Які свята відзначають 12 липня (іменини, народні прикмети)

prosto_lito
Ілюстративне фото, з відкритих джерел

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 12 липня в Україні та світі.

Свята та події 12 липня

Сьогодні — всесвітній День бортпровідника, а також День різнокольоровий очей. День різних кольорових очей був створений для того, щоб відсвяткувати цю прекрасну зміну в очах і розірвати деякі таємниці навколо неї. Існує багато речей, які можуть спричинити гетерохромію, деякі з них є не чим іншим, як генетичною ознакою, присутньою від народження, інші спричинені хворобою чи травмою. Існує три різні типи гетерохромії, кожен з яких визначається ступенем існування гетерохромії та її проявом.

Яке сьогодні релігійне свято

12 липня відзначають християнське свято на честь святих апостолів Петра і Павла. Це свято було встановлене ще в апостольські часи, перші згадки про нього датовані четвертим століттям. На честь святих, за часів Костянтина Великого були збудовані перші храми. Окремі поселення згодом були названі на їхню честь — Петропавлівка, Петропавловськ тощо.

Після закінчення Петрового посту 29 червня (12 липня) у народі святкували свято апостолів Петра й Павла, або просто «Петра». До свята прибирали садибу, підбілювали та підфарбовували хату, вішали чисті рушники. На церковну службу йшли з квітами й віночками, окрасою яких були червоні маки. Ритуальною стравою були так звані мандрики. Випікали ці коржики з пшеничного тіста, зібраних під час Петрівки сколотин та перевареної сироватки, а також додавали сир та яйця. Назву пиріжків у народі пов'язували з легендою про мандрування світом апостолів Петра й Павла, в яких зозуля вкрала одного «мандрика» і за це її Бог покарав — саме о цій порі вона перестає кувати. Ще люди з цього приводу казали, що зозуля «мандриком подавилася», але якщо її кування чути було й після Петра, то це вважали на нещастя.

До свята Петра господині намагалися зробити перші зажинки ячменю з нового врожаю і в день свята освятити в церкві обрядовий хліб, навіть якщо зерно ще не зовсім доспіло.

У Карпатах та на Прикарпатті пастухи влаштовували свято на вигонах і полонинах: пекли мандрики, веселилися, змагалися, танцювали. Проводили обряд «копання Петра», коли викопували в землі по периметру квадратну канаву (куди, сівши, можна було опустити ноги), а всередині на траві накривали «стіл» з наїдками.

У жнива казали, що святі апостоли спостерігали за людьми, а потім, порадившись з Богом, «парували» людей: ледачій дівці — роботящого хлопця, а роботящій — лежня, бо якщо навпаки, то ледарі з голоду помруть. А ще люди вірили, що святий Петро носить ключі від раю і має силу впускати туди благочестивих людей (хто батька і матір шанує, щосуботи купається і поважає святу п'ятницю).

Іменини 12 липня

Сьогодні іменини святкують: Павло, Петро, Андрій та Фелікс.

Народні прикмети 12 липня

  • Коли на Петра сльота, буде ціле літо багато болота;
  • Якщо на Петра спека — на Різдво мороз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: