Брутальне порушення регламенту: «слуги» проти української мови

im578x383-jazik_wikimedia
Фото з відкритих джерел.

15 липня Верховна Рада може у другому читанні розглянути законопроєкт №5551-2 про внесення змін до закону «Про державний бюджет України на 2021 рік».

15 липня Верховна Рада може у другому читанні розглянути законопроєкт №5551-2 про внесення змін до закону «Про державний бюджет України на 2021 рік» щодо спрямування коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам'яток культурної спадщини, що містить поправки, які можуть нівелювати дію мовного законодавства.

Спільнота Мова Об'єднує виділила, що поправки передбачають:

  • повне звільнення телебачення від виконання закону про мову,
  • зрив переходу на показ фільмів українською,
  • скасування чинних норм щодо української мови реклами та передвиборчої агітації,
  • повернення на екрани радянських фільмів із забороненими артистами-рашистами,
  • звільнення високопосадовців від іспитів на рівень володіння державною мовою,
  • повернення російської мови в освітній процес від садочків до університетів,
  • руйнування механізму накладання штрафів за порушення закону про мову.
«Цей проєкт не має жодного стосунку ні до мови, ні до телебачення, і впихання в нього цієї поправки прямо суперечить регламенту. Вже у середу бюджетний комітет Ради, більшість у якому мають «слуги народу», за задумом організаторів цієї авантюри, має наплювати на будь-які закони і проголосувати «за». Причому таблиці поправок до законопроєкту 5551-2 досі нема», — написав на своїй сторінці депутат від «ЄС» Володимир В'ятрович.

Авторами поправок до законопроєкту є голова партії «слуг» Олександр Корнієнко, одіозний «слуга» Максим Бужанський, «слуга»-мажоритарник Орест Саламаха (з Львівщини) та голова парламентського комітету, очільник Житомирського осередку «слуг» Андрій Клочко.

Поправку 13 вніс особисто голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Вона передбачає повне виведення телебачення з-під дії закону про мову і фактично дозволяє демонстрацію фільмів, а також виборчої агітації і реклами російською.

Орест Саламаха, нардеп від «Слуга народу», виборчий округ №121 (Дрогобицький район), є автором 14 поправки, яка  має аналогічний зміст 13, вона також передбачає повне виведення телебачення з-під дії закону про мову.

Поправка 16, внесена Андрієм Клочком, звільняє нардепів від обов’язку складати іспит на рівень володіння українською мовою.

Поправка 17 Максима Бужанського передбачає зміни до закону про мову і всіх освітніх законів. Головний зміст цієї поправки – російська мова стає мовою освітнього процесу нарівні з українською. А будь-які покарання для порушників закону про мову – скасовуються.

Поправки Корнієнка та Саламахи майже збігаються з поправками «слуги» Потураєва, які той так само незаконно намагався пропхати через законопроєкт про Нацраду. Очевидно, ці антиукраїнські ініціативи депутатам спустили згори. Адже не секрет, що президент Зеленський та його оточення особисто зацікавлені у виробництві російськомовного контенту одночасно для України та Росії.

Українська спільнота дуже негативно відреагувала на цей законопроєкт, зокрема письменник Юрій Винничук написав: «Львівщина народжує не лише каменярів, але й подонків. А також ідіотів, які вибирають цей шлак. Поправку 14 подав «слуга»-мажоритарник з Львівської області Орест Саламаха, виборчий округ 121 (Борислав, Дрогобич ,Трускавець, Дрогобицький район), проживає в с. Сокільники Пустомитівського району. Поправка передбачає повне виведення телебачення з-під дії закону про мову і фактично дозволяє демонстрацію фільмів, а також виборчої агітації і реклами російською. Суки, які за нього голосували, будуть горіти в пеклі».

«Усі ці закони об'єднує мова. Але яким боком законопроект про фінансування ремонтно-реставраційних робіт архітектурних пам’яток стосується правок до перерахованих вище законів?!?! Жодним боком не стосується. Але гобліни вже не знають, куди сунутися, аби хоч якось своїми скрюченими пальцями дістати українську мову, отож притулили горбатого до стіни. Навіть павуки з ОПЗЖ до такого не додумалися», — прокоментувала на своїй сторінці українська письменниця Лариса Ніцой.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь,  висловив занепокоєння тим, що народними депутатами України до законопроєкту № 5551-2 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» внесені поправки, які, у разі ухвалення, суттєво звузять застосування державної мови.

«Як уповноважений із захисту державної мови звертаю Вашу увагу на те, що пропозиції та поправки №13, 14, 16 та 17 до законопроєкту №5551-2, якими зокрема пропонується вивести сферу телебачення та радіомовлення з-під дії мовного Закону, скасувати штрафи за порушення Закону, відмінити іспити для державних службовців та повернути російську мову в освіту, за своїм змістом суперечать Конституції України та позиції Конституційного Суду, можуть поставити під загрозу використання державної мови у відповідних сферах суспільного життя та призвести до порушення прав громадян на отримання інформації державною мовою», — зазначив уповноважений.

Тарас Кремінь також наголосив, що внесення зазначених пропозицій та поправок до законопроєкту №5551-2 не відповідає визначеній Регламентом Верховної Ради України процедурі. Також, за його словами, відповідні поправки не відповідають предмету правового регулювання самого законопроєкту №5551-2.

«Отже, внесені таким чином пропозиції та поправки не можуть навіть бути розглянуті ні на засіданні комітету, ні, тим більше, у залі парламенту», — підкреслив він.

Найімовірніше, ці правки зумовлені тим, що 16 липня розпочинається новий етап втілення саме тих норм мовного закону, що стосуються іспитів на рівень володіння державною мовою; сфери культури і розваг; туристичної сфери; книговидавництва та роботи книгарень; кіновиробництва, демонстрування фільмів у кінотеатрах і на телебаченні тощо.

15 липня біля Верховної Ради відбудеться акція протесту «Не дамо продати мову!».

Відреагував на шквал критики на свою адресу і «слуга народу» з Львівщини Орест Саламаха.

«По-третє, моя поправка №14 стосуються боротьби з чужоземним, агресивним, російськомовним телевізійним продуктом, якого не повинно бути на українському телебаченні. Це моя принципова позиція. Кому ввижається щось інше, то раджу прочитати законопроект, а якщо не зрозуміло, то, мабуть, варто дійсно звертатися за допомогою до спеціалістів», – написав він на свохй сторінці у Фейсбуку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: