Історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» просять надати статус національного

unnamed

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо надання комунальному закладу Львівської обласної ради «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» статусу національного.

Депутати зауважують, що 27 серпня 2021 року українці всього світу відзначатимуть 165-річчя від дня народження Івана Франка.

«Кабінет Міністрів України 10 березня 1994 року прийняв постанову № 154 «Про державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі» на батьківщині Івана Франка», задокументувавши створення великого комплексу на базі колишнього музею – з метою збереження меморіальних місць, пов’язаних з життям і творчістю українського письменника-мислителя Івана Франка. Сьогодні до складу ДІКЗ «Нагуєвичі» входять: Літературно-меморіальний музей Івана Франка із скульптурною композицією «Іван Франко і світова література», «Будинок літератора», «Літній театр», «Галявина казок», «Стежка Івана Франка» та всесвітньовідомий Музей-садиба родини Івана Франка.  Хранителі музею зберігають і популяризують речі, яких торкалась рука Івана Франка, невипадково з 2014 року Музей-садиба родини І. Франка бере участь у програмі «Найкращі пам’ятки України – обрані народом», - йдеться у зверненні.

Депутати вказують на те що музейні фонди ДІКЗ «Нагуєвичі» збільшилися за останні три роки із 3 120 одиниць до 10 211 експонатів основного фонду. Серед пам’яток є й унікальні, зокрема відреставрований образ Св. Миколая Чудотворця із церкви Св. Миколая в Нагуєвичах, печатка парафії цієї церкви, стародрук богослужбової книги 1696 року, численні зразки археологічних пам’яток, які вивчав І. Франко в околицях Нагуєвич.

Сьогоднішній склад колективу музейного комплексу в Нагуєвичах зумів креативно і науково підійти до справи відродження та популяризації історичної пам’яті про національного генія Івана Франка не тільки в Україні, але й за кордоном. Комплексні історико-культурні програми «Музична Франкіана» 2018 – 2019 років у Сєвєродонецьку, «Від землі Франка до землі Віттелона у м. Лєгниця» (Республіка Польща), унікальний проєкт міжнародної виставки «Посмертна маска вічно живого» у підземеллях музею в Нагуєвичах, що організована спільно з польською фундацією «Охороняймо спадщину», – усе це запрезентувало світові зовсім невідомі контексти з життя національного українського генія, який народився і виріс у Нагуєвичах. Станом на 2020 рік ДІКЗ «Нагуєвичі» став відомий далеко за межами України і на основі угод підтримує науково-дослідні й конференційні зв’язки з українськими громадами в Канаді, США, Польщі, Литві, Білорусі та ін», - наголошують депутати.

Вони додаютть, що ДІКЗ «Нагуєвичі» бере активну участь у всебічних програмах підтримки та розвитку культури. Музей ставав переможцем у програмах проєктів розвитку культури Львівської обласної державної адміністрації (щорічно в період 2017 – 2021 років), тричі переможцем у  конкурсі мікропроєктів Львівської обласної ради, у 2020 році посів 11 місце в проєкті «День народження І. Франка» у лоті «Визначні події від Українського культурного фонду». Упродовж 2018 – 2019 років музейний комплекс перемагав у програмі проєктів міністерських субвенцій на підтримку експозицій, фондового обладнання та фондових вітрин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: