П'ятий місяць вакцинації на Львівщині: що змінилося і де можна щепитись

вакцинація

В Україні з початку вакцинальної кампанії від COVID-19 станом на 7 липня вже зробили 3092168 щеплень.

Загалом з початку кампанії з вакцинації отримала першу дозу – 2136561 людина, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 955607 людей (із них 2 людини отримали першу дозу за кордоном), а минулої доби щепилось ще 93554 людини. Нині українці мають змогу імунізуватись трьома вакцинами — AstraZeneca (вироблена в ЄС), CoronaVac (китайська вакцина) та Pfizer (теж ЄС), незалежно від вакцини, робити щеплення необхідно двічі.

Перші центри масової вакцинації, що почали діяти у трьох українських містах, Львові, Києві та Одесі, наприкінці травня, дали свої результати, однак Україна досі пасе задніх порівняно зі світовими масштабами.

ІА Дивись.info розпитала у читачів, як вони ставляться до вакцинації: серед них є ті, хто досі боїться щепитись і є навіть ті, хто змінив власну думку та вирішив вакцинуватись. Найпоширенішими причинами побоювань є думка про те, що після щеплення можна отримати алергію, загострення хронічного захворювання і навіть померти.

Водночас більшість наших співрозмовників кажуть, що прагнуть вакцинуватись, аби мати можливість подорожувати за кордон, але про це згодом.

Де вакцинуватись у Львові 

У Львові щовихідних діє п'ять центрів масової вакцинації населення, а у області — ще вісім. Загалом це 13 локацій. За весь період вакцинації у Львові щеплено 955511 осіб, з них першою дозою – 68807 осіб, а другою дозою – 26704 особи.

У місті можна щепитись на стадіоні «Арена Львів», в ТРЦ «Форум Львів», в ТРЦ «Вікторія Гарденс», в Центрі Довженка та у приватній медичній установі IQMED. Усі центри вакцинації працюватимуть з 10.00 год і прийматимуть на щеплення осіб, які вже отримували першу дозу вакцини або ж хочуть вакцинуватись в живій черзі.

А ті, хто не має змоги чи не хоче чекати, можуть записатись онлайн на вакцинацію проти коронавірусу на 10-11 липня.

Масова вакцинація городян старших 18 років за відсутності протипоказань буде проходити на чотирьох локаціях: стадіон «Арена Львів» (вул. Стрийська, 199), Центр Довженка (просп. Червоної Калини, 81), ТЦ «Форум» (вул. Під Дубом, 7Б), IQmed Clinic (вул. Липова Алея, 15).

Щоби записатися на щеплення проти COVID-19, потрібно обрати зручну локацію на helsi.me, дату і час. Підтвердження запису буде відправлено в смс. Його потрібно показати при вході в пункт вакцинації. З собою також потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код. Також у пунктах вакцинації діятиме «жива» черга.

«Окрім пунктів масової вакцинації, що працюють на вихідних, щеплення можна отримати й у поліклініках міста. Спеціальні кабінети щеплень від коронавірусу у міських медичних закладах працюють у будні виключно за попереднім записом — через Сервіс helsi.me, в реєстратурі або через сімейного лікаря. У поліклініках також можна отримати свідоцтво про вакцинацію від COVID-19, яке засвідчує та видає сімейний лікар після введення другої дози вакцини», - розповіли у пресслужбі сервісу.

Щеплення від коронавірусу та внесення даних про нього займає максимум 10 хвилин. Після цього всі вакциновані знаходяться ще 30 хвилин під медичним наглядом, щоб переконатися в гарній реакції на введений препарат. Щеплення для львів’ян здійснюється безкоштовно вакциною Coronavac.

Дані про проведену вакцинації будуть відображатися в безкоштовному додатку Helsi (AppStore і Google Play), а також в електронному кабінеті користувача на сайті.

Локації у Львові

  • Стадіон «Арена Львів» працюватиме з 10.00 до 19.00 год. Тут щеплення зможуть отримати ті, хто отримав першу дозу на «Арені Львів» 12-13 червня, а також охочі отримати першу дозу, зареєстровані в «Дії»
  • ТРЦ «Форум Львів» працюватиме з 10.00 до 15.00 год. Тут щеплення зможе отримати той, хто отримав першу дозу в «Форумі Львів» 12-13 червня, а також охочі отримати першу дозу, зареєстровані в «Дії», та інші
  • ТРЦ «Вікторія Гарденс» працюватиме з 10.00 до 15.00 год. Тут зможуть щепитись особи, зареєстровані в «Дії», та усі охочі
  • Центр Довженка працюватиме з 10.00 до 15.00 год. Тут щеплення зможуть отримати ті, хто отримав першу дозу в Центрі Довженка 12-13 червня, а також охочі отримати першу дозу, зареєстровані в «Дії», та інші
  • Клініка IQMED працюватиме з 10.00 до 15.00 год. Тут щепитись можуть усі, хто зареєстрований в «Дії», та усі охочі.

Локації у Львівській області

Дрогобич:

  • Районний будинок культури (м. Дрогобич, вул. 22 січня, 26) 10-11.07.21, з 09.00 год. до 17.00 год.

Трускавець:

  • Поліклінічне відділення КНП «Трускавецька МЛ» (м. Трускавець, вул. Данилишиних, 62) 10-11.07.21, з 09.00 год. до 15.00 год.

Стрий:

  • Стрийська ЗОШ № 5 (м. Стрий, вул. Шевченка, 18) 10-11.07.21, з 10.00 год. до 16.00 год.

Червоноград:

  • ЦПМСД (Центр первинної медико-санітарної допомоги) м. Червонограда (м. Червоноград, вул. Івасюка, 8) 10.07.21, з 08.30 год. до 15.00 год.

Броди:

  • Бродівський народний дім (м. Броди, вул. Коцюбинського, 70 10.07.21, з 10:00 до 14:00

Золочів:

  • Золочівський палац культури ім. Ігоря Білозора (м. Золочів, вул. В.Чорновола, 1) 10-11.07.21, з 10.00 год. до 14.00 год.

Жовква:

  • КНП «Жовківська лікарня», поліклінічне відділення (м. Жовква, вул. Львівська, 17) 10-11.07.2021, з 09:00 до 14:00 год.

Новий Розділ:

  • Поліклініка КНП «Новооздільська міська лікарня» (м. Новий Розділ, вул. Винниченка, 37) 10-11.07.2021, з 10:00 до 14:00 год.

Четверта вакцина

В Україні для екстреного застосування зареєстрували вакцину проти коронавірусу Janssen, яку розробила американська фармацевтична компанія Johnson&Johnson, про це МОЗ повідомило у понеділок, 5 травня. Однак відомство поки не анонсувало жодних постачань цієї вакцини в Україну. Відомо лише, що у червні голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявляв, що українська влада наразі веде перемовини щодо закупівлі препарату.

Вакциновані мандрівники

«Хочу вакцинуватись, але чекаю, коли щепитимуть Pfizer, бо в Європі іншу не визнають», - каже нам співрозмовниця Марія.

Українці можуть подорожувати у Португалії, на острів Мадейра, однак потрібно за 12-48 годин до вильоту необхідно заповнити спеціальну онлайн-форму, щоби надати QR-код після прибуття. Громадянам від 12 років потрібно мати негативний результат ПЛР-тесту або зробити його в аеропорту після прильоту.

Також влада острова дозволили в'їзд туристам, які зробили щеплення будь-якою вакциною від коронавірусу, незалежно від того, чи визнана вона в Євросоюзі чи ні. У такому разі потрібно мати довідку про вакцинацію, а негативний ПЛР-тест не потрібен.

З 1 липня Німеччина відкрила кордони для українців за умови, якщо турист щеплений вакциною Pfizer, Moderna, Johnson& Johnson, AstraZeneca або Covishield. Для підтвердження має бути цифровий COVID-сертифікат або паперовий документ про вакцинацію (англійською, німецькою, французькою, італійською або іспанською мовою).

Для українців відкрили кордони також Австрія і Нідерланди. Для в'їзду до Австрії з туристичною метою потрібно мати сертифікат про повну вакцинацію від коронавірусу. В країні визнають такі вакцини: Pfizer, Covishield, Johnson&Johnson, Moderna, Sinopharm, Sinovac.

Для в'їзду в Нідерланди діятимуть аналогічні правила. Там визнають препарати: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca EU, AstraZeneca-SK Bio, Covishield, Sinopharm, Sinovac.

Наприклад, аби потрапити в Естонію, необхідно вакцинуватись такими препаратами, як Pfizer, AztraZeneca, Covishield або CoronaVac. На Кіпр впускають вакцинованим препаратом Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sputnik V або Sinopharm. Себто українці, вакциновані CoronaVac, не зможуть потрапити в країну.

З понеділка, 5 липня, мандрівники з України можуть полетіти в Канаду за умови повної імунізації проти коронавірусу такими вакцинами як Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covishield або Johnson&Johnson, і водночас їх звільняють від проходження карантину та здачі ПДР-тесту. Потрібно показати паперову чи цифрову копію документа про вакцинацію, однак й надати дані в електронному вигляді до прибуття в країну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: