НБУ назвав причини стрімкого зростання цін в Україні

ціни
Фото ілюстративне

У червні нинішнього року споживча інфляція в Україні в річному вимірі залишилася на рівні 9,5%, у місячному вимірі ціни зросли на 0,2%.

Інфляція виявилася вищою від прогнозу, оприлюдненого в інфляційному звіті за квітень 2021 року, однак відхилення зменшилося, - повідомляє пресслужба НБУ.

Під впливом високих світових цін на продовольство, а також стійкого споживчого попиту надалі дорожчали оброблені продовольчі товари (на 12,1% р/р).

У НБУ зазначають, що через збільшення виробничих витрат на сировину та енергію виросли цінники і макаронних та кондитерських виробів, м’ясних і молочних продуктів.

Підвищення вартості послуг також прискорилося до 8,1% р/р. Через збереження стійкого споживчого попиту та зростання виробничих витрат швидше дорожчали послуги закладів громадського харчування, культури, відпочинку, страхування особистого транспорту, кабельного телебачення, інтернету та таксі. Натомість сповільнилося зростання вартості послуг закладів особистого догляду через послаблення карантинних обмежень.

Незначно прискорилося зростання цін на непродовольчі товари (до 1,6% р/р):

  • швидше дорожчала фармацевтична продукція, меблі та побутова техніка;
  • відновилося зростання цін на товари для особистого догляду та електроніку;
    натомість темпи падіння цін на одяг та взуття залишилися на рівні попереднього місяця, а подорожчання автомобілів дещо сповільнилося.

Комуналка. За даними НБУ, адміністративно регульовані ціни надалі підвищувалися (до 18% р/р).

«Вартість природного газу для населення продовжила зростати стрімкими темпами в річному вимірі передусім на тлі низької бази порівняння. Водночас у місячному вимірі подорожчання виявилося незначним через запровадження річних контрактів із фіксованими тарифами для населення», — йдеться у звіті.

Також у червні зросли тарифи на проїзд у громадському транспорті в кількох обласних центрах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: