У Львові презентували моніторинговий звіт проєкту «Право на паліативну допомогу під час пандемії COVID-19»

1596964107_6714d899015ae99da3ae
Фото з відкритих джерел.

Проєкт «Право на паліативну допомогу під час пандемії COVID-19» реалізовувався громадською організацію «Український центр розвитку медицини» спільно із Медичним центром «Пліч-О-Пліч», Лабораторією практичного права юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка, та адвокатським об’єднанням «AXELO» за підтримки МФ «Відродження»

Проєкт «Право на паліативну допомогу під час пандемії COVID-19» реалізовувався громадською організацію «Український центр розвитку медицини» спільно із Медичним центром «Пліч-О-Пліч», Лабораторією практичного права юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка, та адвокатським об’єднанням «AXELO» за підтримки МФ «Відродження».

В рамках проєкту в період з січня по червень 2021 року надавались очні та дистанційні правові консультації у Львівському регіоні для паліативних пацієнтів. Цей проєкт був спрямований на вирішення проблем, які спричинила пандемія. Виходячи з результатів проєкту можна побачити, що паліативні пацієнти найчастіше стикались з порушеннями прав, які полягали у відмові у плановій госпіталізації, відмові лікаря приїхати на виклик додому, відмові виписати знеболювальне певного виду, відмові у відвіданні пацієнта у паліативному відділенні, примусовою випискою з відділення, неможливістю доїхати до пункту надання медичної допомоги та іншими.

29 червня учасникам онлайн-заходу було презентовано результати моніторингового звіту, який ґрунтувався на інформації, зібраній під час надання послуг правозахисника для людей, які потребують паліативної допомоги. В процесі реалізації проєкту здійснювалося документування випадків порушення прав паліативних пацієнтів в умовах пандемії СОVID-19 та аналіз отриманої інформації. Більшість консультацій були проведені дистанційно у зв’язку з пандемією.

В ході проєкту було проведено і задокументовано 76 правових консультацій, з яких 20 було описано більш детально, передано для документації та надано правову допомогу. Серед осіб, що взяли участь у проєкті і звернулись за наданням правової допомоги були родичі паліативних пацієнтів та самі пацієнти, що хворіють на різноманітні види раку (рак легень, рак кишківника, рак нирок, рак підшлункової залози, рак товстої та прямої кишки, рак молочних залоз, рак стравоходу, рак язика, рак шлунку), а також особи з діагнозами хвороби Паркінсона, СНІДу, ВІЛу, цукрового діабету, туберкульозу тощо.

Інформаційна довідка

Паліативні хворі – пацієнти усіх вікових груп, які страждають на злоякісні новоутворення у ІІІ-ІV стадії захворювання, ВІЛ-інфекцію/СНІД, вроджені вади розвитку, серцево-судинні, неврологічні, респіраторні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання та післятравматичні стани, що не можуть бути вилікувані сучасними і доступними методами та засобами, і супроводжуються вираженими больовими симптомами, тяжкими розладами життєдіяльності, потребують кваліфікованої медичної допомоги, догляду, психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки у термінальній стадії захворювання або за умови обмеженого прогнозу життя, сумнівному прогнозі одужання чи покращення стану або повноцінного відновлення функцій життєдіяльності.

Після виділення паліативної медичної допомоги у окремий пакет у Програмі медичних гарантій почався розвиток мережі закладів, які надають паліативну допомогу. Як наслідок, станом на сьогодні таких закладів у Львівській області найбільше – 41.

Відповідно до останньої оцінки Українського центру суспільних даних 324 113 осіб (258 207 дорослих і 65 906 дітей) в Україні потребували паліативної допомоги станом на початок 2019 року. Загалом в Україні потреба у паліативній допомозі лише зростає, як і кількість хворих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: