Легковик проти фури: чому стаються ДТП за участю вантажівок

Truck-Car-Accident
Фото з відкритих джерел.

За п’ять місяців нинішнього року на дорогах України сталося понад десять з половиною тисяч аварій за участю ватажівок, в яких загинуни 208 людей. 

За п’ять місяців нинішнього року на дорогах України сталося понад десять з половиною тисяч аварій за участю ватажівок, в яких загинуни 208 людей.

Про це свідчить статистика Патрульної поліції України.

«За період з 01.01.2021 по 31.05.2021 15% (10528) ДТП в Україні припадає саме на інциденти з вантажівками, загинуло внаслідок таких аварій 208 осіб, тобто 2%», – йдеться у відповіді Нацполіції України на інформаційний запит ІА Дивись.info. 

Хоча швидкість грає велику роль у будь-якій аварії, у випадку ДТП за участі великогабаритного транспорту навіть рух на низьких швидкостях може бути катастрофічним. Але швидкість не завжди причина таких аварій. Які ж все-таки причини більшості ДТП з вантажівками.

Вантажівка проти легковика  

Неважко здогадатися, що за такої величезної різниці в розмірах, вантажівці набагато важче зупинитися, тому першими страждають пасажири легкового транспорту.  

Це одна з багатьох причин, чому комерційні водії повинні мати водійські права категорій «C», які забезпечать їх високий рівень водіння та гарантують, що вони розуміють правила та питання безпеки, які є в їхній роботі. 

Однак якщо вантажний автомобіль перекинеться або щось інше трапиться з ним після первинного удару, водій вантажівки теж може постраждати.

Найчастіші причини ДТП

Зміна смуги та не знання водіями правил безпеки на дорозі

Вантажівки мають великі сліпі зони, що може призвести до того, що в дзеркалах губляться легкові машини чи мотоцикли, коли далекобійник міняє смугу руху. Результат може бути дуже небезпечним для всіх причетних. На великих швидкостях вантажівки можуть завдати серйозної шкоди автомобілю, розчавивши його або вдаривши. 

«У нас є стандартна програма навчання водіїв, яка складається з 6 теоритичних розділів. Там є розділ основи безпеки дорожнього руху. Натомість в автошколах ці основи безпеки взагалі не викладаються, в нас немає навчального матеріалу, навіть в інтернеті майже немає відеоматеріалів. Ця тема у нас майже не розкрита, відповідно, водії не знають, що таке сліпі зони, де вони є і як утворюються. Через це стається стільки ДТП», — каже Володимир Караваєв, правозахисник, експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху

Небезпечні дії під час руху біля вантажівок:

  • Водіння в «заборонених зонах» — ділянки позаду та поруч з комерційною вантажівкою, де водій вантажівки має обмежену або нульову видимість.
  • Різка зміна смуги руху перед вантажівкою.
  • Маневруючи праворуч від вантажівки, яка здійснює правий поворот.
  • Неправильна оцінка швидкості вантажівки, яка наближається, на перехресті та лівий поворот перед вантажівкою.
  • Неправильне злиття в рух, змушуючи вантажівку швидко маневрувати або гальмувати.
  • Неможливість уповільнити або пришвидшитись, коли вантажівка починає змінювати смугу руху або зливатися.
  • Водіння між великими вантажівками. 

Втомлені водії  

Коли водії вантажних автомобілів втомлюються під час їзди, вони піддають себе та всіх оточуючих великому ризик травмування або смерті. Якщо водій заснув, існує ймовірність, що він міг випадково натиснути на акселератор і ще більше пришвидшитись перед аварією або перед зіткненням він просто не встигне натиснути на гальма.  

«Навряд чи можна виділити якусь окрему причину ДТП за участю вантажних автомобілів. Якщо не рахувати, хіба що, далекобійників із їхнім режимом праці, що (оскільки реального контролю за кількістю часу за кермом в Україні немає) призводить до випадків сну за кермом та ДТП внаслідок цього. До речі, слід зауважити, що заборона руху важкого транспорту у денний час (при вищій температурі повітря), спрямована на захист доріг від пошкодження, призводить до збільшення небезпеки сну за кермом, оскільки водіям такого транспорту доводиться рухатися переважно вночі. Те ж саме стосується й випадків, наприклад, заборони в'їзду у денний час вантажівок у Київ. Часто можна побачити, як поліція зупиняє вантажний транспорт на в'їзді, тримаючи там досить довго, за відсутності умов для харчування та відпочинку, навіть туалетів. Не кажучи вже про ставлення до людей, адже водії, що не відпочили, навряд чи є більш безпечними при подальшому русі», — Вадим Володарський, адвокат.

Швидкість 

Незалежно від того, якого типу це транспортний засіб, швидкість є важливим фактором, коли йдеться про збитки, що завдаються в результаті аварії. Тому зрозуміло, що великий транспортний засіб, який працює на високих швидкостях, є ще більшою небезпекою, ніж легковий автомобіль, що їде на високій швидкості. 

Розміри вулично-шляхової мережі

«Насправді це залежить від міста, але проблемою зараз є нанесення і створення велодоріжок, через які вулиці звужуються і зменшуються місця для маневрування, а місця сліпих зон збільшуються», — Володимир Караваєв.

«Необхідно зазначити, що, зокрема, у Києві зараз у багатьох місцях штучно звужують смуги руху, а це спричинює незручності водіям легкового транспорту, а вантажний може просто не вміщатися по ширині у такій завуженій смузі, що може створювати додаткову небезпеку та заторові явища», — Вадим Володарський.

Наприклад у Львові через вузькі вулиці дуже часто трапляються випадки, коли вантажівка блокує рух всього іншого транспорту або пошкоджує його.

Трохи статистики

У період з 1 січня по 31 травня на території україни зареєстровано 70774 ДТП, з них 4526 ДТП сталося на територі Львівської області.

Зокрема зареестровано 10528 ДТП за участю вантажних транспортних засобів, у яких   загинуло 208 осіб, зокрема на території Львівської області сталося 726 ДТП за участю вантажних транспортних засобів, у яких загинуло 12 осіб.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: