Штраф «Новій пошті»: чому Держпродспоживслужба програє цю битву

137906-1_large
ілюстратвине фото, з відкритих джерел

Напередодні Держпродспоживслужба оштрафувала найбільшу приватну пошту в Україні «Нову пошту» на 325,85 мільйона гривень за два порушення.

Водночас вітчизняний бізнес і зокрема Міністерство економіки не погодилось із таким рішенням та розкритикувало ДПСС.

ІА Дивись.info розповідає все, що відомо про ситуацію, яка склалась довкола штрафу НП.

У четвер, 8 липня, у ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області пояснили, за що наклали штраф на компанію «Нова пошта». Справа стосується пошкодженої посилки та обрахованого клієнта. Сума стягнень загалом сягає 325,85 мільйона гривень.

Акваріум за 151 мільйон

Штраф у розмірі 151 мільйона гривень накладається на компанію за розбитий акваріум, який доставляла НП у січні нинішнього року. Зокрема отримувач звернувся до відомства, оскільки пошта відмовилась компенсовувати вартість знищеного товару, яка вказувалась у поштовій декларації.

Майже через два місяці, 15 березня, працівники Держпродспоживслужби прийшли з перевіркою у відділення, куди доставляли товар, однак керівник не надав необхідні документи. Відтак, за результатами було зафіксовано порушення ЗУ «Про захист прав споживачів», а також у відомстві попередили «Нову пошту» про накладення штрафних санкцій.

Натомість зі сторони компанії не заперечували висунуті претензії щодо порушення, втім, на розгляд справи у суді ніхто із представників не з'явився. Тому 28 травня ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області було винесено постанову про накладення стягнень на суму 151 мільйон гривень, що становить 10% від обсягу реалізованої продукції ТОВ «Нова пошта» за лютий 2021 року.

У компанії оскаржують стягнення і вважають, що перевірка відбулася з порушенням законодавства та запевнять: посилка клієнта — акваріум, який пошкодили під час транспортування — вартував пів тисячі гривень.

«Перевірка відбулася з порушенням чинного законодавства. Зокрема, за законом, перевіряючий повинен надати керівнику юридичної особи, її відокремленого підрозділу або уповноваженій ним особі документи про перевірку. Натомість їх було вручено керівнику відділення, який не є такою уповноваженою особою. Крім того, була порушена і процедура перевірки. Зокрема представник будь-якого контролюючого органу під час здійснення перевірки повинен розписатися в спеціальному журналі – це вимога законодавства. Цього теж зроблено не було», – йдеться в заяві пресслужби компанії.

У заяві також акцентують на тому, що керівник відділення НП запропонував перевіряючим звернутися до керівництва компанії, але цього зроблено не було. Натомість у Держпродспоживслужбі розцінили такі дії як створення компанією перешкод посадовим особам для перевірки.

Штраф другий — обрахунок

Ще 174 мільйони гривень з НП хочуть стягнути за обрахунок одного із клієнтів. У березні поточного року до Держпродспоживслужби звернувся мешканець Чугуєва зі скаргою.

У відомстві запевнили, що під час перевірки відповідні документи представниками компанії надані не були, відтак, 2 липня Держпродспоживслужба винесла ще одну постанову про накладення стягнень у розмірі 174 мільйони гривень, що становить 10% від обсягу реалізованої продукції ТОВ «Нова пошта» за березень 2021 року.

Штраф, накладений на Нову пошту призвів до скандалу: представники бізнесу розкритикували Держпродспоживслужбу. Уже в п'ятницю, 9 липня очільниця відомства Владислава Магалецька заявила, що штрафу не буде, адже він «неадекватний порушенню»

«Юристи готують відповідне рішення. Сьогодні буду мати особисту зустріч із представниками «Нової пошти» та бізнес-спільноти», — повідомила Магалецька у дописі у Facebook.

У Міністерстві економіки також засудили такий крок ДПСС. У вранішній заяві у відомстві зазначили, що застосування до компанії максимальних санкцій порушує «принцип пропорційності порушення і покарання».

«Міністерство засуджує такий підхід до розрахунку штрафів, оскільки він є суб'єктивним та вважає його неприпустимим. Зазначена ситуація буде ретельно вивчена та проведена службова перевірка. Регулюючі державні органи повинні захищати права споживачів, але штраф повинен бути пропорційним порушенню», — йдеться в заяві.

Що каже бізнес

Представники вітчизняної бізнес-спільноти також засудили вчинок Держпродспоживслужби.

Зі слів співзасновника НП Володимира Поперешнюка, ДПСС здійснила «рекет» на компанію.

«Звісно, будуть суди, ми будемо відбиватися, витрачати для повернення справедливості свої власні сили, час, гроші та емоції. Але чи понесуть відповідальність посадові особи за рекет? Звісно, ні. Бо вони у законі. Бо вони ж ці закони й пишуть. А значить, їм можна. Quod licet Iovi non licet bovi, що дозволено Юпітеру, те не дозволено бику. Тому звичайна людина не може накласти штраф або обкласти податками чиновника. А він може. Бо є люди, а є надлюди», — йдеться у його дописі на сторінці у Facebook.

І додає, що невдоволений реакцією влади, оскільки це «погіршує бізнес-клімат, залишає українців у злиднях і змушує їх емігрувати».

«Я незадоволений тим, що будь-який клерк може накласти штраф на підприємців. Тим, що підприємці живуть зі страхом, що будь-якої миті будуть прийняті закони про нові податки, регуляції. Я незадоволений тим, що Україна – найбідніша країна Європи. Поверніть мені сплачені мною податки. Ви на них не заслуговуєте»! - пише Поперешнюк.

«Ситуація з Новою поштою вказує на недосконалість існуючої системи перевірок і штрафів», - сказав у коментарі ІА Дивись.info Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців.

Там назвали неадекватною суму штрафу, виписаній компанії «Нова пошта» Державною продовольчою споживчою службою. Його сума становить 325,85 млн. гривень за, цитуємо, «перешкоджання перевірці».  Водночас компанія зазначила, що перевірка проходила із порушеннями.

«Ми  разом з іншими діловими об’єднаннями доклали зусиль задля ухвалення закону проти «масок-шоу», тепер новим інструментом для «кошмарення» бізнесу стануть перевірки і штрафи? Штраф має бути пропорційним порушенням, а сам факт порушення – доведений у судовому порядку. Закликаємо Мінекономіки та регуляторні органи не просто розглянути цей окремий абсурдний випадок, але й сформувати чіткий прозорий механізм перевірок», - зазначив Анатолій Кінах.

Відомство необхідно ліквідувати. Таку думку висловив співзасновник monobank Олег Гороховський.

Він каже, що такому рішенню ДПСС передувало, ймовірно, вимагання хабара.

«Або хабар очікується після такого штрафу, щоб його зменшити. Не знаю точно, як заведено в цій держпродпостидслужбі. Технології, в яких чиновник особисто вирішує долю бізнесу повинні бути знищені. Вони не потрібні. Як і вся Держпродспоживслужба разом узята. Не може існувати в природі орган з такою потворною назвою», – написав він на власній сторінці у соцмережі.

Дмитро Деркач, співзасновник «Планети кіно» вважає, що НП зробила вагомий внесок для розвитку українського малого і середнього бізнесу, а також e-commerce.

«Для розвитку українського малого та середнього бізнесу, e-comm вони зробили більше, ніж вся країна з усіма її урядовими структурами. А тут штрафують за абсолютно фантастичну суму. Ми всі розуміємо, що це вимагання хабарів, рейдерство від держави. Штраф НП обіцяє скасувати. Але це не відміняє мого обурення. Закони дозволяють чиновнику накласти штраф у розмірі 10% від обороту компанії за невеликий інцидент, а чиновники ним користуються, а щоб отримати справедливість, треба вийти в публічну площину», - написав Деркач.

Битва, яку перемогли

На момент виходу цього матеріалу, відбувалась зустріч із керівництвом НП і Держпродспоживслужбою. За результатами штраф компанії було скасовано.

Близько 15.00 години 9 липня співзасновник «Нової Пошти» Володимир Поперешнюк заявив, що штраф, який відомство мало намір накласти на компанію, неправомірний.

«Одразу було зрозуміло, що це груба маніпуляція, бо ми ніколи не перешкоджали жодним законним перевіркам, лише цього півріччя у нас їх було 87. І це тільки від цієї служби. Вже у ході обговорення було виявлено чисельні порушення саме з боку працівників служби. Одне із них, у справі про стягнення на суму 151 мільйон гривень, дозволило зупинити дії виконавчої служби. В другому випадку, на 174 мільйонів, проводиться додаткове розслідування, бо жодної інформації ні в них, ні в нас немає», - сказано в його повідомленні у Fb.

З його слів, авторем і виконавцем «цього наїзду є очільник Держпродспоживслужби у Харківський області, колишній прокурор пан Богінський.

«Незалежно від того, чим закінчиться справа, є хороша новина - всім стала зрозумілою безглуздість та вседозволеність чиновників, які довели ситуацію до абсурду, продемонстрували справжню картину з бізнес-кліматом у країні.

Та як бути тисячам компаній, ФОПів, малому підприємництву, які не можуть захиститись, не можуть розраховувати на публічну підтримку? До них можуть прийти і, впевнений, приходять ці ж «наглядачі», щоб накладати ці ж штрафи. Ми не хочемо, щоб підприємці потрапляли у схожу ситуацію. Ми вимагатимемо покарання винних та змін до законодавства, щоб унеможливити або зменшити ймовірність такого абсурду, щоб посадові особи несли відповідальність за свої дії. Хоча справжнє остаточне рішення цієї проблеми - повна ліквідація контролюючих органів, які заважають підприємцям піднімати економіку та добробут людей», - додав Поперешнюк.

Так, у справі відкрито два дисциплінарних провадження. Створені окремі комісії, які проводять розслідування з приводу перевірок «Нової пошти» у Харкові та Чугуєві.

Комісія, яка розслідувала справу у Харкові, попередньо встановила численні порушення законодавства під час проведення перевірки. Попередньо голові Держспоживслужби буде рекомендовано повністю скасувати рішення про штраф у Харкові на суму 151 млн гривень.

Комісія, що розслідує справу у Чугуєві, продовжує працювати і планує завершити розслідування до 15 липня.

Крім того, Держпродспоживслужба направить у виконавчу службу лист про призупинення виконання рішення. Це потрібно для того, щоб з «Нової пошти» не був автоматично стягнений штраф поки триває розгляд справи.

«Нова пошта» очікує на справедливе вирішення цієї справи», - заявили у пресслужбі компанії за результатами зустрічі.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: