На Львівщині з'явилась філія реабілітаційного центру «Галичина», яку зводили понад десять років

215314595_250111663243266_2085402853720239673_n_1626186518_1440x1080_1_0

У Великому Любіні, офіційно запрацювала нова філія Реабілітаційного комплексу Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Галичина».

У Великому Любіні офіційно запрацювала нова філія Реабілітаційного комплексу Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Галичина».

Як розповів директор реабілітаційного центру Григорій Дунас, будувати комплекс розпочали ще у 2009 році.

«Нам виділили 3,94 на землі, але виявилося, що на цій землі вже були приватизовані ділянки. Нам довелося знайти кошти з приватних джерел і викупити ці ділянки. На будівництві люди працювали у 2-3 зміни, щоб освоїти кошти до кінця фінансового року, але тоді сталося так, що фінансовий рік закінчився, а борги залишилися. Подяка будівельникам, які не залишили об’єкт. 7 мільйонів гривень їм віддали аж 2014 року», - розповів він.

Щорічно Центр надає комплексні реабілітаційні послуги для близько 1200 осіб. Одночасно тут можуть перебувати 150 пацієнтів.

Серед основних завдань Центру є проведення заходів з комплексної реабілітації учасників ООС, а також заходи з ранньої, соціальної, психологічної, фізичної, медичної, психолого-педагогічної, професійної, трудової реабілітації.

У новому комплексі надають такі послуги:

  • консультування спеціалістів (терапевт, невролог, ортопед-травматолог, психотерапевт, фізіотерапевт, ортопед-травматолог дитячий, педіатр);
  • фізіотерапевтичне та медикаментозне лікування;
  • діагностика (електрокардіографія, холтерівське моніторування, спірографія, ультразвукова діагностика тощо);
  • бальнеотерапія (підводний душ масаж, ароматичні ванни, прийом мінеральної води);
  • фізична терапія (індивідуальне заняття з реабілітологом, масаж, лікувальна гімнастика у ванні, локомоторна терапія на біговій доріжці, заняття на тренажерах).

Центр на практиці впроваджує досвід австрійських реабілітаційних установ, на базі яких діють інтегровані підприємства для осіб з інвалідністю (утворені як філії Центру).

За словами Григорія Дунаса, це єдиний центр, де можна здобути професію. На вибір реабілітантів є 30 спеціальностей.

«Готуємо зокрема візажистів, перукарів, автослюсарів, касирів банку, столярів. Працевлаштувати вдається 25-35 реабілітантів», - розповів Григорій Дунас.

«Такі заклади важливі тим, що люди з інвалідністю не залишаються вдома. Також вони можуть тут навчатися і отримати професію, а це дуже важливо для їх соціалізації. Я проходив реабілітацію і навчання в цьому закладі і з впевненістю можу сказати, що він є дуже успішним», - розповів головний спеціаліст відділу гуманітарної політики та міжнародного співробітництва Львівської облради Ігор Дякович.

Як розповів голова ЛОДА Максим Козицький, з державного бюджету для будівництва комплексу виділили 95 мільйонів гривень.

«Крім цього, 20-25 мільйонів гривень витрачається на утримання та надання послуг. Лише на Львівщині налічують близько 200 тисяч осіб з інвалідністю, з яких близько 12 тисяч дітей. І більшість цих людей потребують якісної й комплексної реабілітації. Функціонування таких центрів реабілітації та розширення їх мережі через запровадження нових видів реабілітаційних послуг сприяють інтеграції дітей та осіб з інвалідністю у суспільство та дають їм можливості реалізувати свої здібності», - розповів Максим Козицький.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото автора та пресслужби ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: