, якщо їм офіційно сплачують лише 5 тисяч гривень? Тут є свідоме заниження сплати податків, нівелювання законів України. Це безпрецедентний випадок. Нам потрібно скерувати листи до правоохоронних органів всіх рівнів, щоби була створена слідчо-оперативна група спільно із податковою, яка би це дослідила», - прокоментував результати аналізу міський голова Львова Андрій Садовий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: