На вулиці Ржегоржа знову конфлікт через спробу забудувати скандальну земельну ділянку

zabudova2

Скандальна історія зі спробою забудувати багатоповерхівкою невелику ділянку на вулиці Ф. Ржегоржа, 21 отримала своє продовження.

Нагадаємо коротко фабулу подій. У жовтні 2017 року виконком ЛМР видав містобудівні умови та обмеження на будівництво на вул. Ржегоржа, 21 будинку, гранична висота якого мала становити 14 м (4 поверхи). Максимальний відсоток забудови – 39%. На таких умовах ділянку продали з аукціону, ці ж містобудівні закріплені у самому договорі купівлі-продажу ділянки. Втім, уже за кілька місяців виконком прийняв нове рішення, згідно з яким висотність збільшилася до 35 м (10 поверхів), а відсоток забудови до 93%. Це збурило мешканців вулиці та навколишніх будинків.

Справа дійшла до суду, і 26 травня 2020 року колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду поставила крапку у спробі власниці земельної ділянки, що на вул. Ф. Ржегоржа, 21 Г. Мазур та забудовника ТОВ «БК»ІНТЕГРАЛ-БУД», змусити міського голову Львова Андрія Садового підписати проєкт рішення виконкомому ЛМР від 10 серпня 2018 року про надання нових містобудівних умов та обмежень, які порушують права мешканців навколишніх будинків. Під час засідання суд постановив відмовити у позові власниці земельної ділянки, без права на оскарження.

У результаті проєект рішення виконкому міським головою не був підписаний і не набув чинності. Отже, діючими залишаються містобудівні умови та обмеження прийняті у 2017 році – ті, що закріплені у договорі купівлі-продажу земельної ділянки з аукціону, а саме: гранична висота будинку становить 14 м (4 поверхи), максимальний відсоток забудови – 39%.

Втім, це не зупинило забудовника.

29 червня на офіційній веб-сторінці міської ради, з посиланням на департамент містобудування, з’явилася інформація, що міська влада знайшла із забудовником компроміс і він зменшить поверховість майбутньої споруди до 4 поверхів, де будуть торговий центр, дитячий центр дозвілля та офіси.

Однак, як засвідчили подальші події, забудовник знайшов «компроміс» з владою, але не з громадою. 2 липня за ініціативою забудовника, з метою досягнення компромісу відбулася зустріч мешканців з представником ТОВ «БК»ІНТЕГРАЛ-БУД» Петром Зубиком. Він повідомив, що на ділянці площею 0,0394 га планується побудувати будинок висотою 25 метрів (з виступаючими конструкціями), а площа забудови земельної ділянки становить – 95%.

На свої запитання щодо інфраструктури (паркінгу), пожежної безпеки, відстані між будинками (зона садибної і малоповерхової забудови) та виконання інших вимог ДБН і діючого законодавства мешканці, а їх було на зустрічі понад 50, відповіді не отримали. Як і на питання, де ж планується  розташування техніки під час будівництва (кран, бетонозмішувач, тимчасові споруди, навіть біотуалет для працівників), якщо 95% ділянки займе будинок, з одного боку ділянки впритул пішохідна зона (новий тротуар і велодоріжки) на проспекті В.Чорновола, з іншого – впритул приватні земельні ділянки і будинки? Відповідь Петра Зубика була приблизно такою: «десь поставимо, і взагалі мені не потрібна ваша згода». Таким виявився «пошук компромісу» від забудовника.

Відтак, мешканці не підтримали запропонований Петром Зубиком проєкт. Вони одностайно висловлена за те, що забудова ділянки має відбуватися, згідно з єдиними діючими містобудівними умовами та обмеженнями, прийнятими 2017 року та які закріплені у договорі купівлі-продажу земельної ділянки. Гранично допустима висотніть будинку має становити – 14,2 м (4 поверхи), максимально допустимий відсоток забудови ділянки – 39,23%. Мешканці також нагадали, що за умовами договору купівлі-продажу ділянки вона передається у власність на умовах дотримання покупцем умов договору, а у випадку їх невиконання продавець має ініціювати його розірвання.

Відтак, мешканці, які вже три роки ведуть активну боротьбу за свої права, готові і надалі їх відстоювати, адже вони закріплені в Основному Законі - Конституції України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: