У львівську лікарню не придбають МРТ за 46 мільйонів

IMG_9428

Депутати Львівської міської ради не підтримали проєкт ухвали щодо закупівлі спеціалізованого медичного обладнання комунальним некомерційним підприємством «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова».

Йшлося про закупівлю апарату магнітно-резонансної томографії, вартістю до 46 млн грн на умовах фінансового лізингу.

«Нас очікує велика нова хвиля захворюваності вже з вересня. Нам це обладнання дуже потрібне», - заявив міський голова Львова Анд що рій Садовий.

Водночас більшість депутатів зійшлися на думці, що немає сенсу витрачати бюджетні кошти на придбання обладнання, яке лікарня має отримати від держави.

«Ми повинні використовувати кожну можливість отримання такого обладнання від держави, оскільки це передбачено відповідними медичними програмами. Навесні лікарня швидкої допомоги отримала новий апарат КТ, який купило МОЗ за програмою Інсультного центру. До пакету програми входить ангіограф, КТ і МРТ. У березні лікарня отримала КТ. Тобто ми розуміємо, що держава має забезпечити лікарню швидкої допомоги апаратом МРТ… Потрібно докласти максимальних зусиль, щоб МОЗ все-таки надало нам обіцяне обладнання. Якщо ми зараз купимо апарат МРТ у лізинг, то, звичайно, міністерство не буде вмотивоване давати те саме обладнання», – заявила депутатка Уляна Пак.

«У нас на території лікарні зараз вже працюють три КТ і два приватні МРТ. Якщо купимо у лізинг, то буде три МРТ в одному місці. Чи є така потреба? Тим більше, що приватники кажуть, що готові робити знімки за будь-які гроші, а людям, які не мають грошей, роблять безкоштовно», – додав голова фракції ЄС Петро Адамик.

Водночас голова профільної комісії, представник «Варти» Валерій Веремчук заявив, що апарат є вкрай необхідним.

«Ми мали виїзне засідання у лікарні швидкої допомоги. Стояло велике прохання від медиків саме щодо апарату МРТ. Так, це є дорога річ, але вона дійсно сьогодні потрібна. Ті приватні апарати, які є, працюють на платній основі. Тому якщо так станеться, що держава дасть нам той апарат МРТ, то, думаю, ми точно знайдемо, де його застосувати. Адже дотепер у наших лікарнях досі немає жодного комунального апарату МРТ», – заявив Валерій Веремчук.

У підсумку, пропозиція про перенесення питання не набрала потрібної кількості голосів.

Під час голосування проєкту ухвали «в цілому», за придбання МРТ-апарату виступили 32 депутати, для прийняття рішення забракло одного голосу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: