12 липня: День апостолів Петра й Павла, традиції, заборони та початок підготовки до осені

pavlopetro
Фото: Всвіті

Щорічно 12 липня українці святкують Петра й Павла. Це одне з найважливіших християнських свят року. Святом закінчується Петрів піст, а також розпочинається підготовка до осені.

Як багато інших українських свят — воно має дохристиянські корені. Більш детально про цей день, його традиції та прикмети — читайте далі:

Значення свята Петра й Павла

У язичницькі часи з цього дня починалися жнива — сезон важкої роботи в полях та городах, а, згодом, збір урожаю. Також, починали готуватися до осені, збирати запаси, готувати комори та погреби для продуктів. У цей день вартували сонце: зустрічали світанок, бо це, мовляв, принесе добру вдачу.

Для християн це день вшанування двох найбільш значущих апостолів: Петра й Павла. Саме 12 липня їх, за сповідування та пропагування християнської віри, стратили. Саме в знак пам’яті про їх жертовність — святу передує Петрів піст.

Після посту ж — можна починати їсти молочні страви. Саме тому господині до 12 липня готували сирні бабки та вареники із сиром, у вершковому маслі та сметані.

Традиції та святкування: Петра й Павла

Апостол Петро — важлива постать для рибалок, адже він сам мав таку професію. Тож у цей день вони ловили рибу.

Молодь ходила зранку на 12 липня зустрічати сонце — ця традиція існувала ще з дохристиянських часів. Вважалось, що як вони будуть гучно співати та веселитись, то відженуть русалок, які збирались поселитись у найближчих водоймах. Та й не спати у ніч на Петра теж вважалось гарною прикметою, яка віщує здоров’я та хорошу вдачу. Також, існували традиції ворожіння.

Перед тим як йти зранку додому, збирали гілки берізки та заплітали в косу, закріплюючи її червоною стрічкою, загадуючи бажання. Через три дні перевіряли — якщо коса не розплелась за цей час, то задумане здійсниться.

Інше ворожіння мало вказати дівчатам на те, яким буде майбутній обранець, тож найбільш допитливі докладали зусиль, щоб зібрати 12 різних трав з 12 різних полів під подушкою, промовивши: “Дванадцять трав із різних полів, дванадцять юнаків! Хто суджений-ряджений, мені покажися і на мене подиви!”.

Існувала приємна традиція — влаштовувати у дворі чи в саду сімейну вечерю. Ну а перед цим, звісно, сходити на службу в церкву.

Крім звичних страв із сиром, готували спеціальне святкове сирне печиво — мандрики. За легендою, саме таке печиво із сиру брали із собою в походи апостоли Петро й Павло. Саме тому й назва — мандрики, адже їх зручно брати в мандри.

Що не можна робити?

Не можна сваритися та, навіть, думати про погане. Слід попросити пробачення в близьких та пробачити всім старі образи.

Заборонена будь яка фізична праця. Не тільки шити, прати чи різати, але і працювати в полі чи на городі. Уся робота починається вже з 14 липня, адже, навіть, 13 липня продовжується свято, “Напівпетра”. Така заборона з’явилася не лише через те, що на великі християнські свята гріх працювати. Здавна вважалося, що 12 липня сонце знаходиться на вершині своїх можливостей: у його промінні найбільше життєвої сили та енергії. Сонце в це свято передає його житу та іншим рослинам. А значить, зривати чи збирати щось — вважалося небезпечним для цілого врожаю.

Також, дуже погана прикмета — одружитися в цей день. Вінчатися 12 липня точно не радять.

Прикмети на Петра й Павла

  1. Якщо на Петра один дощ — урожай буде непоганий, два — добрий, а три — багатий.
  2. Петрівки холодні — рік голодний.
  3. Як на Петрів день спека, то на Різдво мороз; Петрівка минає — половини літа немає.
  4. Хто в ніч на Петра й Павла не спатиме, той щасливим і здоровим весь рік буде.
  5. Якщо зозуля замовкає за тиждень до Петрового дня — зима буде ранньою, якщо куватиме після 12 липня — зима буде пізньою.
  6. Петро й Павло день збавили — так у народі примітили. З 12 липня починається помітне зменшення світлового дня. З Петра день убуває, а спека прибуває. З Петра й Павла вже починають падати листя. Про це є і прикмета: Прийде Петрок — зірве листок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: