Як на Львівщині розвиватимуть дистанційну освіту

dsyt-navch-696x392

Цьогоріч, по 7-8 вчителів з кожної школи мають освоїти платформи для дистанційного  навчання.

Цьогоріч по сім-вісім вчителів з кожної школи мають освоїти платформи для дистанційного  навчання.

Про це розповів директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

«Минулого року лише 5% вчителів володіли платформами для дистанційного навчання. Тому були знайдені кошти і ми з минулого року розпочали навчання вчителів. В державному бюджеті, у субвенції на НУО, передбачені кошти на навчання вчителів і паралельно уряд планує виділити субвенцію на придбання ноутбуків. Але станом на сьогодні кошти ще не виділені. Ці документи ще перебувають у міністерстві. Львівщина має ту перевагу, що ми маємо на це кошти у програмі розвитку освіти. І за ці кошти ми здійснюємо перенавчання вчителів. Торік ми планували по три вчителі з кожної школи. А цього року - по 7-8 вчителів з кожної школи мають освоїти платформи для дистанційного навчання. До кінця року вчителі з усіх предметів, які діти складаютьна ЗНО мають володіти такими платформами. Також перевага є в тому, що у складнодоступних школах з малокомплектними класами, де часом є потреба, можна запустити таке навчання. Також воно доступне для громадян України які живуть за кордоном», - розповів Олег Паска.

За словами Маргарити Носкової, директорки Центру інноваційних освітніх технологій «Львівської політехніки», введення дистанційної освіти у навчальних закладах Львівської ОТГ мало низку перешкод. Спочатку переважна більшість педагогів не мали базових знань з організації дистанційного навчання, а керівники навчальних закладів не уявляли реальних масштабів змін, що необхідно здійснити.

Читайте також: На Львівщині закриють 25 шкіл, найбільше — на Дрогобиччині

Проєкт навчання вчителів реалізується на базі Центру інноваційних освітніх технологій «Львівської політехніки».

Пані Носкова запевнила, навчання відбувається на платформі MOODLE. Вона - безкоштовна, автоматизована та підходить для організації дистанційного навчання у закладі будь-якого рівня. Там є усе необхідне для розміщення навчального матеріалу, моніторингу освітнього процесу, оцінювання результатів (електронний журнал) та їх збереження у зручному форматі.

Курс для одного вчителя коштує 500 гривень. Навчання оплачується на принципі співфінансування.

«Згідно з програмою розвитку освіти, повинно бути в ОТГ або закладів освіти відповідне фінансування. Це проєкт фінансується на умовах 50 на 50 – тобто половину коштів дає обласний бюджет», - розповіла вона.  

«У Львові половину вартості покривала ЛМР а другу половину школи оплачували зі своїх спецфондів. Деякі вчителі самі платили за своє навчання», - додав Олег Паска.

Від одного закладу для участі у проєкті школи потрібно до 10 осіб (1 з адміністрації школи, 1 технічний координатор та 8 вчителів предметів, що подаються на ЗНО).

Перший етап навчання розпочався в середині травня, а завершиться на початку вересня – зараз навчаються понад 100 педагогів.

Для тих, хто не долучився до цього проєту, є понад 70 різноманітних курсів, на які уже зголосилися близько 600 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: