7 легких кроків, які кардинально змінять самопочуття

samopoch
Фото: Всвіті

Зимова сплячка, осіння хандра, весняний авітаміноз — можна в будь-який час знайти пояснення поганому самопочуттю. А, як щодо втрати сил влітку, посеред найлегшої та безтурботної пори року?

Можливо, справа зовсім не в погоді чи сезоні, а в щоденних звичках, які непомітно приносять у життя втому, важкість та, навіть, апатію.

Ці 7 простих кроків змусять по-іншому поглянути на своє життя. Зрозуміти, у чому справа, та значно покращити самопочуття:

1. Налаштувати оптимальний режим сну

Про важливість сну і його вплив на організм не говорив уже, мабуть, тільки найбільш лінивий. Але ж якщо у вас досі з цим проблема — слід, нарешті, прислухатися до порад.

Не обов’язково вставати з криком перших півнів, після тригодинного сну, чи лягати о 21 годині, як у шкільні часи. Достатньо налаштувати свій власний режим і старатися дотримуватися його.

Якщо лягаєте щодня десь опівночі, то можна вставати приблизно о 7 годині ранку. Якщо тільки о 2 ночі добираєтеся до ліжка, то намагайтеся виспатися хоча б до 8. Бажано навчитися лягати в один і той самий час, а не прокидатися по будильнику. Тоді організм сам звикне і відновлюватиметься за цей час. Якщо ж вставати завжди о 7, але лягати то у 23, то о 3 ранку — гарного самопочуття чекати не слід.

2. Переглянути щоденний раціон

Ніхто не змушує вас відмовлятися від солодкого, рахувати калорії чи замінювати улюблені смажені відбивні на варену курятину. Просто, для прикладу, декілька днів підряд слідкуйте за тим, скільки їсте й чого, скільки приблизно калорій, білків, жирів та вуглеводів отримуєте. Цих даних буде достатньо, щоби прослідкувати загальну тенденцію. Звірте їх із нормою, яка потрібна на вашу вагу тіла та у вашому віці. Так зможете зрозуміти, чи справа в харчуванні. Втома та слабкість можуть виникнути через переїдання чи, навпаки, нестачу калорій. Лиш трохи підкорегуєте щоденний раціон, без всіляких дієт, і зразу відчуєте зміни.

3. Нормалізувати баланс води в організмі

А от із водою ніякі мінімальні зусилля не врятують — якщо ви випиваєте протягом дня менше літра води, слід негайно почати виховувати в собі цю звичку. Носити пляшку води із собою на прогулянки, запастися водою на роботі та вдома. Випивати по одній склянці за 20 хвилин до їжі. Так і обмін речовин пришвидшиться, що корисно для фігури. Також, баланс випитої води вплине на колір обличчя, загальне самопочуття. Не так швидко будете втомлюватися та менше хотіти спати протягом дня.

4. Організувати прибирання вдома

Генеральне прибирання щотижня влаштовувати виходить не в кожного. Коли завал зі справами та планами — просто заховаєш речі назад на полички, помиєш підлогу та застелиш свіжу постіль. Але, насправді, розкидані речі не шкодять самопочуттю. А от зайва пилюка — так. Старайтеся хоча б двічі на тиждень робити вологе прибирання. Це не так складно: пройтися з губкою по поличках та підвіконнях, шваброю по підлозі, провітрити потім приміщення, відкривши всі вікна. Проте, дихати стане значно легше й у голові посвітлішає.

5. Більше гуляти на свіжому повітрі

Також, провітрити голову допоможе прогулянка на свіжому повітрі. Усього 15–20 хвилин на день у спокої, пройтися десь у парку — і самопочуття вже буде кращим. Особливо, це стосується тих. Хто працює в офісі чи вдома і весь день сидить за комп’ютером. Чим менше ми рухаємося, тим менше маємо потім на це сил. Щоби не перебувати в стані зимової сплячки, навіть, влітку — треба щодня ходити.

6. Позбутися однієї зайвої речі в житті

Інколи, погане самопочуття не пов’язане з побутовими звичками, такими, як сидячий спосіб життя чи поганий режим сну. Людину може просто пригнічувати щось. Довготривалий конфлікт на роботі, невирішені проблеми з друзями чи заняття, яке більше не приносить задоволення. Проаналізуйте, що у своєму житті ви хотіли б змінити найбільше, або й зовсім позбутися цього. Якщо зразу знайшли відповідь на запитання — значить це саме те, що слід почати вирішувати негайно. Після цього й дихати стане простіше, і спатися краще.

7. Отримати новий досвід у чомусь

А коли звільните життя від зайвого негативу — направте час та енергію в щось нове та приємне. Нове знайомство з цікавою людино, творче заняття чи спорт — чого душа забажає. Інколи. Хандра виникає саме через відсутність відчуття новизни. Спробуйте підняти собі настрій чимось, що точно зацікавить. Коли є настрій робити щось для себе, то й на щоденні турботи з’являється більше сил.

Джерело: Всвіті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: