У Львові хочуть зберегти 95-літній «Франковий дуб»

216500502_972462876878089_7836646154733642524_n
Фото: управління екології ЛМР

На сесії Львівської обласної ради 13 липня вирішили зняти природоохоронній статус з ботанічної пам’ятки природи «Франковий дуб» на Воробкевича, 3.

Водночас в управлінні екології міськради подали клопотання щодо перенесення розгляду цього питання до листопада 2021 року.

« Автор негативного висновку щодо стану збереження пам’ятки В.О.Крамарець підтримав таку позицію, зважаючи на приклади успішного лікування та консервації дерев протягом минулого року», - йдеться в повідомленні.

Дуб посадили 1926 року з нагоди 10-ї річниці від дня смерті Івана Франка його учнями на території «Рідної Школи» (будівля не збереглася).

Дерево оголошено пам’яткою природи в 2014 році, проте починаючи з 2018 року громадянка Кметь, на території приватної діялнки якої росте дуб, клопоче щодо зняття з дуба охоронного статусу з метою його видалення. Відповідальними за утримання пам’ятки природи згідно рішення є власник земельної ділянки, а також Львівська міська рада та Личаківська районна адміністрація.

Також і немає однозначної позиції науковців щодо загрозливості стану дерева.

« Лісотехнічний університет (зокрема, доц. В.О.Крамарець) дав висновок щодо можливого видалення дерева у разі, якщо не будуть проведені лікувальні та консерваційні заходи. Ботанічний сад ЛНУ визначив стан дерева як задовільний і відзначив естетичну і історичну цінність дерева. Департамент екології ЛОДА не пристав ні на один бік і скерував в Міністерство захисту довкілля обидва висновки, після чого Міністерство погодило зняття статусу», - додають у департаменті.

З 2019 року у Львові почалися практики щодо лікування особливо цінних вікових дерев. Нині жодне з пролікованих дерев не постраждало.

Управління екології ЛМР та Садівники Львова провели обстеження дерева, очистили та обробили порожнину від шкідників. Личаківська районна адміністрація регулярно проводить обрізку дерева, відтак сухих гілок зараз немає. Під час буревіїв це дерево не постраждало.

Окрім цього, в бюджеті розвитку Львівської МТГ на 2021 рік виділено кошти на придбання апарату «Арботом», що дозволяє обстежити внутрішню структуру дерева за допомогою побудови ультразвукових знімків. Апарат буде закуплено протягом 3-х місяців. Разом з тим, з коштів Природоохоронного фонду виділено 199 тисяч на лікування особливо цінних вікових дерев, що дозволяє надійно вилікувати дерево вже цього року в разі якщо дослідження, проведене новим апаратом, покаже перспективність та доцільність такого лікування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: